Bilindiği gibi halk otobüsü taşımacılığını Zonguldak’ta nedense halkın her türlü şikayetlerine rağmen aynı şirket yapıyor. İşin bu kısmı gerçekten incelemeye değer olsa da kimse elini taşın altına koymak istemiyor. Konu defalarca CİMER’e intikal ettirildi ise de firma verdiği dolambaçlı yanıtlarla tamamen yönetmelik dışı yaptığı uygulamaları gerçeğe aykırı beyanlarla hasıraltı yapmasını bildi. Bu kapsamda malum halk otobüsü firmasının tamamen yönetmelik dışı yaptığı uygulamalara gelince; 65 yaş ve üstü kesimden kart güncellemelerinden ücret alınmaması gerektiği halde ilk etapta önce 40,00Tl gibi ücret aldı, sonra itiraz üzerine 31 Mart 2019 seçimleri sonrası bu yıl başından itibaren ücret 20,00Tl.ye düşürüldü. Bu arada da 65 yaş ve üstüne yönetmelikle yeri olmadığı halde sınırlama yaparak günde üç kez ücretsiz taşıma gerçekleştirirken bunun dışında ise ücret uygulaması yaptı.  Çok tabii olarak 65 yaş ve üstü kesimin şikayetleri de bir türlü bitmek bilmezken CİMER’e şikayetler yoğunlaşınca da bu uygulamaya son vermek zorunda kaldı. İş bu kadarla bitmiyor; geçen mart ayında pandemi olaylarının baş göstermesi sonrasında birkaç aylık konulan sınırlamaları takip eden süreç sonrasında da bu defa çıkarılan genelgeye göre 65 yaş ve üstü çalışanlar için sabah saat;10.00 ile akşam 20.00 arası konulanca da anılan firma 65 yaş ve üstü için İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiğini genelgeye göre, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar ve işletme sahipleri sokağa çıkma yönündeki kısıtlamasından muaf tutulacağı belirtildiği halde; 65 yaş ve üstü kesimden bu firmanın halk otobüslerinde saat:10.00-20.00 saatleri dışında ücret uygulaması yapması hem genelgeye hem de yönetmeliğe de açıkça aykırılık oluşturuyor.Firmanın bu yaklaşımı da tamamen etik dışı bir davranış.

                                     *      *       *

Zonguldak Belediye Başkanlığının bu olaya alenen seyirci kalması ise ayrı bir muamma.Çünkü taşıma ihalesi kapsamında anılan firmanın Zonguldak otobüs güzergahlarına göre Zonguldak Belediyesince öngörülen saatlere göre sefer düzenlemeleri yapması gerekirken; birçok güzergahlarda firma tarafından kısıtlama yapıldığı gibi sefer kaldırma işlemleri de yapıldığı görüldü; Zonguldak Belediyesinden bu yapılanlara da ses çıkarılmadı. Yani açıkçası Devletimizce yürürlüğe konulan yönetmelik ve mevzuat yerine bu firmanın keyfiyete şamil uygulamalarına tanık olduk. Halbuki diğer kentlerimizden Bursa’daki yaşanan benzer duruma göre İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdare Dava Dairesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti Grubu'nun oylarıyla 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz ulaşım hakkını sınırlandıran kararın yürütmesini durdurdu. Buna göre 65 yaş ve üstü vatandaşlardan yıllık Bu Kart vize parası olarak 15 lira alınmayacak, gün içinde 6 kez ile sınırlanan seyahat hakkı limitsiz olacak. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca'nın da eşlik ettiği Av. Ercan Korkmaz, düzenlenen basın toplantısında, 65 yaş ve üstü binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren karara ilişkin bilgi verdi. İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclis Üyeleri, Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Sadi Eren, Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi Başkanı Günay Onayman ve çok sayıda partilinin katıldığı toplantıda yasa ve yönetmeliklerle sağlanan hakların, belediye meclis kararlarıyla ve "zarar edildiği", "kötü niyetli kullanım olduğu" gibi iddialarla kısıtlanmasının yasaya aykırı olduğunu belirten Av. Ercan Korkmaz, "Bu karar uyarınca Bursa Büyükşehir Belediyesi'ni yasa ve yönetmeliği derhal uygulamaya davet ediyorum" sözleri de kayda geçiyor.

                                     *      *       *

 Sonuç olarak, 65 yaş ve üstü ile engelliler kapsamında halkımızın bir bölümü yasal hakkından yararlanarak ücretsiz yolculuk yapıyor. Toplu taşımacılık yapan firma sahibi esnafımıza ayda otobüs başına 600.00 liralık bir sübvansiyon uygulanıyor ve ödemesi de Bakanlık ve ilgili belediyelerce de söz konusu ücretleri ödeniyor. Bu durum diğer 80 vilayette de uygulama konusu olduğu halde bu kesim için ücretsiz halk otobüsü taşımacılığı yapılırken; neden Zonguldak kentinde bu iş firmanın keyfiyetine bırakılıyor? Anlayabilmek mümkün değil. Gelinen bu noktada Zonguldak Valiliğinin kamu yararı adına bu keyfi uygulamaya derhal el atmasını bekliyoruz. Kaldı ki Zonguldak Belediye Başkanlığının taşıma ihalesi için uzattığı süreyi firmanın aykırı davranışlarını gerekçe göstererek iptal etme yetkisi ile işletme ruhsatını iptal etme yetkisi de bulunduğu halde neden çekimser davranıyor. Neticede 4 Mart 28931 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ”indeki hükümler çok açık ve sarih olduğu gibi yasaya dayanılarak çıkarılan bir yönetmeliğin İdari ve cezai işlemler bölümünde;

MADDE 12 – (1) İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alır.(2) Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir ve genel bütçeye gelir kaydedilir.” Maddesi yanı sıra”Toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla birinci fıkrada belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.