Son alınan bilgilere göre ABD'de yüzde 5'in üzerinde gerçekleşen yıllık enflasyon, tüketici güvenine de olumsuz yansıdı. Michigan Üniversitesi Öncü Tüketici Güven Endeksi Temmuz'da 80,8 olarak kaydedildi. Bu yönde Michigan Üniversitesi Öncü Tüketici Güven Endeksi 85,5'ten Temmuz'da 80,8'e düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 86,5 olarak belirlenmişti.Michigan Üniversitesi'nin anketine göre tüketiciler gelecek yıl enflasyonun yüzde 4,8'e yükseleceğini öngörürken,daha uzun vadeli beklentilerin ise iyimser olduğu görüldü. Buna göre gelecek beş ila 10 yıl için beklenen enflasyon oranı yüzde 2,9 oldu.Anketin direktörü Richard Curtin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Enflasyon, özellikle alt ve orta gelirli haneler üzerinde yaşam standartları üzerinde ek baskı oluşturdu. Üst gelirli haneler arasında ise satın alımların ertelenmesine neden oldu" değerlendirmesiyle piyasa şartlarıyla örtüşen bir yorumda bulun du.Mevcut koşullar göstergesi ise Temmuz'da 88,6'dan Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan 84,5'e düştü. Üniversitenin beklenti göstergesi ise 83,5'ten 78,4 ile beş ayın en düşük seviyesine gerilerken;değerlendirmeye göre daha yüksek fiyatlar hakkındaki endişelere rağmen, yaz sezonunda daha fazla Amerikalının seyahate devam etmesiyle ilgili harcamaların artması öngörülü yor.

* * *

Türkiye şartlarında yapılan öngörüde ise Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Temmuz ayında Haziran nihai endekse göre yüzde 10’a yakın yükselişle 68,97 değerini aldı. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 7,06 artarak 81,55 oldu. Bu arada Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Temmuz ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 9,50 artarak 68,97 değerini aldı.Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme izlendiği görüldü.Pandemiye yönelik kapanmalarla Nisan ve Mayıs aylarında tarihi düşük seviyelere gerileyen Tüketici Güveni, Haziran ayı ile başlayan açılmalarla çıkış gösterdi. Temmuz ayında çıkışın devam ettiği gözlendi.Güçlenen aşılama ve başta turizm ile yeme-içme sektörleri olmak üzere hizmet sektörlerine yönelik yoğun talep, iş hayatında ofislere dönüşün artması normalleşme algısını ve güveni görece arttırmış göründü.Temmuz ayının ilk yarısında TL’deki hafif güçlenmenin de bu sürece katkı yaptığını söyleyebiliriz. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 7,06 artarak 81,55 değerini alırken; aynı dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 14,64 artarak 43,97 değerine ulaştığı ifade edili yor.

* * *

Sonuç olarak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çift rakamda ol masa bile tek rakamda seyreden %5’in üzerinde bir enflasyon ortamında güven endeksinin 88,6 dan Temmuz ayı itibarıyla 84,5 e düşmesi ile tapılan gerekçelendirmede;"Enflasyon,özellikle alt ve orta gelirli haneler üzerinde yaşam standartları üzerinde ek baskı oluşturdu.Üst gelirli haneler arasında ise satın alımların ertelenmesine neden oldu" şeklinde yansıması en azından piyasa ortamındaki şartlarla bir nebze olsun örtüştüğü izleniyor. Türkiye şartlarındaki Blomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksinin bu defa Temmuz ayında Haziran nihai endekse göre yüzde 10’a yakın yükselişle 68,97 değerini alması yanında;, tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme izlendiğinin görüldüğü belirtilirken,pandemiye yönelik kapanmalarla Nisan ve Mayıs aylarında tarihi düşük seviyelere gerileyen Tüketici Güveni, Haziran ayı ile başlayan açılmalarla çıkış göster diğine yer verilmesi Covid-19 pandemik salgınındaki mutasyon olgusu “Delta Plus’un” salgındaki artışı tetiklemesi ile mevcut tablo yu belirsizlik ortamına sürüklerken; bu gerekçelendirmenin daha ziyade piyasalara güven enjekte etmeye yönelik olduğunu da güçlendiriyor. Özetle bu kabil gelecekle ilgili öngörülerde buluna bilmek açısından mutlak şekilde geniş kapsamlı risk unsurlarının değerlendirmeye alınarak; iktisadi parametrelerin buna göre şekillendirilmesi ve tablodaki doğruluğu yüksek olan göstergelere göre piyasalara yön verilmesi daha isabetli olur kanısını taşımak tayız.