Marmara denizi alarm veriyor.

Denizlerimiz SOS.

Karadeniz içinde geçerli.

Denizler zor.

Bakım istiyor.

Hele ki Karadeniz

Zonguldak.

Çok büyük itina istiyor.

Ağır sanayimiz çok.

Buna karşın.

Çevre adına çok büyük yatırımlar yapılıyor.

Bunu da görüyoruz.

Zonguldak ağır sanayinin başkenti.

Merkezi.

Kömürün anavatanı.

Termik santraller üssü.

Yer altı zenginliğimiz çok.

Pek çok.

Buna şimdi de yerli doğalgaz eklendi.

Hem de milyonlarca metre küp.

Bugün denizler günü.

Okyanuslar günü.

Bizde denizleri.

Okyanusları yazalım dedik.

Denizi istila eden tabakanın önünün alınması için başlatılan çalışmalar ise geç kalmış çalışmalar...

Tüm ülke olarak denizin bu denli kirliliğine karşı kitlendik.

Ve bugün 8 Haziran Dünya Denizler ve Okyanus günü.

Alınan her iki nefesten birisinin borçlu olunduğu okyanuslar ve denizler iklim değişikliği, aşırı avlanma, derin deniz madenciliği, petrol çalışmaları ve plastik kirliliği nedeniyle tarihte hiç olmadığı kadar büyük bir tehlike altında.

Greenpeace’in açıklamasına göre, Okyanusların çok büyük bölümü koruma altında değil ve sömürüye açık durumda. Bilim insanları yaban hayatı korumak ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için 2030 yılına kadar okyanusların en az üçte birinin okyanus koruma alanları kapsamına alınması gerektiğini söylüyor.

Greenpeace, BM’de güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması oluşturulması için “Okyanuslarımızı Koru” kampanyası başlattı. Okyanuslara yönelik tehlikelerin başında; iklim değişikliği, plastik kirliliği, petrol kirliliği, balık avcılığı ve derin denizlerde yapılan madencilik geliyor.  

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Sağlıklı ve yaşam dolu okyanuslar iklim değişikliğinin etkilerini sınırlayıp üstesinden gelmek konusunda en önemli savunma mekanizmalarından biri. Krillden balinaya, yosun ormanlarından deniz çayırlarına ve mangrovlara kadar neredeyse tüm okyanus canlıları karbonu soğurup saklayarak atmosferden uzaklaştırmaya ve deniz tabanında depolamaya yardımcı oluyor. Okyanustaki canlılar olmasaydı atmosferde yaklaşık yüzde 50 daha fazla karbondioksit bulunurdu ve dünya çok daha sıcak olurdu. Ancak maalesef iklim değişikliği nedeniyle Kuzey Kutbu’nda ve Antarktika Okyanusu’ndaki buzullar hızla eriyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DENİZ TEMİZLİĞİ 8 HAZİRAN'DA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum müsilaj sorunu için atılan adımlar kapsamında 21 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı'nı açıkladı. Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara ekonomik destek sağlanacağını belirten Bakan Kurum, vatandaşlara en büyük deniz temizliği çağrısında bulunarak "8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma yapılacak" ifadesinde bulundu.

Bakan Kurum, basına kapalı yapılan toplantının ardından müsilajla mücadele kapsamında "Marmara Denizi Eylem Planı'nı" kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Kurum, Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilaj sorununun çözümü için katkı sağlayan hocalara, belediye başkanlarına, bakanlık ve STK temsilcilerine, ortaya koydukları yüksek gayretten dolayı teşekkür etti.

Eylem planının, başta Marmara Denizi'nin korunmasına, her türlü kirlilikten ve bilhassa deniz salyası sorunundan kurtulmasına ve Marmara'ya kıyısı olan tüm şehirlerin geleceğine katkı vermesini dileyen Kurum, ortak akılla, samimiyetle, gayretle, birlik ve beraberlik içerisinde hazırladıkları Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'nı istişare ettiklerini ve son halini verdiklerini bildirdi.