Zonguldak’ta bazı ailelere devlet kömür yardımı da yapıyor, hep kapılarına kadar tepsiyle yemek gelecek değil ya, biraz da torbayla kömür gelsin…

Devletten de, emeği geçenlerden de Allah razı olsun!

Bu kez de böyle oldu, yerel seçimlere aylar kala kömürler dağıtılmaya başlandı ama torbaların içinden taş çıktı. Kimileri duvar ördü bu taşlarla, kimileri de yollara dolgu malzemesi olarak kullandı…

Sonra devlet uyandı, yerlerine yenileri gönderildi.

Ancak bu devletin uyanma işi biraz işin tabiatına ters gibi!

Öyle ya, burası Zonguldak, kömürün başkenti;

Hangi kömürün?
Taşkömürün!

Peki dağıtımı yapılan kömür ne iş?

Linyitmiş…

Pekiiiii, linyitin buralarda ne işi varmış?

İşte konunun can alıcı noktası bu, çünkü genelde 2500-3000 kalorilik bir kömür türü olan linyit, bizim 7000 kalorilik taşkömürünün yanında hikaye. Bir de 8000 kalorilik antrasit var ama o bizim memlekette çıkmıyor, İngiltere’de çıkıyordu, dönemin “demir lady” olarak adlandırılan İngiliz başbakanı Margaret Thatcher ocakları kapatınca antrasit de müzelik oldu… Bilin diye söyledim…

Gelelim konumuza;

Linyiti Zonguldak’ta kim icat etti?

Linyit ısınma amaçlı olarak Anadolu’da tüketilir ve buna özel sobaları vardır, genelde kovalıdır bu sobalar.

Taşkömürü ise içi ateş tuğlasıyla kaplanmış sobalarda yakılıp tüketilir. Bu tür sobalarda linyit yakmak akla, mantığa ve sağduyuya ters… Zonguldak’ta da linyit sobası arasan bulamazsınız, yoktur, kimse bilmez, kimse de getirip satmaz… Linyit sobasında taşkömürü yakarsanız ısı da elde edemezsiniiiiiz…

Şimdi soralım bakalım:

Zonguldak gibi kömürün başkentinde fakir fukaraya linyit dağıtmak kimin aklına geldi?

Ne kadar kömür dağıtımı yapılacaktı da, bu Zonguldak’tan temin edilemedi?

Taaaa uzaklardan buralara linyit getirmenin maliyeti neydi? Öyle ya, ihaleyi alan firma ihale bedelinin içine nakliye masrafını da illa ki koymuştur.

Linyitin özgül ağırlığı ile taşın özgül ağırlığı farklıdır, bu torbalar hiç mi tartılmadı?

Veeee;

Devleti kandıran biri mi oldu?

Hadi bakalım kolay gelsin!..

: ))))))))))

BARTINLI VEKİL… ZONGULDAKLI VEKİL

Dubai’de yatırımları bulunan Pakistanlı İşadamı Muhammet Nazır Khan, 400 milyon TL yatırımla Bartın’da mobilya imalat fabrikası kurulması için girişimi 2021 yılında başlatmıştı.

Dönemin Bartın Valisi Sinan Güner ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un davetleri ile Bartın’a yatırım yapmaya karar veren Pakistanlı İşadamı Khan, kurulacak fabrikanın ilk etapta 1200 kişiye istihdam sağlayacağını ifade etmişti.

Dönem içerisinde iş genişledi ve Bartın'a büyük bir ekonomik hareketlilik getirecek olan MNK Mobilyaları, Çayırlar Köyü Mevkiinde gerçekleştirdiği dev yatırımın miktarı 600 milyon lirayı buldu ve dikkatleri üzerine çekti.

Bu arada şimdi Adalet Bakanı olan Yılmaz Tunç da Dubai’ye kadar giderek Bartın’a kurulacak olan fabrika için firma sahibi Muhammed Nazır Khan ile görüşmeler yaptı.

Aradan birkaç sene geçti, kurulma çalışmalarında sona gelindi ve Dubai merkezli MNK Mobilyaları İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılan açıklama ile şirketin Bartın'da üretim faaliyetlerine başlamak üzere olduğunu duyuruldu.

Fabrikanın tamamlanma aşamasına geldiği belirtilirken, Şubat ayı içerisinde ilk etapta 250 ila 400 kişilik bir işçi alımı yapılacağı açıklandı. Yatırımın tam kapasiteye ulaştığında binlerce kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da, MNK Mobilya Fabrikası'nın inşaatını ziyaret ederek, bin 200 kişiye iş olanağı sağlayacak olan bu dev projenin önemine değiniyor.

Bartın’da bu türden ekonomik yatırımlar gündeme gelirken Zonguldak’ta ise bir hareket gözlenmiyor. Ekonomik yatırım adına hiçbir şey yapılmıyor. İktidar vekilleri ise yatırım müjdesi verememenin sıkıntısını yaşıyor. Bazı eski vekillerimiz ise hala “Baaaak sahile ne kadar güzel cami yaptırdık…” diyerek övünüyor. Bu arada AKP milletvekili Muammer Avcı’nın “Çaycuma havaalanına gelen yolcu sayısı ile rekor kırıldı” açıklamasının ise ne anlama geldiği anlaşılamıyor. Gelenlerin akraba ziyaretine geldiği, içlerinde yöreye para bırakacak turist veya yatırım yapacak iş adamı olmadığı kamuoyunca bilinip konuşuluyor. O nedenle Avcı’nın ne demek istediği anlaşılamıyor.

Bu nedenle de Zonguldak kamuoyu “keşke bizim de Bartınlı vekiller gibi vekillerimiz olsaydı” diyor…