Yaklaşık bir yıldır yakın çevremdeki sohbetlerimde, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, kafasındaki Cumhurbaşkanı adayını kabul ettiremezse 6’lı masadan kalkacağını söyleyip duruyorum. İnanmak istemeyenler oldu, senaryo yazıyorsun diyenler oldu.

Bunu anlamak için kâhin olmaya gerek yok. Verileri toplarınsın, sonucu bulursun.

Sayın Meral Akşener bunun sinyallerini defalarca verdi. Özellikle son zamanlarda, “Noter” dedi, “apolet” dedi. Cumhurbaşkanlığında “kazanacak aday”da birleşmek için kendi yöntemleriyle aklındakileri, kamuoyuna yansıtmaya çalıştı.  İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş isimlerini defalarca vurguladı.

Eminim ki 12 kez toplanan 6’lı masa içinde bunları açıkça dile getirirken, Millet İttifakı’nı oluşturan liderlere ayıp olmasın diye, kamuoyuna açıklama yaparken üstü kapalı söylemlerle ifade etmeye çalıştı.

En son 6’lı masa toplantısından sonra tüm medya organları tarafından Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu ismini lanse etmeye çalışmasını şaşkınlıkla izledim. Ben son dakika yine iki büyükşehir belediye başkanından birinin açıklanacağını sürpriz olacağını bekliyordum.

Çünkü yaşanan siyasi gelişmeler doğrultusunda, her seferinde Kılıçdaroğlu kendini cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkarsa da, hem CHP’nin kendi içinde, hem de İYİ Parti kanadında gözle görülür bir direnç vardı. Ve yine 12. toplantı sonuna kadar adayda anlaşamamaları da bence bu sebeptendir. Yalnız toplantı sonrası yapılan kısa açıklamada da dikkat çekici manidar hususlar vardı.

Aday konusunda tam yetki alan liderler çıkıp o akşam adayı açıklamaları beklenirken “Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirme sonrasında nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz” şeklinde sonraya bırakmalarıydı.

 ‘Kazanacak aday’ parolasıyla yola çıkan Meral Akşener’in o akşamı atlatmak için açıklamaya bu notu kendisinin düşürttüğüne eminim. Çünkü masayı Kemal Kılıçdaroğlu dışında bir adaya ikna edememişti.

Saadet Partisi ve Adalet Partisi Genel Başkanlarının Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday olarak öne sürmesi zaten toplantı öncesi de biliniyordu. Geriye kalan 5 parti genel başkanlarının Milletvekilliklerini garantilemek için masanın ‘şuan ki’ en yüksek muhalefet partisi oyuna sahip CHP’nin yanında olması onlara göre normal görülebilir.

Sayın Akşener’in ‘Noter’ çıkışı da buradan geliyordu. Şu belli ki Meral Akşener muhalefet partisi tabanlarının nabzını iyi tutuyor.

Çeşitli muhalefet partilerinin seçmenleri, il ve ilçe teşkilatlarında görevli olan kişilerle şahsen yaptığım sohbetlerde özellikle Mansur Yavaş, sonra da Ekrem İmamoğlu isimleri ön plana çıkmaktaydı. Meral Akşener de bu tabloyu gördüğü için ‘kazanacak aday’ vurgusunu üstüne basa basa yaptı.

Bugünkü Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’a ‘Millet sizi göreve çağırıyor’ seslenişinin altında da bu yatıyordu.

20 yıldır iktidarda bulunan AK Parti Hükümetini, pandemiye, savaşa, ekonomik zorluklara ve depreme rağmen yıkmak hiç kolay değil. Özellikle asrın felaketi sırasında muhaliflerin basit siyaset yapmaya çalışmaları seçmen açısından Ak Partiye artı yazdığını gözlemledik.

 Ak Parti Hükümetini son döneminde sarsan bu zorluklarla birlikte seçimde yenmek için ışık görmüş olan muhalefetin adayı, defalarca karşısında seçim kaybetmiş olan Kemal Kılıçdaroğlu olmalı mı olmalı mı tartışmasına girmeyeceğim. Bunun yanıtını seçmen kendi verir zaten. Ama İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener bu sorunun yanıtını biliyor olmalı ki masadan kalkmayı tercih etti.

Şimdi önümüzdeki birkaç gün Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın, İyi Parti ve CHP arasındaki arabuluculuk çalışmalarının da sonuç vermesini beklemiyorum. İki büyükşehir başkanının da şuan ki ortamda adayım diye İyi Parti’ye geçmelerini de beklemiyorum ki bu siyasi sonları olabilir.

Geriye tek bir seçenek kalıyor; Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş isimlerinden birine Kemal Kılıçdaroğlu’nun razı gelerek geri adım atması. Belki de Meral Hanım son manevrasıyla bunu hedefliyor bilinmez ama ok yaydan çıkmış durumda…

Şu bir gerçek ki, Meral Akşener İyi Parti’nin oylarına yüksek oranda CHP oylarını katacak. Tabi seçime kısa bir süre kaldı. Kimin hangi siyasi gafı yapacağı belli olmaz. Bu seçim çok şeylere gebe o belli.

Sağlıcakla…