Bugün Türkiye’nin bir ucundan bir fotoğraf gönderdiler.

Fotoğrafta dikkat çeken yazı ekmek 4 lira…

Üstelik yeni zam yapılarak 5 TL olan ekmek fiyatını şehrin merkez caddelerinden birinde hizmet veren fırın 4 TL’den de kar ediyorum diye fiyatını değiştirmeden satışa devam ediyor.

Zonguldak’ta ise bir sene önce 250 gram ekmek 5 TL yapılmıştı, yılbaşında da sessiz sedasız, halka bir açıklama yapılmadan gramajı düşürülmüştü. Ekmek sandviç gibi olmuştu.

Geçtiğimiz ay yine ekmek zammı krizi yaşandı.

İstedikleri 7,5 TL’lik zam fiyatı Vali tarafından Türkiye ortalamasına göre fiyat yüksek bulunup kabul görmeyince, bakkallara ve marketlere ekmek vermeme eylemi yapan fırıncılarımız, özellikle mahallelerde oturan insanları mağdur etmişlerdi.

Aynı şekilde, Zonguldak şehir merkezine ekmek veren fırınlar geçtiğimiz aylarda bir haftalık Ramazan tatiline girmişler yine insanlar ekmek bulma sıkıntısı yaşamışlardı.

300 gram Ramazan pidesini 10 TL’den satışını yapan fırınların yerinde ben de olsam tatil yapardım.

Hayatımda ilk kez fırınların bir hafta hiç çalışmadan tatil yaptıklarını gördüm.

Bu konu bir yana biz yine fotoğraftaki olaya gelelim.

Erzurum ilimiz herkesin bildiği gibi Doğu Anadolu bölgesinde. Yani maliyetler açısından Zonguldak’a nazaran birçok dezavantajlara sahip.

Fırınlara gelince, coğrafi ve iklim açısından, hem şehir içi dağıtım, hem şehir dışından malzeme tedariki açısından zorlu şartlarda hizmet veriyorlar.

Bununla birlikte, vergi, işçi, sigorta gibi konularda ise buradan farklı bir yapılandırmaları yok.

Şimdi bizim fırınlarımız bir hafta tatile bile gidebiliyorken, ekonomik olarak nasıl Erzurum’a nazaran daha da kötü bir durumun içinde olabilirler?

Emekçi şehri Zonguldak’ta, ekmek bile bu hale geldiyse. Herkes vatandaşın sırtına binerse… Şapkamızı önümüze alıp düşünmenin zamanıdır.

Bunları merak ettiğim için fotoğrafı sizlerle paylaşmak istedim. Daha fazla yoruma gerek yok. Herkesin aklı var, fikri var.  

Sağlıcakla…

WhatsApp-Image-2023-08-09-at-18.03.45

WhatsApp-Image-2023-08-09-at-17.59.23