Zonguldak Veteriner Hekim Önder Alkan, son bir haftada 15 düşme vakası yaşandığını söyledi. Yaşanan vakaların bir çoğunluğu ölümle sonuçlandığını belirten Alkan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kedilerin yaz aylarında iç güdüsel olarak tepki gösterdiğini ifade eden Zonguldak Veteriner Hekim Önder Alkan, "Aslında Mart aylarında daha fazla vaka oluyor da sıcak da etkili oluyor. Genelde kediler açık pencere veya açık balkon buldukları zaman oralarda oynarken kelebek, bir kuş, malum bu ara göç başladı kuşlarda. Veya bir sinek onunla oynamak istedik ve ona saldırdıklarında içgüdüsel olarak aşağı düşüyorlar. Mart'tan sonraki aylarda da genelde kızgınlıktan dolayı kısırlaştırılmış kediler atlıyorlar. Evden kaçmaya çalışıyorlar veya işte düşüyorlar. Bu düşme sonucu çok sıkıntılar meydana gelebiliyor. Yani bazen ölümle sonuçlanabiliyor bu düşmeler ama genelde bizde kırıklarla geliyorlar. İşte biraz önce baktığımız Oydis  ön kollar üzerine düştü. Ve ön kolun ikisi birden kırılmış. İki dizler kırıldığı için ameliyat süreci biraz uzadı. Aşağı yukarı bir hafta oldu. Üç gün arayla iki ameliyata girdi. Şu an basabiliyor. Yani yine elleriyle, kollarıyla devam edecek. Aşağı yukarı 2 aylık bir iyileşme süreci olacak.  Çok az uygulanan bir yöntem uyguladık.  Dışarıdan sabitleme ve içeriden sabit kompleks bir şey.  Bu tür vakalarda bunu yapmadığımız zaman kolları ileri kullanmıyorlar. Çünkü ikisi birden olduğu için kullanılması gerekiyor. Böyle bir yöntem denedik. Şu an ayakkabı üzerine basabiliyor" dedi.

SON BİR HAFTADA 15 VAKA VAR

Sadece bir haftada 15 vaka olduğunu belirten Alkan, "Yani sadece Zonguldak olarak değil de Zonguldak Bartın, Karabük serbest veteriner hekimler olarak tahmini  son bir haftada 15 düşme vakası olmuştur. Bunların beş tanesi belki kliniklere ulaşamamıştır maalesef.  Diğerleri de kırıklar, felçler şeklinde sıkıntı meydana getirmiştir" dedi.

VATANDAŞLAR DİKKAT ETSİN

Madende iş kazası;1 yaralı Madende iş kazası;1 yaralı

Kediler için özel ağlar olduğunu söyleyen Alkan,

"Evde kedi köpek besleyen vatandaşlarımız mutlaka camlarını sineklik ve balkonlarını kesinlikle  kediler için yapılmış ağlar var. Yani dışarıyla temasını kesecek, görebilecek ama düşmeyecek şekilde onlardan yapılması gerekiyor. Yani  hiç böyle bir alışkanlığı olmayan bir kedi bile belli bir yaştan sonra bir kuş geçerken, kelebek geçerken ona hücum ettiğinde düşebilir. Özellikle belli nevresimlerde, sıcak mevsimlerde ve kızgınlık dönemlerinde ve kediler maalesef düşme vakalarında çok fazla  rastlıyoruz" şeklinde konuştu. (Haber: Sertaç ÖZDEMİR)

WhatsApp-Image-2023-08-31-at-11.25.28-(2)WhatsApp-Image-2023-08-31-at-11.25.28-(1)WhatsApp-Image-2023-08-31-at-11.25.28

Editör: Murat Barutçu