Türkiye’de Koronovirüs’ün ilk vakası 11 Mart’da olmuştu. Zonguldak’ta ise ilk ölüm vakası 27 Mart’da gerçekleşti. Emeğin başkenti olan Zonguldak 65 yaş üstü 69 bin insanıyla risk altında. Yani nüfusun dörtte biri risk gurubunda. Madende çalışıp emekli olanların birçoğu akciğer hastası. Vatandaşlar halen daha uyarıları dikkate almadan sorumsuzca caddelerde ve bankamatik önlerinde…
★★★
Bu virüs, yalnız yaşlıları değil, gençleri de öldürüyor. Tabii ki yaş arttıkça ölüm oranları da yükseliyor ama “Gençler ölmez” diye bir şey yok! Koronavirüs, kronik hastalığı olan 7'den 70'e herkesi vuruyor. Hayatını kaybedenler genellikle, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, şeker, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar. KOAH adı verilen kronik akciğer hastaları da en büyük risk grubu. Kronik hastalığı olanlar, ister genç, ister yaşlı olsunlar büyük risk altında olduğunu unutmayalım.
★★★
Kalp krizinde Avrupa, damar hastalıklarında dünya birincisiyiz.
-Her yıl 100 bin civarında kalp ameliyatı yapılıyor.
-500 binin üstünde ‘Anjiyo-Stent' gibi uygulamalar yapılarak tıkalı damarlar açılıyor.
- Türkiye'de 18 yaş üzerindeki nüfus 48 milyon. Bu grubun 18.5 milyonunda yüksek tansiyon var.
-1990 yılında şeker hastası sayısı 1 milyon iken, 30 yıl sonra bu sayı bugün 12 milyona çıkmış durumda…
-5 milyon civarında KOAH (Kronik akciğer hastası) var.
-Türkiye'de böbrek hastalığı Avrupa ve dünya ortalamalarının çok üstünde. Ülkemizde yaklaşık 8 milyon böbrekleri hasta vatandaşımız var.
-Koronavirüsten en çok etkilenecek olan bu insanların toplamı 40 milyonu aşıyor. Yani nüfusumuzun yarısı!
-Bu dönemde, özellikle kronik hastalığı olanların evlerinden çıkmayarak kendilerini korumaları şart!
★★★
Ve hepimiz derin endişeler içindeyiz…
 Türkiye genelinde ise, her gün vaka sayısı, ölüm sayısı hızla yükseliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronovirüsle mücadelenin” başarılı bir şekilde sürdüğünü belirterek: 
“ 83 milyon nüfus ile birlikte mücadele veriyoruz. Bu mücadele çok geniş katılım gerektiriyor” dedi. Süreci iyi yönetmek zorundayız.  Salgını durdurmak elimizde!
 Biliyorsunuz virüs hatayı affetmiyor! Onun için lütfen “Evde kal” uyarısına uyalım. Sadece kendini değil toplumu da düşün. Uyarıları ciddiye alalım. Ve mecbur olmadıkça evden çıkmayalım. Yaşamak istiyorsan evinde kal Zonguldak! Evinde kal Türkiyem!
Sevgiyle kalın!