Sevgili okurlarım geçtiğimiz günlerde başladığım Avrupa seyahatimin ikinci durağı Macaristan'dan hepinize selam ve sevgilerimi yolluyorum.

Bugün sizlere gecesi ve gündüzüyle Budapeşte’ den merhaba diyorum. Haydi hep beraber Budapeşte’yi gezelim.
Budapeşte, gecesi ve gündüzüyle ayrıca büyüleyen Orta Avrupa’nın en gözde şehirlerinden biri. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de; UNESCO Miras Listesi’ndeki yapılarının görkemli duruşu ayrı güzel, tarihi Zincirli Köprü’nün Tuna Nehri’nde kolye gibi duruşu ayrı bir güzel. Budapeşte’yi görmek, dolaşmak, Her bir köşesi tarih kokar. 

macaristan izlenimleri (14)

Ayrıca Budapeşte gece hayatına nam salmış Dünyaca meşhur Ruin Barları ve diğer Avrupa ülkelerine göre daha ekonomik olmasıyla da gönülleri feth eder. Ve 2 günlük harika şehir turumda deneyimlediğim her şeyi aşağıda sizinle paylaştım. 

macaristan izlenimleri (10)

Budapeşte’ye Ne Zaman Gidilir?

Özellikle turist sayısının nispeten daha az olacağı bahar ayları, yani Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları şehrin en güzel zamanları diyebiliriz. Yazın fazla sıcak, kışın da fazla soğuk olduğu için canınız sıkılabilir. Yine de soğuk havalarda Széchenyi’nin açık havuzlarında keyif yapma olanağını değerlendirmek isteyebilirsiniz. Ben gezimi ekim ayında yaptım ve oldukça keyif aldım. Malum çalışma hayatımız ve gazetecilik sektörünün anlık değişimleri ve haber peşinde koşan biri olarak ancak ekim ayında fırsat bulabildim ama buradaki arkadaşlarımız en güzel ziyaret ayının mayıs haziran olduğunun altını ısrarla çiziyorlar. 

macaristan izlenimleri (8)

Budapeşte için 2 gün ayırdım ve bu güzel tarih kokan başkenti 2 tam gün gezerek yeterli düzeyde tecrübe edindim . 

Budapeşte birçok Avrupa ülkesine göre hala ucuz. Macaristen kendi para birimi olan Macar Forinti’ni (HUF) kullanıyor. Ben genelde harcamalarımı ATM kartım ile yaptım ve nakite çok az ihtiyaç duydum.
Eğer para bozduracaksanız, bu işi havaalanında yapmamanızı öneririm. Malum illaki nakit paraya ihtiyaç duyuluyor. 

macaristan izlenimleri (9)

Budapeşte’de Ulaşım

Havalanından şehir merkezine ulaşmak için 200E numaralı otobüse binip bir metro istasyonuna ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında da gideceğiniz yere göre bir metroya binebilirsiniz. Bu yöntem merkeze ulaşmak için en ucuz olan yöntem.
Diğer bir seçenek olarak da taksi/Uber/Bolt seçenekleri birkaç kişiyseniz mantıklı olabilir.
Her şeyden önce şehirde toplu taşıma gerçekten mükemmel diyebileceğimiz seviyede. Sovyet döneminin en büyük katkılarından birisi diyebiliriz. Metro duraklarına girdiğinizde Moria madenlerine girmiş gibi hissedebilirsiniz. Gerçekten çok derine yapılmış istasyonlar

macaristan izlenimleri (4)

Budapeşte Gezilecek Yerler

Gezilecek yerlerin bir çoğuna yürüyerek ulaşabilirsiniz. Sadece nehrin karşı kıyısındaki Fisherman’s Bastion ve Buda Kalesi ile merkezden biraz uzakta yer alan Széchenyi Termal için mesafe kat etmeniz gerekiyor. Ama merak etmeyin onlar da 15 dakika kadar sürüyor.

macaristan izlenimleri (11)

Buda Kalesi

1265 yılında yapımına başlanan, Barok mimari özelliklerini ise 1769 yılında kazanan Buda Kalesi, eski zamanlarda kraliyet sarayı olarak kullanılmış. Günümüzde kentin en önemli müzelerine ev sahipliği yapan tarihi kalenin içerisinde, 19. yüzyıldan kalma yapılar ve kiliseler görülmeye değer. 

macaristan izlenimleri (2)

Parlamento Binası

Peşte bölgesinde yer alan Parlamento Binası, Neo-Gotik mimarisi ile şehrin simgesi niteliğinde. Süsleme çalışmaları sırasında 40 kilo altın kullanıldığı bilinen görkemli binada tam 233 heykel mevcut.

Aziz Stefan Bazilikası

1906 yılında inşası tamamlanan Aziz Stefan Bazilikası, Neo-Rönesans mimarisine özgü süslemeleri ile göz alıcı. Pek çok dini eşyanın sergilendiği bazilikanın tepesinde yer alan kubbe ise enfes bir kent manzarasına sahip.

macaristan izlenimleri (12)

Zincir Köprü

İngiliz William Clark tarafından tasarlanan ve şehrin iki yakasını birbirine bağlayan Zincir Köprü, her iki girişinde bulunan devasa aslan sütunları ile göz kamaştırıyor. Köprü üzerinde yürürken görebileceğiniz muhteşem şehir manzarası ise görsel bir şölen niteliğinde.

macaristan izlenimleri (15)

Balıkçı Tabyası

Neo-Gotik tarzda inşa edilen Balıkçı Tabyası, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri. 1905 yılında yapımı tamamlanan bina, Tuna Nehri’nin eşsiz manzarasını izlemek için en ideal noktalardan.

macaristan izlenimleri (6)

Andrássy út Caddesi

Kentin en geniş bulvarlarından biri olan Andrássy út Caddesi, lüks mağazalara ve şık restoranlara ev sahipliği yapıyor. Şehrin önemli binalarının da görülebileceği cadde, keyifli bir alışveriş ve eğlence durağı.

macaristan izlenimleri (7)

Büyük Market

Budapeşte'nin en ünlü yerel çarşısı konumundaki üç katlı Büyük Market, otantik dokusu ve kendine has mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Giriş katında şarküteri ürünleri olan çarşıda, ikinci katta ise hediyelik eşya ve el yapımı ürünler bulmak mümkün. En alt katta da balık çarşısı ve çeşitli Asya lezzetleri sizi bekliyor.

macaristan izlenimleri (3)

Yapmadan dönmeyin 

Yukarıda yazdığım yerlerin hepsini gezmeden asla dönmeyin, ayrıca sokak lezzatleri ızgaralar ve hamur işlerinin tadına bakmadan gelmeyin 

Bir sonraki durağımız Polonya olarak sevgili okurları krakov ve Bielsko - Biala’yı ziyaret ederek oradan Almanya’ya uzanan bir seyahat planladım. 

Bir sonraki durağım Polonya’da görüşmek üzere

macaristan izlenimleri (13)

macaristan izlenimleri (5)