Özellikle Karadeniz kıyısında bulunan şehirlerdeki artan nüfusla birlikte Asya kaplan sivrisineğiyle mücadele için plastik atıkların su birikintisi oluşturacak şekilde çevreye bırakılmaması uyarısında bulunuldu. Bu tür sivrisineğin ısırıklarının ölümcül olmadığı ancak farklı reaksiyonlar ortaya çıkarabileceği ifade edildi. Asya kaplan sivrisineğinin son 10 yılda özellikle tropik ve subtropik bölgelerde yaygınlaşan bir tür olduğunu belirtildi.

Türkiye’de de en çok Karadeniz’e kıyısı olan illerde görülen sineğin, ülke de ise 7-8 yıl öncesine kadar bilinmiyordu. Asya kaplan sivrisineğinin koyu renkli plastiklere ilgi gösterdiğini ve çevreye atılan araç lastikleri gibi plastiklerin içinde biriken suların bu sivrisineğin yaşam alanı oluşturduğunu uzmanlar tarafından açıklandı.

Öte yandan, Asya kaplan sivrisineği ısırdığı yerde kaşıntılı bir etki bırakabiliyor ve bireyden bireye değişmekle birlikte ısırık sonucu ortaya çıkan rahatsızlık daha şiddetli hale gelebiliyor. Uzmanlar, insanların plastik atıkların doğru bir şekilde imha edilmesine dikkat etmesi gerektiğini ve böylece böceklerin üreme alanlarının azaltılabileceğini hatırlatıyorlar.

Ancak, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle sokak canlıları için plastik kaplar içerisinde sular cadde ve sokaklara bırakılıyor. Uzmanlar tarafından yapılan Asya Kaplan sineği uyarıları ise bazı kesimler tarafından tepki çekti. Vatandaşlar, “Sokaklara çöpler bırakılıyor, etler atılıyor. Hayvan için su kabı koyunca mı sorun olacak?” şeklinde yorumlarda bulundular. (Haber Merkezi)

asya kaplan sivrisineği

Uzmanlar açıkladı! Büyük deprem bekleniyor! Uzmanlar açıkladı! Büyük deprem bekleniyor!

‘Buraya kadarmış’ dedi intihar etti! 10 gündür aranıyor! ‘Buraya kadarmış’ dedi intihar etti! 10 gündür aranıyor!

Eşini ve üvey oğlunu bıçaklayarak öldüren şahıs, cezaevinde kendini astı! Eşini ve üvey oğlunu bıçaklayarak öldüren şahıs, cezaevinde kendini astı!

O geceye dikkat! Kimse evine girmesin! Ay ışığı bile olmayacak! O geceye dikkat! Kimse evine girmesin! Ay ışığı bile olmayacak!

Kahramanmaraş’ta hayat kurtardı, göçükte can verdi! Kahramanmaraş’ta hayat kurtardı, göçükte can verdi!

Elektrik işçisi akıma kapılarak yaşamını yitirdi! Elektrik işçisi akıma kapılarak yaşamını yitirdi!

Tur teknesinde çıkan yangın anıları kamerada! Tur teknesinde çıkan yangın anıları kamerada!

Otomobil takla attı; Araçtan fırlayan gençler hayatını kaybetti Otomobil takla attı; Araçtan fırlayan gençler hayatını kaybetti

Birçok ilden görüntülendi! Heyecanlı saniyeler! Birçok ilden görüntülendi! Heyecanlı saniyeler!

İtibarım, şerefim yerle bir oldu! Olay günü bana komplo kurdular! İtibarım, şerefim yerle bir oldu! Olay günü bana komplo kurdular!

İmplant tedavisinde vida beynine saplandı İmplant tedavisinde vida beynine saplandı

9 yaşındaki kız yemek yerken hayatını kaybetti! 9 yaşındaki kız yemek yerken hayatını kaybetti!

Düzce’de elektrik hattı çeken işçiler akıma kapıldı! Düzce’de elektrik hattı çeken işçiler akıma kapıldı!

Editör: Murat Barutçu