Sevgili okurlarım. 5 Yıllık meslek hayatımda ilimizin ve ülkemizin dertleri ile dertlendik. Önümüzdeki süreci dünya gündemi ve dünya turizmine ve popüler olan gastronomi dünyasına ayırmaya karar verdim. 

Köşemden sürekli sizler ile gezi notlarımı ve dünyanın çeşitli kültür ve yemek başkentlerini hep beraber tanıyacağız. Haydi ilk durağımız Çekyanın başkenti Prag

Avrupa’nın yılda 8 milyondan fazla sayıda turist ağırlamasıyla en popüler şehirlerinden biri olan Prag aynı zamanda Çekya’nın da başkenti. Gezginlerin uğrak yeri avrupanın tam ortası prag’dan hepinize merhaba;

prag-4

Prag gezilecek yerler araştırmamın hemen ardından yaptığım listede
 Prag kalesi ve Aziz Vitus Katedrali, Strahov manastırı ve Petrin kulesi, Küçük mahalle, Lennon duvarı, Charles köprüsü, eski şehir meydanı ve astronomik saat kulesi en önemli noktalardır. Ben gezime buralardan başladım.

Prag, Avrupa şehirleri içinde en çok turist alan 4.şehir konumunda, ilk üçte Paris, Londra ve Roma var. Prag’ı diğer şehirlerden ayıran en büyük özellik biblo gibi panoramik olması ve canlı ve uyumayan bir şehir olma özelliği de elbette çok önemli bir faktör.

Prag, iki dünya savaşında da hasar görmediği için günümüze ulaşmış en güzel Ortaçağ şehri olarak Unesco listesine girmiş. Şehrin tarihi kısmı 1.bölge olarak anılıyor, Prag kalesi bölgesi ( Hradcany ) başlayıp Cumhuriyet meydanı 
( Namesty republiky ) sonlanan ve Kral yolu olarak adlandırılan, yaklaşık 3 km.lik rotayı yürüdüğünüzde şehrin tüm önemli yapılarını görmüş olursunuz. Bu yürüyüş ortalama 4 saat sürer ve yeterli olacaktır.

PRAG’A NE ZAMAN GİDİLİR ?

En iyi dönemler ilk bahar ve son bahar aylarıdır ve noel dönemi ( aralık başı itibariyle 23.üne kadar ) Yılbaşı tavsiye etmiyorum, aşırı kalabalık ve pahalı olur. Bunun haricinde kış ve yaz ayları da gidilir, avantajları tabi kalabalık olmaz ve konaklama, uçak bileti maliyetleri daha düşük olacaktır. 

PRAG'DA YEME İÇME FİYATLARI

* Ortalama bir restaurantta bir kişi bir öğün için yaklaşık 15-20 Euro arasında öder. Kaliteli restaurantlarda 40-60 Euro arası içki hariç yaklaşık ödenir. 

* Eski şehir bölgesinde genellikle dairelerde kalan Prag ziyaretçileri için sık göreceğiniz pastanelerde kahvaltı fiyatları 10 – 15 Euro civarında ödersiniz.

PRAG ULAŞIM

Türkiye’den Prag’a ulaşım oldukça kolay ve uygun maliyetli. Türk Hava Yollarının her gün 3 uçağı var, bunun yanında Pegasus Hava Yolları da haftada 4 gün İstanbul – Prag uçuşu var.

prag-1

PRAG GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

•    Prag kalesi – Hradcany bölgesi
•    Aziz Vitus Katedrali
•    Altın Sokak ve Kafka evi
•    Kafka Müzesi ve Küçük mahalle ( Mala strana )
•    John Lennon Duvarı ve kampa parkı
•    Charles Köprüsü ( Karluv most )
•    Nazım Hikmet’in kafesi
•    Dans eden ev ( Tancisi dum )
•    Eski Şehir Meydanı ( Staremesto namesty )
•    Astronomik Saat Kulesi ( Orlej )
•    Tyn Kilisesi ve Jan Hus Anıtı
•    Paris caddesi ve Yahudi Mahallesi
•    Vaslav meydanı ( Vaslavske namesty )
•    Barut Kulesi ve eski belediye binası ( Obecni dum )
•    Cumhuriyet Meydanı ( Namesty republiky )

prag-5

Yapmadan asla dönmeyin
Charles Köprüsü ( Karluv Most )

Prag kalesindeki Aziz Vitus Katedralinden sonra Prag gezilecek yerler listesinde ikinci en önemli durağı olan Charles Köprüsü bu köprüde Hristiyan dünyasının azizlerinin birer kopyası konulmuş ve günümüzde çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Köprü şu an dini bir merkez konumunda ve Prag için çok ciddi bir ekonomik kazanç sağlanmasına da sebep oluyor. 

prag-3

Eski Şehir Meydanı ( Staremesto Namesty )

Prag’ın kalbi dediğimiz şehrin en canlı meydanında bütün Prag gezilecek yerler listelerinin en başında yer alan Astronomik saat kulesi, Tyn kilisesi görülecek en önemli yapılar.

Meydanda birçok bahçeli restaurant ve kafeteryalar var ve oldukça keyifli. Şehrin tüm sokakları bu meydanda birleşiyor o yüzden yürüyerek gezerken kaybolur muyum diye hiç düşünmeyin. Tüm Prag bu meydanda birleşiyor ve gezinizin en güzel dakilalarda eminim burada geçecektir. 

Bir sonraki gezimiz Budapeşte’de görüşmek üzere