Büyük Taaruzun 99. yılında başta Büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu toprakları bizlere vatan yapan kahramanlarımızı rahmetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları ve vatan uğrana şehit olan atalarımıza çok şey borçluyuz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük ideali, millî sınırlarımız içinde millî birlik duygusuyla kenetlenmiş uygar demokratik bir toplum oluşturmaktı. Bu idealini gerçekleştirdi.

Bizlere de atalarımızdan bize miras kalan vatanımızı korumak, bir olup daha çağdaş laik ve daha gelişmiş bir toplum olarak gelecek nesillere aktarmaktır.

Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

30 Ağustos 1922 Çarşamba günü taarruz harekâtı, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı.

Büyük Taarruz’un son safhası Türk askerî tarihine Başkomutan Meydan Muharebesi olarak geçmiştir.

30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında, bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta, tamamen yok edilmiş veya esir edilmiştir. Anadolu’daki Yunan kuvvetlerinin yarısı imha veya esir edilmiş, kalan bölümü ise üç grup halinde çekilmiştir. Bu durum karşısında Çalköy’de yıkık bir evin avlusu içinde Gazi Mustafa Kemal Paşa, Yunan ordusunu takip etmesi için Türk ordusuna o tarihi emrini vermiştir. "ORDULAR, İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ' dir. İLERİ !”

Büyük Zafer’den iki yıl sonra Mustafa Kemal Paşa, Başkomutan Meydan Muharebesi’ni sevk ve idare ettiği Zafertepe’de 30 Ağustos 1924 tarihinde Büyük Zafer’in önemini şu şekilde ifade etmiştir. “... Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk devletinin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri burada atıldı. Ebedî hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, Devlet ve Cumhuriyetimizin ebedî muhafızlarıdır...”

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayramdır.

Bu yıl pazartesi gününe denk gelen 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatiller içerisinde yer alıyor. Bu nedenle pazartesi günü bankalar, PTT’ler, noterler, kargolar gibi resmi kurumlar kapalı olacaklar. Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle ayrıldığı gün olan 30 Ağustos, 1935 yılında resmi tatil ilan edilmişti.

Unutmayalım günümüzde vatan topraklarını korumak için sadece uçak, top, tüfek, silah vb ihtiyaç yok. Daha çok yönetenlerin iç ve dış politikada verdikleri akılcı kararlar ve söylemleri önemli. Bu yüzden bizlere büyük görevler düşüyor okuyup araştırıp her yönüyle ülkemizin çıkarları için çalışan iyi eğitim almış, ülkesini seven yöneticileri seçmek bizim görevimiz. Bu toprakları bize vatan yapanlara borcumuz...

Sevgilerimle...