Zonguldak Sahil Liman Projesi'ni yapımına Mayıs 2020 tarihinde başlandı.

Zonguldak halkının yaz aylarında bitmesini beklediği bir proje sahil projesi.

Toki tarafından yapımına başlanan ve ağustos ayında tamamen bitmesi planan proje hala devam ediyor.

Uzun süren kapanmaların ardından normal hayata dönüşte Zonguldak halkının isteği çıkıp sahilde nefes almak aileri ile keyifli zaman geçirmekti.

Maalesef yetişmedi.

Toki tarafından yapımına başlanan ve ağustos ayında tamamen bitmesi planan proje hala devam ediyor.

Ve son olarak açıklanan 15 Ekim 2021 tarihiydi ve görünürde biten bir sahil yok.

Görünen o ki uzun bir süre daha devam edeceğe benziyor.

Sahil projesinin bitmemesini gerektiren öyle devasa zorlukta bir proje olduğunu düşünmüyorum.

Sahil projesinde tartışmalara neden olan bir konuda TMMOB Maden Mühendisleri Lokali.

Sahil projesi adı altında yapılmak istenen Zonguldak için manevi değeri olan bu binanın yıkılmak istenmesi.

Zonguldak madenleriyle bilenen,madenleriyle ülke ekonomisine katkıda bulunan bir şehirdir.

Madenleri temsil eden bu binanın yıkılıp Millet Kütüphanesi yapılmak istenmesine bir anlam veremiyorum.

Yapılmak istenen ne? Gerçek bir kütüphane mi yoksa kafe mi? Kafe ise yeteri kadar var. Kütüphane ise ben kendi adıma okumak için böyle bir yer tercih etmem. Evimde ya da sakin bir ortamda okumayı tercih ederim.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

Zonguldak Şubesi’nin 1964 yılından bu yana kullandığı tarihi binanın “Millet Kütüphanesi” yapılacağı iddiası ile el konulmasına karşı imza kampanyası başlattıldı. İmza metninde, “Hizmet binasının tahliye edilmesi sadece maden mühendislerine değil, Zonguldak maden işçilerine, kentine ve halkına karşı yapılmış bir ihanet olarak görüyor ve kabul etmiyoruz” denildi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, 57 yıldır kullanmakta oldukları binadan tahliye edilmek istenmelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

“114 yıllık tarihle geçen 57 yıllık öykümüz” imza kampanyasında konuşan Öztürk; “Bizim adımıza konuşanlar kentin tarihini, maden mühendislerinin tarihini, maden işçisinin tarihini ve havzanın tarihini bilerek konuşsun.” dedi.

İmza kampanyasına bir destekte, Türk Tarihçi, Akademisyen, Yazar İlber Ortaylı ve sunucu, TV Programcısı Metin Uca'dan geldi.

İyi Parti Zonguldak Merkez ilçe Başkanı Dilay Küçük ve yönetimi Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin tahliye edilmek istenmesini kabul etmediklerini belirterek MMO tarafından başlatılan imza kampanyasına destek verdi.

Zonguldak'ı Zonguldak yapan madenleridir ve bu binanın bu anlamda tarihi ve manevi önemi vardır. Ayrıca, Zonguldak tarihinde önemli yeri olan bu binanın yıkılma amacınının siyasi nedenlerden dolayı olduğunu düşünüyorum.

114 yıllık bir bina olan Maden Mühendisleri Odası lokalinin bir başka önemi de Atatürk ilk olarak Maden Mühendisleri Odası Lokali'nin yanında bulunan iskeleden Zonguldak'a ayak basmıştır.

Bu açıdan da ayrı bir öneme sahiptir.

Lokalin ve çevresinin bu anlamda restorasyonu yapılıp Atatürk'ün Zonguldak'a ilk ayak bastığı bu yerin anlam ve önemini koruyarak liman sahili projesinin tamamlanması gerektiğini düşünüyorum.

Mustafa Kemal Atatürk'ün izlerini bu tarz yıkımlarla oyunlarla silinemeyeceğinin altını çizmek isterim.

Millet Kütüphanesi her yere yapılabilir. Tabi böyle bir ihtiyaç varsa ama burası bu amaç için yıkılamaz, yıkılmamalıdır.

Zonguldak halkı için yapılan hizmetleri yaparken halkın isteğininin de göz önüne alınması gerekiyor.

Ve ben yaptım oldu mantığının sonu seçim sandığında hüsranla biter.

Sevgilerimle...