Geçen hafta, “Dünya Çevre Günü’ydü”...

Dünyada ve Türkiye’deki “çevre kirliği” olaylarına değinmek istiyorum…

ABK’nin verilerine göre AB ülkeleri, “2019’da 1.5 milyon ton plastik atık” ihraç etti.

Plastik atıkların gönderildiği ülkeler arasında ilk sırada Türkiye yer alıyor!

Ardından Malezya, Endonezya, Vietnam, Hindistan ve Çin.

2020’de ise Türkiye, Avrupa’da en çok “plastik atık satın alan” ülke oldu.

Son 16 yılda, Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıklar 196 kat” arttı.

★★★

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, “çevrenin korunması’” amacıyla, “polietilen (plastik) atık ithalatını” yasakladı.

Polietilen nedir?

“Polietilen”, kap, mutfak eşyası, kutu, tüp, boru, oyuncak kaplama, kabloların yalıtkan katmanları, ambalaj filmi, poşet, torba, plastik şişe yapımında kullanılıyor.

★★★

“Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN)” araştırması, ülkelerdeki yanlış atık uygulamalarının, “Akdeniz’deki plastik kirliliğine yol açtığını” ortaya koydu.

“Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na” göre Akdeniz’i, yılda yaklaşık 74 bin ton çöple en fazla Mısır kirletiyor.

34 bin tonla İtalya ve 24 bin tonla Türkiye izliyor!

Greenpeace’in (Yeşilbarış) raporuna göre geçen yıl, İngiltere’deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ı, Türkiye’ye ihraç edildi.

Raporda, İngiltere’nin 2020’de Türkiye’ye ihraç ettiği plastik atıkların, 210 bin ton civarında olduğu bildiriliyor...

★★★

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 152 tesiste denetim yapıldığını, 29’unda çalışmanın durdurulduğunu, 32 işletmeye 8 milyon TL ceza uygulandığını açıkladı, “Atıkların doğada yakılması, doğaya atılması kabul edilebilir bir şey değil. Bu bir çevre suçu...” dedi.

Araştırmacılar, atıkların Türkiye’de geri dönüştürülmek yerine, yakılmak üzere tarlalara ve su kaynaklarına atıldığını ve Adana’daki 10 çöp alanını incelediler ve İngiliz, Tesco, Asda, Co-op, Aldi, Sainsbury’s, Lidl ve Marks & Spencer gibi “süpermarketlere” ait “plastik poşetler” ile bu şirketlerin ürünlerini bile buldular...

★★★

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Ülkemizin sanayisinin gereksinim duyduğu kaliteli ve temiz hammadde için kimlik belgesi olmayan hiçbir dönüştürülebilir atığı ülkemize sokmuyoruz!” dedi.

“Çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutarak yüzde 19’a çıkarılan geri kazanım oranını 2023’te yüzde 35’e, 2035’te yüzde 60’a çıkarmayı hedeflediklerini” anımsatan Kurum, “Tesislerin hammadde gereksinimlerinin yarısını iç piyasadan karşılamalarını zorunlu duruma getirdiklerini” söyledi...

Bakan Kurum, “İklim Yasası” çalışmalarını da bitirme aşamasına geldiklerini açıkladı.

★★★

Çevre kirlenmesi üç ana başlık altında toplanıyor ki Zonguldak açısından da büyük önem taşıyor..

Su kirlenmesi.

Hava kirlenmesi.

Toprak kirlenmesi.

Son yıllarda mantar gibi çoğalan ve kısa adı HES olan hidroelektrik santralleri su kirlenmesini hızlandırdığı gibi, su kaynaklarının azalmasına, doğal dengenin bozulmasına neden oluyor…

Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir çevre bırakmak en önemli görevimiz..

Ormanı, suyu, yeşili korumak!

Sevgiyle kalın!