Küresel pandemi kovid-19 koronovirüs vakalarındaki seyre bakıldığında bazı kentlerimizde artışlar görülürken; bir kısım şehirlerimizde de göreceli vaka azalışları izleniyor.Bu arada da güçlü risk iştahı gelişmek olan ülke eurobondlarında güçlü şekilde alıma yol açtı. Bir ara 5 yıl vadeli Türkiye CDS’i 20 baz puana yakın daralarak 500 seviyesinin altına çekildi. Ancak şu aralar ise alınan son bilgilere göre Türkiye CDS 5 Yıllık USD (TRGV5YUSAC=R) 516,54 +0,00 civarında. Alımlar özellikle hazine kıymetlerinde öne çıkarken 10 yıl ve 30 yıl vadeli kıymetlerde $1-1,5 civarında primlenme görüldü. Avrupa Birliği’nin(AB’)nin tarihi Euro750 milyar Ortak Borçlanma ve Harcama Paketi açıklaması, döviz piyasalarında trend kırdı. Dolar, başta Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) FX, majör para birimlerine karşı değer yitirirken, GOP’ta alımlar hızlandı. Türkiye Euro-tahvilleri ve CDS’leri kayda değer ölçüde prim yaptı. Bu sabah TSİ 07:00’da Asya borsaları aşı cephesinden gelen zıt haberler ve ABD’de ikinci mali destek paketi pazarlıklarında aşama kaydedilememesi nedeniyle heyecansız. Çin Borsaları yukarı hareketi sürdürürken, FTS-CNBC Asya Pasifik Hisse Endeksi %0.1 geriliyor. Altın rekorlar kırmaya devam ediyor. Ham petrol ise AB ekonomisinin daha hızlı toparlanacağı umuduyla yükselişini sürdürüyor.

                                    *       *        *

Bu haftanın ikinci günü Salı işlemlerinde MSCI GOP Hisse Endeksi %2.6, ABD gelişmelerine de tepki veren Latin Amerika Alt Endeksi ise %3.05 prim yaptı. Latin Amerika para birimleri kıtada süren Covid-19 salgınına rağmen dolar satışlarından yararlanarak yükseldi. Brezilya reali %3 prim yaparken, federal hükümetin KOBI destek harcamalarını artıracağı deklarasyonu ivme verdi. En önemlisi ise MSCI Hisse Oynaklığı Endeksi 5 haftadır düşüyor. GOP bono ve tahvillerine de ilginin arttığını okuyoruz, fakat bu konuda elimizde kayda değer endeks verisi de yok. Ekonomik veri takviminin sakin olduğu haftanın ikinci işlem gününde Euro bölgesin Kurtarma planından gelen pozitif haber akışı piyasalara yön verdi. Dolar Endeksi %0,75 civarında gerileyerek 95,100 seviyesinde işlem görürken G10 para birimlerinin tamamı ABD Doları’na karşı değer kazandı. Endeks için 95,00 seviyesi önemli bir direnç olma özelliği gösteriyor. Güne 1,1450 seviyesinde başlangıç yapan EURUSD paritesi ise kurtarma planına yönelik haber akışıyla birlikte seans kapanışına dek yükselişini sürdürdü ve %0,70 civarında yükselişle 1,1500 seviyesinin üzerine tırmandı. Emtia para birimlerinden AUD ve NOK cephesinde ise sırasıyla %1,80 ve %1,45’lik değer artışı olduğu gözlendi.

                                     *       *        *

Bu arada zayıflayan ABD Doları’nın da etkisiyle %1,30 civarında değerlenen spot altın kapanış saatlerinde 1840

seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Spot gümüş ise %6,20’lik yükselişle 21,12 seviyesinin de üzerinde takip ediliyor. Pozitif risk iştahından faydalanan aktif vadeli WTI petrol tarafında da %2,30’luk primlenmeyle birlikte 41,75 seviyesi takip ediliyor. Benzer şekilde %2,20’lik pe rformans gösteren Brent petrol cephesinde de 44,20 seviyesinde pozitif seyir devam ediyor. Euro bölgesi tarafından açıklanan kurtarma planının da yardımcı olduğu global risk iştahına rağmen özellikle ABD tahvillerinde devam eden alımlar dikkat çekti. 10 yıl vadeli tahvil 1 baz puana yakın sıkışarak %0,60 getiri seviyesinde seyretti. Euro bölgesi de sakin bir seansı geride bırakırken 10 yıl vadeli Almanya kıymeti -%0,46 getiri seviyesinde işlem gördü. Yunanistan, İtalya ve Portekiz gibi çevre ülkelerin kıymetlerinde de sınırlı alım takip edildi.

                                    *       *        *

Sonuç olarak, piyasalar açısından güçlü risk iştahı gelişmekte olan ülke eurobondlarında güçlü alıma yol açtı. 5 yıl vadeli Türkiye CDS’i 20 baz puana yakın daralarak 500 seviyesinin altına çekildi ise de daha sonra tekrar yükseliş kaydetti. Alımlar özellikle hazine kıymetlerinde öne çıkarken 10 yıl ve 30 yıl vadeli kıymetlerde $1-1,5 civarında primlenme görüldü. Şirket ve banka kıymetleri de güçlü piyasada alım görmeye devam etti. Akbank 2028 vadeli sermaye benzeri kıymet 93-94 seviyesinde alıcı bulurken, 2025 vadeli senior Vakıfbank kıymeti 93,50 bölgesinde işlem gördü. Bu yöndeki gelişmelere baktığımızda belki iyimser bir görünüm olsa da dolarda Eylül’de yeni bir ayı trendi başlaması olası. Sebebi de Trump-Biden başkanlık yarışı. Piyasalar Trump’ı tercih ediyor, ama Biden son bir ayın anketlerinde ortalama 9 puan önde göründüğü gibi, çok sayıda başkan seçen delege üreten kritik eyaletlerin çoğunda da Trump’ı geçmeyi başardı. Piyasaların Trump’ı tercih etmesi yanında, Trump’ın seçilmek için Ticaret Savaşları ve ABD’de süregelen iç karışıklıkları körükleyecebileceği algısı da doların değer kaybına neden olacak şeklindeki beklentileri destekliyor. Mamafih küresel pandemi kovid-19 koronovirüs vakalarındaki dalgalı seyri dikkate aldığımızda da olası belirsizlikleri de göz ardı etmek mümkün değil.