Paraları Bitcoin’e Yatırmış Paraları Bitcoin’e Yatırmış

Zonguldak Haber – 4 bin 945 TL olan borç, 1 yıl içerisinde yaklaşık 30 milyon TL'ye yükseldi
Zonguldak’ta yaşayan ve restoran işletmeciliği yapan 23 yaşındaki Behiye Altunkaya’nın hayatı, ilk olarak 2 Haziran 2021 tarihinde gelen icranın ardından bitmek bilmeyen borçlar nedeniyle bir anda değişti. 4 bin 945 TL borç üzerinden gelen icranın tutarı her geçen gün katlanarak arttı.
Behiye Altunkaya, 3 yıldır işletmeciliğini yaptığı restoranın ürün teminini yaptığı firma ile fatura tutarı konusunda yaşadıkları anlaşmazlıkların ardından icraya verildi. Ticaret hayatının etkilenmemesi için tutarın bir miktarını ödeyen Altunkaya, firma avukatlarına anlaşma yoluna gitmek istediklerini söyledi. Altunkaya, yaklaşık 2 ay sonra ise borcunun tamamını kapatmak için başvuruda bulunduğunda ise borcunun milyonlarca lira olduğunu gördü. Şu an yaklaşık 30 milyon TL borç ile karşı karşıya kalan Altunkaya, sürecin kendisini ve ailesini psikolojik ve maddi yönden olumsuz etkilediğini söyledi.
“BİR BANKADA 10 TRİLYON, BİR BANKADA 50 MİLYON, BAŞKA BİR BANKADA 9 TRİLYON, BİR BANKADA 7,5 MİLYON…”
Yaşadıkları süreci anlatan Behiye Altunkaya, "Daha önce yaklaşık 1 sene kadar çalıştığımız bir firma vardı. Kendileri ile son faturada anlaşmazlık yaşadık. Fahiş fiyatlı bir fatura getirdiler. Getirdikleri ürünlerin hak ettiği bir para değildi. Ben ödeme yapmayacağımı, cüzi bir miktarını ödeyeceğimi söyledim. Uzlaşmaya varmak istedim. Kendileri bu şekilde yapmayacaklarını söylediler. 3 bin 500 TL kadarını ödedim. 4 bin 500 TL üzerinden beni hacze verdiler. Bundan düşüm yapmalarını söylediğimde avukatlık ücreti ile 6 bin 500 TL olduğunu söylediler. Ticaret hayatım zedeleniyordu. Ben burada 6 kişi istihdam ediyorum. Ardından ödeme yapmak istedim. Ödeme yapacağım dönemde hesabımdaki hacizlerin, bloke tutarlarının artmaya başladığını gördüm. Ama bunlar cüzi miktarda artışlar değildi. Bir bankada 1 milyon, 100 bin… Her bankada farklıydı. Bu devlet bankası, özel banka ayırt etmeksizin ikisinde de artış sağlıyordu. Avukatla görüşmek istedik. İcrayı koyan avukatla da görüşmek istedik. Kendisi ‘Bir ödeme yapın, bu hata bizim değil’ dediler. Yaklaşık 2 ay sonrasında bir ödeme yaptık. Ona da pişman olduk çünkü borç daha da artmaya başladı. 10 milyonlar, 20 milyonlar… Hatta bir bankada dolar üzerinden artmaya başladı. En son sekizinci ayda durakladı. Bir bankada 10 trilyon, bir bankada 50 milyon, başka bir bankada 9 trilyon, bir bankada 7,5 milyon, bir bankada da 500 bin dolar, birkaç tanesini de hatırlamıyorum." şeklinde konuştu.
“ŞU AN SADECE NAKİTLE NE KADAR DÖNDÜREBİLİRİM, BİLEMİYORUM”
Altunkaya, hesap hareketlerini görmek istemediği için, uygulamaları telefondan sildiğini belirterek, "Bu benim ticaret hayatımı aşırı derecede kötü etkiledi. Senetlerim, çeklerim, kredi kartlarım, kredilerim… Şu an toplamda 21 tane haczim var. Hesabımda 50-60 bin TL kadar param var ancak kullanamıyorum. Şu an sadece nakitle ne kadar döndürebilirim, bilemiyorum." dedi.
“OLAMAZ BÖYLE BİR ŞEY DİYORLAR”
Çok sayıda avukatla, emekli savcı ve hakimlerle görüştüğünü aktaran Altunkaya, şu ifadelere yer verdi:
"Avukatlarla, emekli hâkim ve savcılarla da görüştüm. Herkes ‘olamaz böyle bir şey’ diyor. Ben bu borcu ödememe rağmen böyle bir şeyin olamayacağını söylüyorlar. Borcu ödemesem de hadi günlük 5 lira faiz koysunlar. Ne kadar artabilir ki? Bu süreç yaklaşık 1 sene olacak. Ben bir hamilelik geçirdim. Hem benim sağlığım hem bebeğimin sağlığı var. Bizi hem mental olarak hem psikolojik olarak çok yordular. Maddi durumu saymıyorum bile. Sabahtan akşama kadar telefonum belki 20 kez çalıyor. İnsanlara laf anlatmak her şeyden daha zor. Aynı şeyleri tekrarlamak insanları bunaltıyor. Maddi manevi tazminat, iş yerinde olan zararım… Bunların hepsini karşılamak üzere tazminat davası açacağım. Ama şu an avukata verebilecek param bile yok. Elimdeki her şeye el koydular. Dün restoranıma icradan geldiler, haczetmek istediklerini söylediler. Restoranım tıklım tıklım doluydu. İtibarımı korumak üzerine rica ettim. En azından sadece itibarım kaldı. Mühlet vermelerini söyledim. Kendileri de bir hafta sonra tekrar geleceklerini söylediler. Bu tek değil, dünle de bugünle de sınırlı kalmayacak. Böyle devam edecek. Yakında evime de gelirler diye düşünüyorum." Haber: Fadime YILMAZ ELMA

WhatsApp-Image-2023-05-08-at-14.06.49

WhatsApp-Image-2023-05-08-at-14.06.50

Bu nasıl ahlaksızlık! 6 ve 7 yaşındaki çocuğa tecavüz etti! Bu nasıl ahlaksızlık! 6 ve 7 yaşındaki çocuğa tecavüz etti!

İkinci el otomobil fiyatları uçtu! İkinci el otomobil fiyatları uçtu!

Seçim günü şemsiyenizi yanınıza alın Seçim günü şemsiyenizi yanınıza alın

Araç sahiplerine kötü haber! Zamlar yolda! Araç sahiplerine kötü haber! Zamlar yolda!

Editör: Virda Şahin