Son duruma göre OPEC'in geçtiğimiz mart ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, talepteki artış öngörüleri ekonomik beklen tilerle yakın ilişkili görünse de;yılın ikinci yarısında petrol talebini olumlu yönde etkilemesi öngörülen ekonomik toparlanmanın ise yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına yönelik aşılama çalışmalarının yaygınlaşmasının yanı sıra ekonomik destek paketleri ve salgına yönelik tedbirlerin hafifletilmesiyle takviye edilmesi bekleniyor.Bu açıdan akaryakıt tüketiminin, araç kullanımının artışa geçmesi ile öngörülen yaz döneminin başlamasıyla talepteki toparlanmada ana faktör olacağına dairde tahmin yürütülüyor.Hal böyle iken tüm piyasalarda, salgındaki gelişmelere ve sürü bağışıklığı hedeflerine ulaşma hızına bağlı olarak yıl boyunca risk seviyesinin sürekli yüksek kalacağı da öngörüler arasında yer alıyor. Diğer taraftan işgücü piyasalarındaki gelişmelere paralel durumlarla değişime konu olabilecek enerji politikaları yanında büyük ölçekli olabilecek parasal ve mali teşvik önlemlerindeki etkinliklerin kısa ve orta vadedeki petrol talebini önemli ölçüde etkileme durumunda kalacağı şeklinde öngörüler de geliştiriliyor.

*   *       *      

Bun anlamda yıl içerisinde rapora göre, küresel petrol arzı nıngeçen ay bir önceki aya kıyasla günlük 1 milyon 220 bin varil artarak yaklaşık 93 milyon 230 bin varil olması  yanındaOPEC'in günlük ham petrol üretimi de söz konusu dönemde, günlük 200 bin varil artarak yaklaşık 25 milyon 40 bin varil seviyesinde gerçekleşti. Bu artışla, OPEC'in küresel petrol üretimindeki payının martta yüzde 26,9’a ulaşması arz-talep projeksiyonu açısından önümüz deki aylarda varil başına  petrol fiyatlarında artış yönünde değişime işaret ediyor olmasıyla özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından aylık enflasyon oranlarına yansıması da kaçınılmaz gibi görünüyor. Bu yönde Petrol fiyatları, OPEC+’ın Mayıs ayı için üretim politikasını belirleyeceği toplantı öncesinde dalgalı bir seyir izlemesi de oldukça dikkat çekici bulunması da madalyonun öteki yüzü şeklin de algılanıyor.Öte yandan da Ekonomik veriler ve tahminler ise petrol talebinde toparlanmaya işaret ediyor. Çin’in imalat göstergesi 51,9’a yükselirken IMF gelecek hafta küresel büyüme için tahminini güncellemiş olacak.

Şu an itibarıyla Petrol, Kovid-19 salgınındaki artışın beklenen talep üzerinde baskı oluşturmasıyla son hafta

larda geriledi. IHSMarkit’in verilerine göre benzin satışları salgın öncesi seviyelere doğru ilerlerken yükselen dolar emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunun izlen diği bir ortamda Mayıs vadeli Brent petrol, Londra ICEFutures Europe piyasasında, yüzde 0,1 yükselerek varil başına 64,20 dolara ulaşırken;Mayıs vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, yüzde 0,2 yükselişle varil başına 60,68 dolara gelmesi varil başına olabilecek dalga lı fiyat seyrini de teyitliyor.

*      *       *      

Sonuç olarak, çok tabii olarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC grubunun geçtiğimiz 1 Nisan'daki toplantıda üretimi kademeli olarak artırma kararı almasıyla petrol fiyatları yükselişe geçerken, uzmanlar, piyasanın toplantıdan çıkan karardan ziyade kararın yarattığı olumlu algıyı fiyatladığını belirtiyorsa da,EnergyIntelligenceGroup Petrol Piyasaları Ekonomisti JulienMathonniere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OPEC grubunun piyasaları kontrol altında tutma amacına dikkati çekti. Mathonniere’ye göre;”"Bir finansal yatırımcı, OPEC toplantısını Keynes (John Maynard Keynes'in 1936'da fiyat dalgalanmaları ve sermaye piyasalarını açıklamak için geliştirdiği) tarzı güzellik yarışması kavramına benzetmişti. Yani piyasalar, OPEC grubunun gerçekte ne yaptığından ziyade, yatırımcıların grubun ne yapmayı düşündüğü veya diğer yatırımcıların ne düşündüğünü düşünmelerini daha önemli buldu. Yani, OPEC grubu gerçek anlamda herhangi bir hamlede bulunmasa bile fiyatları etkileyen asıl şey beklentiler." Bu kapsamda çeşitli belirsizliklerin yaşandığı küresel piyasalar açısından şu anda varil başına petrol fiyatlarının ne olabileceği hakkında tahmin yürütmek oldukça zorlaşsa da; Ülkemizde süreğen konumunu muha faza eden çift rakamlı yüksek enflasyonun ÜFE açısından girdi fiyatlarındaki yükselişler sebebiyle artışını devam et tirmesi de kaçınılmaz olacak.