Varşova gezi rehberime hoş geldiniz. Sevgili okurlarım Avrupa gezi ve tanıtım turumuza bu hafta Varşova ile devam ediyoruz.

Budapeşte ve Prag seyahatimizin ardından, Aralık ayında Varşova ile devam ederek bu ayın sonu itibari ilede Almanya Hamburg ve Frankfurt’ta olacağız hepinize şimdiden mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum.

 Varşova’ya nasıl gidilir?

Varşova’da gezilecek yerler  

Varşova hakkında diğer pratik bilgiler Varşova gezi notlarımda.

Varşova Neleri ile ünlüdür

Varşova, savaşların ağır sonuçlarına katlanarak küllerinden yeniden doğan bir şehir. Bu nedenle şehir için The Phionex City – Anka Kuşu Şehri denildiğini sık sık görüyoruz.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, şehrin her bir yanı restorasyondan geçmiş ve Polonya’nın ekonomik, politik, tarihi ve kültürel merkezi haline gelmiş.

Varşova adıysa, Wars (balıkçı) ve Sawa (Vistula nehrindeki deniz kızı) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. 700 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Varşova, önceleri Mazovia Prensi tarafından Vistula Nehri kıyısına inşa edilmiş bir kaleden ibaretmiş. Bugün, bu kalenin kalıntıları hala Polonya Kraliyet Sarayı’nın çevresinde bulunuyor.

Varşova Chopin Havaalanından Şehir Merkezine 175 Numaralı Otobüs

Varşova Chopin Havaalanından şehir merkezine en ekonomik ulaşım ise havaalanının dışında kalkan 175 numaralı belediye otobüsleri. Biletinizi otobüs durağındaki bilet makinelerinin alabileceğiniz gibi. Otobüslerin içindeki bilet makinelerden de alabilirsiniz.

Varşova Chopin Havaalanından Şehir Merkezine Trenle Ulaşım

S2 ve S3 hatları Terminal A‘nın altında yer alıyor. Varşova şehir merkezine yolculuk 20 dakika sürüyor ve bilet  bilet ücreti 7 Zloty.

Varşova’da Gezilecek Yerler

2004 yılında Avrupa Birliği’ne giren Polonya’nın başkenti olan Varşova, ülkenin en büyük ve gelişmiş şehridir517 km2’lik bir alan kaplar ve nüfusu 1,765 milyon civarıdır. Bu oran Varşova’yı Avrupa’nın en kalabalık 8. şehri yapar.

Fakat şehir tarihi açıdan oldukça üzücü bir geçmişe sahiptir. II. Dünya Savaşı’ndan önce Dünya üzerindeki Yahudi nüfusunun büyük bir bölümünün yaşadığı Varşova toprakları neredeyse dümdüz hale getirilmiştir. 1930’ların sonlarına doğru Alman ordusu tarafından bombalanan şehir yerle bir edilmiştir. Eski arşiv fotoğraflarında şehirde taş üstünde taş kalmadığını görüyoruz.

Fakat savaş sonrası yerli halkın da büyük çabasıyla şehir küllerinden doğmuştur. Bu nedenle ‘Anka kuşu şehir’ olarak da adlandırılır. Bütün tarihi binalar eski fotoğraf ve arşiv kayıtlarına bakılarak aslında sadık bir şekilde inşa edilmiştir.

Günümüzde Varşova’nın eski şehir meydanına gittiğiniz zaman tarihe dair hiçbir şeyi yadırgamazsınız. 1500’lerden kalan kuleler, kaleler.

Halbuki şehrin %85’inden fazlası son 80 yılda inşa edilmiştir. Bu da Varşovalılar için tarihi muhafaza etmenin en korkunç şartlarda da olsa nasıl da önemli olduğunu gösterir.

Bu binalardan en ünlüsü şehrin her yanından görünen Kültür ve Bilim Sarayı’dır. Varşova’da görülmesi gereken yerler bölümünde ayrıntısıyla bahsettiğimiz bu bina halk tarafından o günleri hatırlattığı gerekçesiyle pek sevilmez.

Aslında Polonya’nın hemen hemen her şehrinde bu böyledir. Komünist dönemden günümüze kalan anıt ve binalar halkın onlara taktığı komik isimlerle varlıklarını sürdürür. Halk arasında bu anıt ve binaları yıkmak dahi söz konusu olsa da genel fikir artık onların da tarihi birer eser olduğuna yöneliktir.

Varşova’da Gezilecek Yerler

OldTown

StareMiasto olarak adlandırılan Eski Şehir Varşova’nın hem kültürel, hem tarihi kalbidir. Birçok Avrupa kentinde olduğu gibi Varşova’yı da anlamak istiyorsanız önce maceranıza eski şehir meydanıyla başlamanız gerekir.

Praga Bölgesi

Varşova’nın en genç ve en hipster bölgesini görmek mi istiyorsunuz? O halde adresiniz Praga Bölgesi. II. Dünya Savaşı’nda zarar görmemiş olması sebebiyle şehrin en otantik bölgesi kabul ediliyor.

Varşova Gettosu

1940 yılında Nazi güçlerince inşa edilen 3,4 kilometre karelik bu bölgede tam 400,000 Yahudi hapis altında tutulmuştur. Yahudiler buradan toplama kamplarına gönderiliyorlardı.

Kraliyet Şatosu

Şehrin eski meydanında yer alan Kraliyet Şatosu devasa tuğla rengi yapı 13. yüzyıldan kalma bir yapıdır.

Kraliyet Rotası

Kraliyet Şatosu’ndan çıktığınızda bir sonraki durağınız Łazienki Parkı olmalı. Çünkü bu iki adres arasında Varşova’nın en güzel ve ünlü yollarından biri olan, fotoğraf makinenize sarılmak isteyeceğiniz Kraliyet Rotası yer alıyor.

Wilanow Sarayı

Şehir merkezinden 12 kilometre uzaklıkta bulunan Wilanow Sarayı da Varşova’nın olmazsa olmazlarından. Bilirsiniz ki her büyük Avrupa kenti sahip olduğu en ihtişamlı saraylarıyla ziyaret edilmeyi hak eder. Varşova için de bu vazgeçilmez sarayın Wilanow olduğunu söyleyebiliriz.

St. John Katedrali

Tarihte çoğu zaman Polonya Krallarının taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmış bu kilise UNESCO dünya mirası listesinde bulunmaktadır.

Polin- Polonyalı Yahudiler Müzesi

Anielewicza 6 adresinde yer alan Yahudi Müzesi ise Varşova’da müzeciliğin ne kadar iyi yapıldığının kanıtlarından biri.

Müzenin bina olarak yapısı bile aslında Polonya tarihindeki en önemli yaralardan biri olan Yahudi katliamı için bir sembol niteliğinde.