TTK Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönlendirmesiyle 2000 yeni maden işçisi alımı için başvurularında sona gelindi. 25 Eylül Pazartesi günü başlayan başvurular, bugün saat 23:59’da sona erecek.

Başvurular, İŞKUR-e Şube, e-Devlet ve ALO 170 üzerinden gerçekleştiriliyor.

Kızılay'dan bağışçılara çağrı Kızılay'dan bağışçılara çağrı

Başvurularda sona gelinmesine rağmen, yaş şartına tepkiler sürüyor. Söz konusu ilan kapsamında adayların başvuru tarihinin son günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış, en az ilkokul mezunu ve başvuru tarihinin ilk günü itibarıyla 32 yaşından gün almamış olması gerekiyor.

Bu yaş sınırlamalarının neden olduğu eleştiriler arasında, 18 yaşındaki bir gencin askerlik görevini henüz yerine getirmemiş olması ve iş fırsatlarına dair daha fazla tercihi olduğu konusu bulunuyor. Öte yandan, 31 yaşın üzerindekilerin başvurularının kabul edilmemesi, yaş sınırlamalarının adaletsiz olduğu şeklinde yorumlanıyor. Özellikle 31-35 yaş aralığındaki vatandaşlar için hayatın daha fazla mücadele gerektirdiği ve bu yaş grubuna da iş imkânı tanınması gerektiği düşüncesi dile getiriliyor.

Yaş sınırlamaları, işçi alımlarının genel olarak daha kapsayıcı ve adil hale getirilmesi gerekliliği konusunda kamuoyu tartışmalarını yeniden gündeme getiriyor. Bu tartışmaların, gelecekteki işçi alımlarının şekli ve kapsamı üzerinde etkili olması bekleniyor.

“MADENDE 35 YAŞ ÜSTÜ BELKİ DE YÜZLERCE KİŞİ ÇALIŞIYOR”

Konu ile ilgili görüşlerini bildiren bazı vatandaşlar, “18 yaşında henüz lise çağı diyebileceğimiz bir çocuğu madene alıp çalıştırabileceklerini düşünüyorlar ancak böyle bir ekonomide evini geçindirme gibi bir yükümlülüğü olan adamın devlet işinde çalışamayacağını düşünüyorlar. Madende 35 yaş üstü belki de yüzlerce kişi çalışıyor. En azından askerliğini yapmış şahıslar başvurabilselerdi. Eğer konu gerçekten üretimse adil olmaları ve hem TTK’ya hem de vatandaşa yarar şekilde alım yapsalardı. 18 yaşındaki çocuğun çok fazla iş şansı olabilir ancak 35 yaşındaki vatandaşlar için bu söz konusu değil. TTK bu alımlarda yaş konusunda sınıfta kaldı.” şeklinde yorumlarda bulundular.

1800 KİŞİ EMEKLİ OLACAK!

Öte yandan, 2 bin işçi alımının ardından önümüzdeki yıl kaç işçinin emekli olacağı da konuşulan konular arasında yer alıyor. 1800’lü rakamlarda işçinin emekliliği hak edeceği ve emekli olmaları halinde yapılan alımların anlamsız olacağı düşünülüyor.

Zonguldaklı vatandaşlar, taşkömürü ile ünlü bir şehirde alımların çok düşük olduğunu ve önümüzdeki süreçte kısa süreli aralıklarla işçi alınması gerektiğini savunuyorlar.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu