Bir taraftan siyasi otorite kesimlerince faiz indirimi savunusu yapılırken,öte yandan da iktisatçıların çoğunluğunun taraf olduğu yüksek enflasyon ortamındaki faiz indiriminin sakıncalı olacağı ve dolayı sı ile kurdaki dalgalanmaları arttıracağı öngörüsünün gölgesinde merakla beklenmekte olan TCMB/PPK’ nun 16.12.2021 günlü kararı ile 100 baz puan daha faiz indirimi çıktı. TCMB politika faizini %15’ten %14’e çekti ve atılan adımların 2022 ilk çeyrekte izleneceği mesajı verildi.

TCMB’na göre Fed’inayın 15’ini 16 sına bağlayan geceki açıklamalarından bağımsız gelişmiş ülke merkez bankaları artan küresel enflasyona rağmen teşvik edici tarafta yer alıyorlar.Bu da TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu açısından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteklerini gerçekleştirmeye de alan tanıyor.

Diğer taraftan da ekonomik büyümenin ihracat odaklı güçlü kalmaya devam edeceği inancı ile 2022’de “ihracat artışı” sayesinde cari fazla verileceğini bunun da fiyat istikrarına fayda sağla yacağı beklentisine yeniden metinde yer verilirken, cari işlemlerde fazla olacağı kesin varsayımı ile önümüzdeki yıl ancak bunun önemli kaynağı normalleşen turizm sektörü ve yaşanan kur-enflasyon şokunun ardından iç talebin olumsuz noktada etkilenmesi de söz konusu.Yüksek enflasyon sonucu geliri sürdürülebilir yaşama sınırının çok altına düşen maaşlı çalışanlar açısından en son kararlaştırılan 4.250,00TL.lik net asgari ücret ayarlaması ise, talepte beklenen etkiyi gıda ve kira gibi kalemlerin ötesinde ne kadar yeterli olabileceğine yönelik beklenen etkiyi yaratıp yaratmayacağı da önümüzdeki dönemde belli olacak.

Öyle görünüyor ki, Öte yandan da her ne kadar alına bileceği düşünülen tedbirlerle tırmanmakta olan döviz kurunun seviyesini aşağılara çekmesi gerçekçi olsa bile;önümüzdeki yıl için faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi eşliğinde artmaya devam edecek enflasyon oranı TCMB’nin para politikası deneyiminin varacağı olası belirsizliklerideğiştirmeyecek.

Dolayısı ile Amerikan Merkez Bankası (FED)piyasaların merakla beklediği kararları açıkladı. Banka beklentiler doğrultusunda faize dokunmayarak yüzde 0,00-yüzde 0,25 seviyesinde sabit bıraktı ise de,toplantı sonucundan verdiği mesajlarda; varlık alımında azaltımı ikiye katlanarak 30 milyar Dolar olarak belirleyen Fed'in medyan tahmini 2022 yılı için üç faiz artışı; 2023 için de üç faiz artışı öngörülüyor.

Sonuç olarak,FED’in, 2023 yılı sonuna kadar en az 6 faiz artışı beklentisinin öne çıkması döviz kuru dolardaki dalgalanmaya işaret ediyor.Anlaşılır o ki TL’deki değer kaybı devam ederken enflasyon geçişkenlikle yükselişini sürdürecek.Bu arada Özellikle aralık TÜFE enflasyonun TÜİK standartlarından dahi çok yüksek açıklanmasının beklenmesi işten bile değil. Mamafih FED’inönümüzdeki nisan-mayıs aylarında faiz artışlarına başladığı aşamada TCMB’nin yeniden faiz indirmeye konulacak oluşu TL-enflasyon-risk primi ve genel ekonomik dengeler açısından büyük riskler taşıyor. Hal böyle iken Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve çevresindeki olası jeopolitik-jeostratejik riskler de dikkate alındığında içsel ve dışsal değişkenlerin devreye girmesiyle Türkiye’nin karşı karşıya kalabileceği bütüncül risklerin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor.