Küresel pandemi ilan edilen koronovirüs kovid-19 salgınının Dünyadaki etkileri ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs kısıtlamalarını gevşeten ülkelere son derece dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. DSÖ, Almanya, Güney Kore ve Çin'in gevşetilen tedbirlerle ilgili koronavirüsle mücadelede yaptıkları hazırlıklar ve aldıkları önlemleri örnek gösterdi. Mamafih Çin’deki gevşeme sonrası kovid-19 un ilk olarak ortaya çıktığı Wuhan kentinde salgının yeniden 2.ci dalga olarak kapıyı aralamaya başladığı izlendiği haberleri geliyor. Genel Direktör Tedros, Almanya, Güney Kore ve Çin'in, vakalar yeniden patlak verdiği takdirde durumu kontrol altına alabilecek sistemlere sahip olduğunu söyledi. DSÖ Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan da, Almanya ve Güney Kore'nin hazırlıklarını överek her iki ülkenin de ortaya çıkan yeni enfeksiyonların üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Bu ülkelerin vaka takip sistemleri sayesinde vaka sayılarındaki olası artışları baskılayabileceğini kaydeden Ryan, bunun büyük ikinci dalgaların önlenmesi için kilit önem taşıdığını vurgulaması da dikkat çekti.

                                   *       *        *

Bu kapsamda "Gözlerini açan ve gözlerini açık tutmak isteyen ülkeleri örnek göstermek çok önemli" diye konuşan Ryan, ismini vermediği bazı ülkeleriyse "gözleri bağlı bir biçimde sürecin üstesinden gelmeye çalışmakla" eleştirirken;. Kısıtlamaları gevşetme kararı alan Almanya'da salgın yeniden hız kazanmış bulunuyor. Güney Kore'de ise gece kulüplerinin yeniden açılmasıyla birlikte yeni vakalara rastlandı. Sürü bağışıklığı tartışmalarına da değinen Ryan, yaşı ileri bir grup kişiyi feda ederek topluma sürü bağışıklığı kazandırma fikrinin "çok ama çok tehlikeli bir hesap" olduğunu” söyledi.Virüsün yeniden patlak verebileceği” uyarısında da bulunan Ryan, "Hastalık, toplu enfeksiyon kümelerini inceleme imkanı olmaksızın düşük bir seviyede seyrettiği takdirde, virüsün yeniden patlak vermesi ihtimali her zaman mevcuttur" şeklindeki konuşması da oldukça dikkat çekti. Bu arada Türkiye nezdindeki pandemi koronovirüs kovid-19 la ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, normalleşme süreci için, "Güney Kore örneği veriliyor ama oradaki küçük bir esneme, kamusal alanlara erken geçiş, vakaların tekrar artmasına neden oldu. Bizim onlardan ders alıp kurallara birey olarak uymamız lazım" uyarısında bulunduğu izlendi.

                                    *       *        *

Prof.Dr.Ateş Kara;” "Maske kuralımız AVM'nin içinde de geçerli, dışarıda da geçerli. Çok dinamik bir dönem bir adım atılır, geri adım da atılabilir. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı tarafından AVM'lerin kapatılması kararı olmamıştı açılmasında da benzer şekilde hareket edildi diye biliyorum ben.”açıklaması yanı sıra”İnsanların mümkün olduğu kadar evde kalmasını sağlamamız lazım. Bugüne kadar Türkiye oldukça başarı ile geldi.19 Mayıs'ta da bizim için kısıtlamanın ülkemiz için avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Bu süreyi bağlamak ya da aradaki çalışma dönemi arkasından tekrar kısıtlama dönemi, artık bu toplum için halk sağlığı uzmanları ve sosyal bilimcilerin verebileceği bir karar. İnsanlar ciddi bir süredir evdeler. Bu insanların sosyal yaşantılarını etkili yor. Biz binli rakamların altına inmeye başladık.” Uyarısında bulunduğu gözlemleniyor.

                                     *       *        *

Sonuç olarak, Prof.Dr.Kara ayrıca;”Artık kural olarak üstüne koyulabilecek bir kural değil bireysel olarak bizim kurallara uymamız lazım artık. Karşımdaki ile benim mesafemi bir metreden fazla tutmak lazım. Maske takmam lazım ve üçüncüsü hijyen kurallarına uymam gerekiyor. ”söylemine ek olarak, Bizim bu virüsü alabilme ihtimalimiz öncelikle karşımızdaki kişiler.Masaların mesafesi bir metreden fazla olması lazım. Bir havalandırma varsa, üflenen kava mesafesinin en az 2 metre olması lazım. 4 kişilik masada belki iki kişi çapraz oturacağız. Bir sonraki masa ile aramızdaki mesafenin yine 1 metr olması gerekir. Bu virüsün bana gelmesi için benden size ya da sizden bana ulaşması gerekiyor. O zaman bu mesafe kuralına uymamız gerekiyor. Ellerimizi yıkayalım masaya oturmadan önce.. Masanın temizliğine dikkat edilmeli. Masanın üstündeki örtü değişebilir. Bu tip önlemler ile biz bu noktalarda ben önlemlerimi aldım diyebiliriz.”şeklinde vurgulamada bulunuyor.Hal böyle iken, normalleşme dönemine girdiğimiz sürece ilişkin ilgili önemli bir açıklamada bulunan Prof.Dr.Mehmet Ceyhan’a göre de;” Türkiye'de koronavirüsten etkilenen 140.000 kişi var ancak kendisine koronavirüs bulaştığının farkında olmayan binlerce kişi de var.Bilindiği üzere koronavirüs belirtilerini göstermeyen kişilerde bile test sonucu pozitif çıkabiliyor. Belirti göstermediğinden hastaneye gitme gereği de duymayan kişi, temasta bulunduğu kişilere hastalığı bulaştırıyor. Böylesine sinsi bir virüs olan Kovid-19 salgınından etkilenenlerin sayısı dünya genelinde 2.5 milyona ulaştı. Türkiye'de ise 11 Mayıs tarihi itibarıyla toplam vaka sayısı 139.771'e ulaşırken, son 24 saatte 1.114 yeni hasta kaydedildi. Tablonun bir de görünmeyen kısmı var. Koronavirüs taşıdığını bilmeyenlerin sayısı 400 bin civarında. Yani kendisine koronavirüs bulaştığını bilmeyen binlerce insan aramızda dolaşıyor.”şeklindeki açıklaması da kayda geçiyor.