Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, geçtiğimiz hafta Zonguldak Merkez Asma Mahallesi Tulumba Sokak'ta meydana gelen heyelan olayıyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na soru önergesi verdi.

Milletvekili Ertuğrul önergesinde şu ifadeleri kullandı: “9 Aralık 2023 akşamı Zonguldak Merkez Asma Mahallesi 95. Tulumba Sokak’ta yaşanan heyelan sonucu, sokaktaki tek katlı müstakil bir evin yıkılması üzerine 2 vatandaşımız göçük altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Heyelan yaşanan tepenin üst kısmında yapımı devam eden mahalle yolunun istinat duvarının bölgeye uygun olmayan teknik ve malzemelerle inşa edildiği değerlendirilmiştir. Bölgede gerekli önlemlerin alınmaması, heyelanlı sahanın arka tarafında heyelan gelme ihtimaline karşı tedbir alınmamış olması hem bölgede yaşayan vatandaşlarımız için hem de yaşanan felaket sonrası arama/kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler için büyük tehlike oluşturmuştur.”

Ertuğrul, heyelan bölgesinde açılmış olan yolun imar planında bulunup bulunmadığını, özellikle de basında da yer alan, göçük altında kalarak vefat eden vatandaşlardan birinin olaydan kısa bir süre önce heyelan tehlikesiyle ilgili yazılı bir başvurusu olup olmadığı iddiasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na sordu.

MİLLETVEKİLİ ERTUĞRUL SORDU

Ekiplerden taksicilere uygulama Ekiplerden taksicilere uygulama

Ertuğrul, önergesinde Bakan Abdülkadir Uraloğlu’na şu soruları yöneltti:

 1) Heyelan bölgesinde açılmış olan yol imar planında var mıdır? Ne zaman açılmıştır?

2) Anayolda yapılmış olan istinat duvarının araziye uygun teknikte hazırlanmış projesi var mıdır? Duvarın bu projeye uygun yapıldığına dair iş bitimi sonrası kabulde teknik kontrolleri yapılmış mıdır? Yapıldı ise belgeleri var mıdır?3) Heyelan bölgesinin üst kısmında bulunan yoldaki su dinamiği yönünden kanal, ızgara, su toplama, yönlendirme v.b çalışmaların yapıldığına dair belgeleri var mıdır?

4) Heyelan bölgesindeki istinat duvarının suya dayanamayarak koparak temelden sürüklenmesinin nedeni nedir?

5) Heyelan sonucu göçük altında kalan vatandaşlardan Sait ÇAKAR’ın daha önce bölgedeki heyelan riskine ve istinat duvarına yönelik yazılı ya da sözlü başvurusu var mıdır? Varsa tarihi nedir? Herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

6) Bölgede benzer sel ve heyelan olaylarının sıklığı gözetildiğinde, heyelandan korunma ve heyelan zararlarının azaltılması adına bir çalışma takvimi oluşturulmuş mudur? / Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu