Dünyanın en büyük finansal kurumlardan oluşan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) geçen hafta Perşembe gü   nü yayınladığı yeni raporunda, koronavirüs salgınının devam etmesi halinde, küresel ekonomik büyümenin on   yıl önce yaşanan finansal krizden bu yana en yavaş se viyeye düşebileceği konusunda uyarıda bulunması kay    da geçti. IIF, COVID-19 solunum yolu hastalığı yayıl     maya devam ederse, 2020’deki küresel büyümenin %1’e kadar düşebilece ğini söyledi. Bu 2019’da yakalanan        % 2,6 büyüme oranı nın çok altında inilebileceği anlamı  na geliyor. Raporda IIF iktisatçıları,” COVID-19 etrafın daki küresel korkuyla olan bitenler çok farklı.” “Hastalık yayılmaya bu hızda devam ederse, durumun potansiyel sonuçlarının kapsamı çok ge niş. Bu yayılma hızına bağlı olarak da ortaya çıkacak deği şik ekonomik senaryolar var.Bunların hepsi bu aşamada oldukça belirsiz.”değerlen dirmesini yapıyor.

  *      *       *

En az 81 ülkede tespit edilen COVID-19,küresel tedarik zincirlerine ve daha geniş iş faaliyetlerine sekte vuruyor. IIF, ABD büyümesinin bu yıl 2019’daki %2’den %1,3’e düşeceğini tahmin ederken, Çin’e ait ekonomik büyüme beklentisini de daha önceki %5,9’dan % 4’e çekmiş du rumda. IIF ekonomistleri“Üretimde arz kesintileri var    imalat PMI’larındaki teslimat süreleri çok fazla ancak ekonomi için potansiyel krizin merkez üssü, etkileri şid detinin bulaşma ölçeğine ve sonuçta bulunan muhafaza önlemlerine bağlı olduğu hizmetler sektörü”diyor IIF’      in küresel ekonomik büyüme için yaptığı aşağı yönlü revizyon,son haftalarda artarda gelen benzer güncelle melerin şimdilik en yenisi. Geçtiğimiz Çarşamba günü, Uluslararası Para Fonu, büyüme beklentilerini yükselt   mek yerine yavaşlamayı yansıtacak şekilde değiştirmişti.

  *      *       *

Bu arada Küresel Veri Analitiği ve Danışmanlık Şirketi Dun & Bradstreet, Çin’de ortaya çıktığı günden beri tüm dünyayı alarma geçiren corona virüsünün ekonomiye ola  sı etkilerini değerlendiren bir rapor açıkladı.Virüsün eko nomik etkisinin iki senaryoya göre analiz edildiği raporda, içerisinde Fortune 1000’de yer alan 938 küresel devin yer aldığı en az 5 milyon şirketin virüsün etkilediği bölgede tedarikçisinin bulunması dolayısıyla risk altında olduğuna dikkat çekiliyor. Çin’de ortaya çıkan corona virüsü Çin ekonomisini olduğu kadar dünya ekonomisini de tehdit eder boyuta ulaştı. Çin’in ekonomik olarak en aktif böl gelerinden biri olan Hubei’de ortaya çıkan virüs dolayı sıyla, üretim hatları geçici olarak durdu.Bu durum, küre  sel arz zincirinde büyük aksamaların yaşanmasına, küre  sel piyasalarda risk iştahının düşmesine ve altın gibi gü venli limanlara yönelik ilginin artmasına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası acil durum ilan ettiği virüsün, yayılma riskinin yanı sıra arz zincirini ve küresel ekonomiyi bundan sonra nasıl etkileyeceği önem  li bir soru işareti olarak öne çıkıyor.

  *      *       *

Sonuç olarak, Küresel Veri Analitiği ve Danışmanlık Şirketi Dun & Bradstreet, corona virüsünün şirketlere   olan etkisinin yanı sıra küresel ekonomiye olası etkile   rini, iki temel senaryo ile analiz ettiği ve çarpıcı sonuç   ları olan bir rapor açıkadı.Türkiye’de CRIF grubu bün yesinde yer alan, çözüm ve hizmetleri CRIF tarafından Türkiye paza rına sunulmakta olan Dun & Bradstreet,    söz konusu raporu 355 milyon şirketten oluşan veri ta   banı kullanıla rak hazırladı.Raporda yer alan her iki se naryoda da virüsün küresel ekonomiyi olumsuz etkile yeceğine dikkat çekiliyor. Dun & Bradstreet’in tedarik zinciri analiz ve verisi, tedarikçileri değerlendirme ve  onay sürecinde şirketlere hem kurumsal bağlantıları belirleme ve risk profillerini anlama hem de gerektiği durumlarda alternatif tedarikçi bulma konularında des    tek oluyor. Dun & Bradstreet’in verilerine göre,Çin’de virüsün etkilediği bölgede birinci derecede tedarikçisi   olan sektörlerin başında ise dayanıklı mallara ilişkin top tan ticaret sektörü geliyor. Virüsün etkilediği bölgede tedarikçisi olan şirketlerin yüzde 17,8’i dayanıklı malla   rın toptan ticareti sektöründe yer alıyor. Bunların yüzde 10,6’sını dayanıklı olmayan malların toptan ticareti, yüz  de 4,8’inin perakende ve sınai ve ticari makineler ve bilgisayarlar oluşturuyor.