Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Karamusa Mahallesi’ndeki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutları üzerinden dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kantarcı, mevcut tabloyu “devlet eliyle rant projesi” olarak değerlendirdi.
380 KONUTUN DAĞILIMINI PAYLAŞTI
Kantarcı’nın paylaştığı verilere göre Karamusa Mahallesi’ndeki TOKİ sitesinde toplam 380 konut bulunuyor. Kantarcı'nın açıklaması şöyle:
TOPLAM KONUT SAYISI. : 380
BUGÜN İTİBARI İLE:
ŞAHIS MÜLKİYETİNE GEÇEN : 322
TOKİ MÜLKİYETİNDE OLAN. : 58
HAK SAHİBİNİN KULLANDIĞI: 158
KİRACININ KULLANDIĞI. : 111
BOŞ GÖRÜNEN. : 111
TOPLAM. : 380
SONUÇLAR:
1. Konutların %41’i haksahipleri tarafından kullanılıyor.
2. Konutların %29’u kirada
3. Konutların %29’u boş
4. Konutların %59’u kirada veya boş
YORUM:
1. Bu tablo gösteriyor ki, TOKİ evleri ihtiyacı olanlara konut sağlamak yerine, ağırlıkla Devlet eliyle bir “rant projesi” özelliği taşımakta.
2. Aynı zamanda konut maliyeti bünyesinde arsa bedeli olmadığı için “ucuz” görünmekte, 86 milyona ait hazine arsaları birilerine haksızca bedavaya verilmekte.
3. İşte bu sebeplerden dolayı taleplerde “haksızlığa” ve “ranta” hücum yaşanmakta.
DOĞRUSU:
1. Devlet piyasa ile haksız rekabet yapmamalıdır. Birilerine rant sağlamak yerine, sektörün tamamına destek sağlamalıdır. (Bu desteğin ne şekillerde olacağı ayrıntılandırılabilir.)
2. Devlet, ENFLASYON VE FAİZ sarmalından milleti kurtararak, 20-30 yıl vadeli ve kiradan da düşük taksitlerle, çok düşük faizli kredilerle TOPLUMUN TAMAMINA kolayca ev sahibi olma imkanı getirmelidir.
3. Devlet, gerçek fakir fukarayı da sahiplenmeli ve ücretsiz barındırmalıdır. Velioğlu 197 Konut
TOPLAM KONUT SAYISI. : 197
BUGÜN İTİBARI İLE:
ŞAHIS MÜLKİYETİNE GEÇEN : -
TOKİ MÜLKİYETİNDE OLAN. : 197
HAK SAHİBİNİN KULLANDIĞI: 26
KİRACININ KULLANDIĞI. : 27
BOŞ GÖRÜNEN. : 144
TOPLAM. : 197
SONUÇLAR:
1. Konutların %13’ü haksahipleri tarafından kullanılıyor.
2. Konutların %13,7’si kirada
3. Konutların %73’ü boş
4. Konutların %86,7’si kirada veya boş