Hafta başında sosyal medyadan bir duyuru yaparak “LİMAN KENARINDA KÖMÜR DEPOLARININ KALDIRILARAK BURALARIN İNSANLAR ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR İÇİN PARK VE SPOR ALANLARI OLMASINI İSTEYENLER YORUM YAZSIN. YAYINLAYACAĞIM…   BU KONUDAKİ YAZIMI 31 TEMMUZ’DAN İTİBAREN ÜÇ GÜN SÜREYLE ŞAFAK GAZETESİNİN SİTESİNDE OKUYUN... LÜTFEN...” demiştik.

Çok sayıda AKLI BAŞINDA insan bu önerimizi beğendi ve destek verdi, vermeye de devam ediyorlar. Biz de bu destekleri peyderpey yayınlayacağız, söz konusu alanın halka kazandırılması için konuyu sürekli gündemde tutacağız.

Yakında kentteki kamuoyu oluşturan başka başka unsurların da, politikacıların da bu konudaki görüşlerini ve yorumlarını köşemizden aktaracağız, şimdilik gelen şu yorumlarla başlayalım:

Nazire Usta: Zonguldak’ta nefes alacak, çocukların eğlenecek zaman geçirecek bir yere ihtiyaçları var, çok güzel olur hem de.. Fikir sahibine teşekkürler

Kaya Arslan: Çok isabetli olur… Şehrin çehresi değişir…

İbrahim Dilaver: Spor alanı ve park yapılacaksa eyvallah Ama peşkeş çekilirse onu bilemem.!

Kubilay Uzunoğlu: Müthiş güzel olur. Katılıyorum.

Tunç Çelebi: Sermet Kardeşim, olabilecek en makulü yazmışsın. Hem görsel hem de işlevsel olarak kente değer ve uygarlık katar. Ancak bunu yapacak zihniyet var mı, şüpheliyim...

Koçal Erhan: Limandaki tüm işletmelerin Filyos limanına taşınıp yeni bir ekonomik kazanım elde edilirse,  o zaman Zonguldak limanı için çok daha güzel projeler ve başlangıçlar yapılabilir. Ancak ilk konumuz Sermet abicim,  Dalgakıran kısmının ilk firtınada yıkılacağını herkes ön görebiliyor, Ciddi bir onarım sürecine bir an önce başlanılması lazım.

İbrahim Alkaş: Kesinlikle katılıyorum bu çevre kirliliğine son verilmeli

Osman Bekaroğlu: Harika olur

Tunç Çelebi: Sermet Kardeşim, görüyorum ki orayı bu haliyle muhafaza edilmesini isteyenler de var. Bu kişiler bunu Zonguldak sanayisinin gelişmesi için istiyorlarsa ocaklar kapanırken.,işçi sayısı binlere düşürülürken, ÇATES, EREN, ERDEMİR, KARDEMİR İthal kömüre yönelirken acaba ne tepki verdiler de, neyi başardılar, yazarlarsa öğreniriz. Ve bu haliyle getirdiği ne oluyor, artı eksi hesabı yapılırsa kazanılacak ve kaybedilecek ne olur açıklanırsa aydınlanırız.

İbrahim Alkaş: Tunç Çelebi o depolara gelen kömürün ocaklarla alakası gelen kömür ithal kömür buradan Karabük’e tren yoluyla götürülüyor çevremizde ciddi kirliliğe sebep oluyor bunun için Sermet kardeşimin tezini destekliyorum güzel günler arkadaşım

Remzi Akbaş: Gerçekten iyi olur. Destekliyorum üstad.

Muharrem Akman: Yorumum beğenmeye bilirsiniz ama . Zonguldak kömür olduğu için burada sırf liman çevresine oyun parkı yapalım diye oralardan kalksın. Kozlu üzülmez bölgesinin kömürleri buradan nakil yapılıyor. Park alanlarını bina ile doldurup limana mı kaldık. Ondan sonra limanı dolduralım diyenler de çıkacak eskiden olduğu gibi

TC Cemil Acun: Çok güzel bir düşünce. Harika olur.

Gülden Işık: Evet, limanın etrafı park olsun, gezi yolu olsun istiyoruz da, gemiyle gelip trenle taşınan kömür nereden boşaltılıp dolacak! Diyelim ki olay bir başka limana taşınacak; o zaman da limanın fonksiyonu bitti diyerek limanı doldurmaya kalkmasınlar! Güvenemiyoruz ki bir türlü! Birşeyler yıkılıp değiştikçe Şehrin kimliği de siliniyor maalesef. Birbirini etkileyen nedenlerle Zonguldak kasabaya dönecek bu gidişle. Ve çevredeki evler de kömür depolarından haklı nedenlerle çok şikayetçiler; bi de bu var. Yıllardır, park ve spor alanları için eski çöplük yeri de ıslah olmayı bekliyor; hiç beton kullanmadan pekâlâ yapılabilinir. Keza, lavuar alanı da bekliyor...

Fadi Yılmaz: Liman kenarından kömür depolarının kaldırılması düşüncesini destekliyoruz. Çevre bir şehrin makyajıdır. Ne yazık ki Zonguldak bu konuda oldukça geride kalmıştır. Geride kaldığı gibi ileri gitmek içinde adım atılmıyor. Belirtilen alana park ve spor salonunun yanı sıra yapılabilecek çok sayıda aktivite alanı var. Konu ile ilgili gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.

Virda Şahin: Kesinlikle katılıyorum, kaldırılıp daha faydalı bir hale getirilebilir.

Tahsin Güner: Bu harika fikre katılıyorum. Destekliyorum. Bu sayede oradaki çirkin görüntü kaybolur. O pis görüntünün Zonguldaklıya bir parça faydası yok, tozunu yutması cabası.

Sinan Toprak: Kardemir gitsin kömürünü başka yerde depolasın, oralar halka lazım…

Bu yorumların arkası gelecek…

Bu isimler çağrımıza kısa birer yorumla yanıt verenler… Bunlar bu kentin sanki kanaat önderleri, hepsi kendi alanlarında uzman, akıllı uslu ve aklıselim sahibi insanlar. İçlerinde doktorundan mimar mühendisine; edebiyatçısından öğretmeninden gazetecisine; işçisinden memuruna; ev kadınından sporcusuna; emeklisinden çalışanına, belediye meclis üyesinden partilisine vs. kadar geniş bir yelpazede her kesimden insan var. Bu konuya karşı çıkan olmaması gerekir eğer olursa böyle karşı duruşları yapanı da halk sorgular, kendi yararına bir projeye karşı çıkanları tanımış olur. Hani şu MHP “emekliye zam” dedi de sonra mecliste bu konuda verilen önergeye ret verdi, milletin gözünde bir tuhaf duruma düştü ya, işte aynı öyle olurlar…

Çağrımıza yorum yerine beğeni de bulunarak yanıt verenler de var; onların da bazıları şu arkadaşlar:

Ihsan Ersoy, TC Süep Yurdumakan, Resul Dogan, Sertel Güner, Selda Yılmaz, Hasan Baskın,Engin Zaman, Dilaver Acar, Dursun Kılav, Burge Ozkok, Selim Altınok, Neziha Demiroz, Birhan Akman, Ender Gürcan, İbrahim Aksu, TC Zerrin Çebi Köse, Sevgi Gülten Öztürk, İbrahim Alkaş, Mehmet Işık, Ahmet Kir, Berran Aydan, Erdal Aksu, Gülden Işık, Davut Uyar, Nuri Erkal, Tunç Çelebi, Tahsin Güner, , Ali Paşa Şen, TC Cemil Acun, Mahmut Zaimoglu, Remzi Akbaş, Öner Hüseyin Taşcı, Sami Gökmen, Turgut Boyunağa, Nedret Yeletayşi Özkan, Osman Bekaroğlu, Koçal Erhan, Serdal Özpatan, Mukadder Yalçın, Işık Avcı, Soner Çelen, Hakan Acar ,Hüseyin Özkan, Orhan Burhan Hamarat… (bunların da arkası gelecek)

Eveeeeet;

Sevgili arkadaşlar; sevgili Zonguldaklılar…

Bu kenti gerçekten sevenler, insanca evet insanca yaşamak arzularını her fırsatta dile getiriyorlar, bu konunun muhatabı da KARDEMİR’dir… Başka kimse kendine durumdan vazife çıkarmasın…  Zonguldak halkı KARDEMİR’den sağduyu bekliyor. Zonguldak Belediyesinden de bu konunun üstünde ciddiyetle durmasını arzu ediyor.

Ama şu bir gerçek ki;

Eninde sonunda Kardemir o alanı bu halka teslim edecek,

Bunu hiçbir güç engelleyemeyecek...