Türkiye İstatistik Kurumu Aralık/2021 Ayına ait açıkladığı Ekonomik Güven Endeksine göre; Kasım ayında 99,3 iken, Aralık ayında %1,8 oranında azalarak 97,6 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşler den kaynaklandı.Bu anlamda Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Aralık ayında %3,1 oranında azalarak 68,9 değerini, reel kesim güven endeksi %1,7 oranında azalarak 110,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %0,5 oranında azalarak 118,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 oranında azalarak 121,5 değerini alırken, inşaat sektörü güven endeksi %3,9 oranında azalarak 90,0 değerini aldı.

* * *

TÜİK’in Aralık/2021 Ayına ait açıkladığı Ekonomik Güven Endekslerindeki düşüşler değerlendirildiğinde; kurdaki dalgalanmalardan kaynaklı maliyet enflasyonu nun A’dan Z’ye tüm tüketim maddelerini etkilemesi yanı sıra söz konusu kur hareketlerindeki oynaklık nedeniyle fiyatlama ve maliyet analizlerinin yapamayan sanayi sektörlerinin sıkıntılı bir dönem yaşadıkları gözlemleni yor. Özellikle Aralık ayının 20’sinin 21’ine bağlandığı dönem ve sonrasında kurdaki 11-12,00TL. lere varan ani düşüşe rağmen piyasalara beklendiği gibi yansımama sının tüketici güveni üzerinde oldukça olumsuz etki yaptığı da izlendi.Bu arada küresel pandemi Covid-19 pandemisinin çeşitlendiği varyantlarla yayılım gösterirken,en son Omicron varyantının çok hızlı yayılıma girmesi olayın ciddiyetinin büsbütün artmasına neden olmuştur. TÜİK’in Aralık/ 2021 Ayı Ekonomik Güven Endeks lerinin sonuçlarının gelecek teki etkileri bakımından önümüzdeki aylar itibarı ile belirsizliklerin devam etmesi durumunda yürütülen öngörüler yönünden ekonomik güven endekslerinin düşmeye devam etmesi ve çift rakamlı yüksek enflasyonun daha da artması kaçınılmaz görünüyor.

* * *

Sonuç olarak,ekonomik güven endekslerinin sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından okuyucularımıza hatırlatma olarak;ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendir me, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks tir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endeks lerine eşit dağıtılarak uygulan makta, güven endeksle rine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektör lerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmak tadır.Bu açıdan da Eko nomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimser liği,100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermekte; değerlendirme de bu doğrultuda yapılmalıdır.

EK: Aralık/2021 Ayı Ekonomik Güven Endeksleri (TÜİK)