Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesinde ‘Yeni Üretim Panosu’ ile Amelebirliği Başkanlığınca yaptırılan ‘Maden Şehitleri Anıtı’ düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

Düzenlenen açılış törenine, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkan vekili Yusuf Deniz, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Kozlu Müessese Müdürü Nurettin Yılmaz, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, İl Müftüsü Aşır Durgun, TTK Genel müdür yardımcıları, GMİS yönetim kurulu üyeleri, daire müdürleri ile maden işçileri katıldı.

Törende, ilk olarak TTK Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesinde ‘Yeni Üretim Panosu’nun hizmete girmesi nedeniyle kurban kesimi yapılarak Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Bu arada hizmete giren ‘Yeni Üretim Panosu’ eksi 560 ve eksi 630 kodları arasında bulunurken, yaklaşık olarak Kozlu Limanı ile denizin altında yer alıyor. Çaydamar kömürünün üçüncü katı olan yeni panoda kömürün kalınlığı yaklaşık 5 metre olurken, 150 bin ton panonun yaklaşık ömrünün ise 36 ay olduğu bildirildi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz törende, maden işçileriyle sohbet ederek her türlü olumsuzluklardan uzak bir çalışma hayatı diledi.

Ardından Amelebirliği Başkanlığınca yaptırılan ‘Maden Şehitleri Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel açılışta yaptığı konuşmada, “TTK Arşivlerinden ve yazılı belgelerden alınan bilgiler doğrultusunda Zonguldak Taşkömürü havzasında iş kazasına bağlı olarak hayatını kaybeden maden şehidinin kamu sektöründe 3378, özel sektör ile birlikte 5000’in üzerinde olduğu bilinmektedir” dedi.
Yücel, “Türkiye Cumhuriyetinin ağır sanayisinin kalkınmasında önemli katkıları olan ilimiz savaşın olmadığı dönemlerinde en fazla şehit veren il olma özelliğine sahiptir. Devletimizce iller bazında yapılacak değerlendirmelerde bu durumun dikkate alınacağı kanaatindeyim” diyerek şunları söyledi:

“Şairin dediği gibi, iki katlı olarak tanımlanan şehrimiz ülkemizin maden tarihi ve kültürünün en iyi yansıtan il olma özelliğini taşımaktadır. Şehrimizin bu özelliğini gelecek kuşaklara aktarma çabası içerisinde olmalıyız. Gelecek kuşaklara bu toprakların altında ve üstünde hüzün ve mutluluğun beraber harmanlandığı yaşamları unutturmamalıyız.

Bu sorumluluk duygusuyla Amelebirliği Başkanlığı olarak bizde aldığımız yönetim kurulu kararları doğrultusunda TTK Müesseselerinde iş kazasına bağlı hayatını kaybetmiş maden şehitlerinin isimlerinin yaşatılabilmesi için Maden Şehitliği Anıtı projelerimizi hayata geçirmiş bulunmaktayız. İlk olarak TTK Kozlu Müessesesinde iş kazasına bağlı hayatını kaybeden 1074 maden şehidinin isimlerinin bulunduğu TTK Kozlu Amelebirliği Maden Şehitliği anıtını hazırlamış bulunmaktayız. Bu kurum var olduğu sürece kutsal ve mukaddes olan görevini üyelerimizin menfaatleri yönünde devam ettirecektir.

Bu anıt üzerinde isimleri bulunan 1074 maden şehidimiz ile bu toprakları vatan yapmış şehit mertebesine ulaşıp da hakkın rahmetine kavuşmuş tüm şehitlerimize Amelebirliği adına bir kez daha Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı dilerim”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da açılışta yaptığı konuşmada, “Büyük ve güçlü ülkemizin gelişip büyümesi, kalkınması için emek harcarken can veren maden şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle yad ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Maden Şehitleri Anıtı açıldı.

Editör: Haber Merkezi