Bilindiği gibi en son uygulamaya konulan elektrikteki kademeli fiyat tarifesine göre 150 kilovatsaatin altında tüketimi olan hanelere yüzde 50 oranında zam uygulayan enerji şirketleri,bu defa işin cinliğine kaçarak faturaları bir hafta geciktirmek suretiyle kullanımları tüketilen kilovatsaatleri150'nin üstüne çıkarıyor. Hal böyle olunca da elektrik faturalarının yüksek gelenler, ''Elektrik faturasına nasıl itiraz edilir? sorusuna yanıt arıyor.Çünkü daha önce 25 ile 28 günarasında elektrikfaturalarını kesen enerji şirketleri, kademeli fatura dönemiyle birlikte fatura kesimini 33-35 güne kadar çıkardı. Bu şekilde hanelerin 150 kilovatsaat sınırını aşmasını sağlayan enerji şirketleri, yüzde 50'lik zam yerine yüzde 125 varan zam tarifesini uyguluyor.

* * *

Bu anlamda harekete geçen Tüketici Birliği Federasyonu, son gelen faturaların itirazı için halkı EPDK’ya başvurmayaçağırıyor.Bilgilendirmek amaçlı açıklama yapmak gerekirse;Kademeli elektrik tarifesi, aylık 150kWh tüketime kadar olan ev elektrik tüketimlerinin düşük kademe birim fiyatından, bu tüketimi geçen tüketimleri ise yüksek kademe birim fiyatından faturalandırılmasını sağlayacak. 2022 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan birinci çeyrek döneminde 38 milyon hane için 150kWh’ye kadar olan tüketimler kilovatsaat başına vergiler dahil 1,37 TL’den faturalandırılacak, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat 2,06 TL olacak. Bu uygulama alçak gerilim mesken abone grubundaki 38 milyonun üzerindeki hane için 1 Ocak itibarıyla uygulamaya başlanmıştı.Bu yönde üşük kademede kalan tüketicilerin elektrik faturaları yüzde 49,6 artarken, limiti geçen tüketiciler için yüksek birim fiyat sadece limiti geçen tüketim için uygulana cak. Geçtiğimiz aralık ayında 500 TL fatura ödeyen bir ev tüketicisinin ocak ayında gelecek faturasının düşük tüketimli bölümü 205 TL olacakken, yüksek tüketimli kademede kalan kısmı için fatura 815 TL olacak ve aralık ayında 500 TL olan fatura ocak ayından itibarenmuhtemelen 1020 TL olacak.

* * *

Konuyla ilgili TMMBO ve Bağlı Odalarının Elek trik,Doğalgaz ve Petrol Ürünlerine yapılan Yüksek Oranlı Zamlarla ilgili Ortak Raporuna bir göz atıldığında;”1 Temmuz 2021’den bu yana değişmeyen elektrik fiyatlarına, yılın son günü, değişik tüketim gruplarına göre yüzde 50-125 oranında zam yapıldı. Yapılan bu zamlarla, 01.01.2021- 01.01.2022 arasındaki bir yıllık dönemde, elektrik fiyatları konutlarda yüzde 72,5-158,7, ticarethanelerde yüzde 158,8, tarımsal sulamada yüzde 120,8, sanayide yüzde 158,78 oranındaarttığı”ifade edilirken;2021 içinde TÜİK TÜFE oranı yüzde 36.08 oranında artmış iken, tabloda görüldüğü üzere, elektrik fiyatları TÜFE’nin çok üzerinde, yüzde 75-158,8 oranında artmıştır. 2019 Ocak-2022 Ocak döneminde de TÜFE artış oranı yüzde 72,5 olarak gerçekleşmiş iken, aynı dönemde elektrik fiyatları yüzde 155,5-334,8 oranında artmıştır ve bu artış oranları TÜFE’nin iki ila 4,6 katına ulaşmış” olduğu açıklan mıştır.

* * *

Sonuç olarak, bahse konu sözü edilen bu raporda;”EPDK’nın, 01.01.2022’den geçerli olmak üzere yürürlüğe koyduğu fahiş oranlı zamlar, özel elektrik şirketlerinin tüm tüketiciler üzerinden elde ettiği kazançlarını katlamayı öngörmektedir. EPİAŞ’da oluşan ve piyasa takas fiyatı olarak tanımlanan elektrik satış fiyatları, halen kWh için en fazla 100 kuruş düzeyindedir. EPİAŞOcak ayında teklif edilebilinecek en yüksek fiyatın 134,5 kuruş /kWh olduğunu açıklamışken, EPDK’nın elektrik fiyat tarifelerinde yer alan enerji bedellerini, bu rakamlardan çok daha yüksek düzeyde tutması, özel elektrik şirketlerinin açık seçik biçimde kollanması anlamına gelmektedir.” Değerlen dirmesine yer verilirken,Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezinin Ekim 2021 Aylık Bültenine göre enerji sektörünün toplam ticari kredi borcu 307 milyar TL ve toplam krediler içinde payı yüzde 9’dur. Ekim 2021 itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör; yüzde 9 ile inşaat sektörü olurken, bu sektörü yüzde 6 ile enerji sektörü takip etmektedir. Özel şirketlere bu denli güçlü bir şekilde arka çıkılmasında, özel elektrik şirketlerinin gelirlerini hızla yükseltme ve böylece bu şirketlerin bankalara olan kredi borçlarını ödemelerini hızlandırma niyeti de olabilir.” vurgusu yapılarak;EPDK kararına göre, görevli tedarik şirketleri, EÜAŞ’dankWh’ı 31.56 kuruşa elektrik satın alabileceklerdir. Ama aylık tüketimi 150 kWh’ı geçen konut aboneleri, aşan kısım için enerji bedeli olarak 135 kuruş/kWh öderken, ticarethaneler ise tükettikleri her kWh için 189 kuruş/kWh ödeyeceklerdir. EPDK, EÜAŞ’ın tedarik şirketlerine düşük fiyatla elektrik satışını uygun görmekte, öte yanda da özel şirketlerinin elektriği tüketicilere çok daha yüksek fiyatlarla, tedarik şirketlerinin EÜAŞ’a ödediği 31,56 kuruşun 4-6 katına satmasını uygun bulmaktadır.”şeklinde açıklamanın getiril mesi işin arka planının ne olup olmadığının tartışmalara açtı ğı görülüyor.