En son gerçekleştirilen Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları anketinde, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,73’ten yüzde 67,78’e yükseldi. Hal böyle iken,TÜFE’de artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 36,74’ten yüzde 37,34’e, 24 ay sonrası için de yüzde 20,63’ten21,17’yeçıkarken;katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi19,51’den 19,82 ‘ye, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 22,07’den 23,61 olarak kayda geçti.Bir önceki anket döneminde 45,9 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 49,2 milyar dolara yükselirken, gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi 29,7 milyar dolar oldu.Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) cari yıl büyüme beklentisi yüzde 4,8’den yüzde 5,1’e yükseldi. Gelecek yıl için büyüme beklentisi de yüzde 4,5’ten yüzde 4,2’ye düştü.

* * *

Öte yandan Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yılsonunda tek hane sinyali ardından kademeli indirimlerine Ekim ayında 100 baz puan ile devam etmesi bekleniyor.Bununyanısıra ayrı caTCMB enflasyondaki yükselişe rağmen son iki toplantıda faiz indirimi, ondan önceki son sekiz toplantısında politika faizini değiştirmeme kararı verdi. Yüzde 80’i aşan enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın (TCMB) yapacağı toplantısında politika faizini düşürmeye devam etmesi bekleniyor.Bu gelişmeler yanında İhracat, istihdam, üretim ve düşük faizi önceleyen ekonomi politikasını savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan politika faizini yıl sonunda tek haneye indireceği sinyalini verdi. Reuters anketine katılan 20 ekonomistin 13’ü TCMB’nin bu ay politika faizini 100 baz puan indirmesini bekliyor. Ankete katılan bir kurum haftalık repo faizinin 50 baz puan indirilerek %11.50’ye çekileceğini tahmin ederken, altı kurum ise sabit bırakılacağını öngördü.

* * *

Anketteki medyana göre TCMB’nin 2023 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faiz artışlarının başlaması bekleniyor. Haftalık repo faizini 2023 ikinci yarısından itibaren %17-%18 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. En yüksek tahmine göre 2023’ün ikinci yarısında politika faizi %40 seviyesine kadar yükselebilir. Önümüzdeki yıl ikinci çeyrek aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı tarih. Muhalefet ekonomide daha alışılmış politikaları benimserken iktidar ise düşük faiz ile cari açık odaklı alışılagelmedik bir politika izliyor.

* * *

Sonuç olarak,AA Finans'ın,önümüzdeki 20 Ekim Perşembe günü itibarıyla gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi ise, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlanırken;anket sonuçlarına yönünden, ekonomistlerin tamamı politika faizinin 100 baz indirilerek yüzde 11'e çekilmesini beklerken;ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 9 olarak kayda geçti.Hatırlana cağı üzere geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 13'ten yüzde 12'yedüşürülmüştü.Bu ara da konuyla ilgili Türkiye’nin son para politikası kararlarının geleneksel ekonomi ilkelerine bağlı olmadığını değerlendirmesinde bulunan CreditSuisse’nin, bir araştırma notunda”ekonomi yönetiminin bu sürdürülebilir olmayan politika duruşunu devam ettireceğini öngördüklerini” belirten eleştirisinin geldiği de izlendi.