Geçtiğimiz günlerde TTK’nın resmi web sitesinde bir duyuru yayınlandı. Bu duyuru yerel basında da haber olarak yerini aldı. Haber ve duyuru aşağıdaki şekilde:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), kuruma bağlı Müessese Müdürü’nün kullanımına tahsis edilen, ancak son dönemde atıl durumda kalan lojmanın müze olarak proje çalışmaları devam ediyor. Müzenin ismi için yaratıcı öneriler bekleniyor. Seçilen öneri sahibi TTK Genel Müdürlüğü tarafından ödüllendirilecek.

TTK Genel Müdürlüğü’nden yapılan duyuru şöyle devam ediyor: Kurumumuz Üzülmez TİM bünyesinde Müessese Müdürü’nün kullanımına tahsis edilmiş olan, ancak son dönemde atıl durumda kalan lojman, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğiyle müze olarak şehrimize kazandırılması projesi devam etmektedir. Müzemizin ana teması; kömür havzası, Zonguldak ve Kurum geçmişi, Zonguldak’ın sosyal, kültürel, ekonomik değişimidir. Bu değişim dijital teknolojiler ve efemeralarla anlatılacaktır. Bu kapsamda sizlerden Müzemizin ismi için yaratıcı öneriler beklemekteyiz. Seçilen öneri sahibi Genel Müdürlüğümüz tarafından ödüllendirilecektir.”

TTK isminin başında “Türkiye” olan bir kamu kuruluşudur ve bir devlet kurumudur. Bu nedenle buna göre davranmak ve yasalara yönetmeliklere uygun hareket etmek zorundadır.

Bir devlet kurumu resmi web sitesinde bu şekilde bir duyuru ve uygulama yapamaz.

Bu şekilde yeni açılan pastanelere isim bulunabilir ancak, siz babanızın parasıyla pastane mi açıyorsunuz?

Devlet kurumunun uymak zorunda olduğu yasa ve yönetmelikler vardır. Yarışmanın nasıl yapılacağı bu yönetmeliklerde bellidir. Öyle liyakatsizce  “isim yarışması düzenledik, beğendiğimiz başvuru yani kazanan isim genel müdürlükçe ödüllendirilecektir önerilerinizi iletin” diyemezsiniz.

Nasıl ödüllendireceksiniz; sevdiğiniz bir isim olan “Ahmet” kazanırsa 10.000 TL ile, sevmediğiniz bir isim “Mehmet” kazanırsa madenci heykeli ile mi ödüllendireceksiniz?

Bir resmi kurum önceden ödülü açıklamadan “yarışma yapıyorum” diyemez. Bir Devlet Kurumu jüriyi açıklamadan “isim yarışması düzenledik” diyemez. Ciddi bir Devlet Kurumu “öneri isimleri bize iletin diyemez”.  

Bu isimler kapalı zarfta ve rumuz ile belirtilen makama iletilir ve yarışma jürisi tarafından belirli prosedürler gerçekleştirildikten sonra açılır.

Yok “biz isimleri toplarız Genel Müdür bakar hoşuna gideni seçer gönlünden ne koparsa ödül verir” derseniz birileri çıkar “siz kamu kurumusunuz burası çiftlik değil” der…

Hadi Genel Müdür bunları bilemiyor olabilir, hiç mi uyaran yok “böyle olmaz” diye. Ödülü hangi bütçeden karşılayacaksınız, hangi tarihe kadar müracaat alınacak, jüride kim var ve en önemlisi ödül ne?

Bunları ortaya koymadan böyle bir duyuru yapamazsınız.

Liyakat bunun için önemli. TTK’ya yakışmadı…

Sevgiyle kalın!