Zonguldak’ta faaliyet gösteren Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu, artan çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla önemli bir etkinlik düzenliyor. Platform, “Sahillerimiz çöplük değil, yaşam alanımızdır!” sloganıyla kamuoyunu duyarlılığa davet etti.
BALKAYA SAHİLİ’NDE ÇÖP SORUNU BÜYÜYOR
Platform tarafından hazırlanan afişte, sahillerde çöp yoğunluğunun giderek arttığı vurgulandı. Açıklamada, balıkçıların ağ yerine çöp tuttuğu, deniz ekosisteminin hızla zarar gördüğü ve kirliliğin halk sağlığını tehdit ettiği ifade edildi.
Özellikle plastik atıkların kontrolsüz şekilde doğaya bırakılmasının hem deniz canlılarını hem de bölge turizmini olumsuz etkilediği kaydedildi.
21 ŞUBAT’TA TEMİZLİK BULUŞMASI
Etkinlik, 21 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’te Balkaya Sahili’nde, arıtma tesisi yanında gerçekleştirilecek. Organizasyon kapsamında sahil temizliği yapılacak ve kamuoyuna yönelik basın açıklaması düzenlenecek.
Platform yetkilileri, vatandaşları farkındalık ve temizlik etkinliğine katılmaya çağırdı.
“TEMİZ BİR GELECEK İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDELİM”
Yetkililer, sahildeki kirliliğin artık görmezden gelinemeyecek boyuta ulaştığını belirterek, “Doğamıza, denizimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Temiz bir gelecek için birlikte hareket edelim” mesajını paylaştı.
DENİZ KİRLİLİĞİ SAĞLIĞI DA TEHDİT EDİYOR
Uzmanlara göre sahillere bırakılan plastik atıklar zamanla mikroplastiğe dönüşerek deniz canlıları aracılığıyla insan sağlığına kadar uzanan bir risk oluşturuyor.
Balkaya Sahili’nde biriken atıkların büyük bölümünü plastik şişeler, ambalaj malzemeleri, balıkçı ağları ve evsel çöpler oluşturuyor. Ortaya çıkan görüntüler, sahil şeridinin adeta açık hava çöplüğüne dönüştüğünü gözler önüne seriyor.
