Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte asgari ücretle ilgili tartışmalar başladı.

2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için aralık ayında asgari ücret komisyonu toplanacak.

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde aralık ayı enflasyon oranı belirleyici olacak.

2021 'e girerken asgari ücret yüzde 21.56 artmış. 2325 liradan, 2826 liraya çıkarak 501 lira artmış.

Yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret yeni yılda (en az) 3 bin 500 lira, (en çok) 4 bin 500 lira aralığında olabileceği söyleniyor.

Ayrıca işverenin her bir asgari ücretli çalışan için yükleneceği tüm maliyetin de (net maaş + sigorta primleri + vergiler) ne kadar hesaplanacağı yer almakta. Net asgari ücretin 4 bin lira olacağını varsaydığımızda, artış oranı 2021’e göre yüzde 42’ye denk gelir. Net 4 bin liranın brütü 5 bin 64 lira olarak, işveren maliyeti ise aylık 5 bin 950 lira olarak hesaplanıyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Asgari ücrete enflasyon oranında yapılacak zammı işverenin karşılamasını, enflasyonun üzerindeki kısmın ise asgari ücret üzerindeki vergi yükleri azaltılarak devlet tarafından karşılanmasını makul bir çözüm olarak görüyoruz." önerisinde bulundu.

Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi, asgari ücretten vergilerin ve kesintilerin kaldırılması için birçok ilde eş zamanlı olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Ortak açıklamada iktidara çağrıda bulunularak "Asgari ücretteki vergi zulmü ortadan kaldırılmalıdır" denildi.Asgari ücretten kesintilere son verildiğinde, asgari ücretlinin geliri 752 TL artışla 3 bin 577 TL'ye yükselecektir.” denildi.

Ekim ayı yoksulluk sınırının 10.075 lira açıklandı.

Asgari ücret yoksulluk sınırının çok altında.

Her gün gelen zam haberleri ve dövizin artışı ortada.

Gereken ekonomik tedbirler alınmazsa, asgari ücretin günden güne eridiği, alım gücünün düştüğü de bir gerçek.

Asgari ücret ne kadar olursa olsun döviz ve fiyat artışlarının karşısında eriyecek ve çalışan yine mağdur olacaktır.

Asgari ücretle geçinmenin mucize olduğu ülkemizde işçi ve işveren için en hayırlısını diliyorum...

Sevgilerimle...