Çevreci kuruluşlarımızın en büyüğü olan TEMA Vakfı çalışmalarını sürdürüyor.  Bu kapsamda anlaşmalarını da.
Son olarak TEMA Vakfı, ünlü tasarım markası KAFT ile yeni bir iş birliğine daha imza attı. KAFT’ın özgün ve yaratıcı koleksiyonuna, geliri TEMA Vakfı’na bağışlanmak üzere 3 farklı renk ve tasarımda tişört eklendi. Her bir tasarımın satışından TEMA Vakfı’na 4 adet fidan bağışlanacak olan iş birliği dâhilinde, Hatıra Ormanları oluşturulacak.
TEMA Vakfı, ünlü tasarım markası KAFT ile çok ses getiren Planterra isimli tasarım tişört projesinin ardından yepyeni bir iş birliğine daha imza attı. KAFT, geliri TEMA Vakfı’na bağışlanmak üzere, koleksiyonuna insan doğa ilişkisi konulu 3 yeni tasarım ekledi.
‘Uzun bir tatilden döner gibi döndü geyikler, ağaçlar, kuşlar ve yaşamına müdahale ettiğimiz tüm canlılar. Evin tapusu bizimdi, ama gezegen onlara aitti.’ hikayesinden yola çıkılarak hazırlanan tasarımlar; jungle, sulphur ve mint renklerinde alıcıların beğenisine sunulacak.
Gelirleriyle ilk olarak Gaziantep Balıkalan’da Hatıra Ormanı oluşturulacak bu tişörtlerden satın alan herkes, TEMA Vakfı’na 4 adet fidan bağışlamış olacak.
Proje kapsamında özel olarak tasarlanan tişörtlerden satın alanlara, TEMA Vakfı tarafından hazırlanacak e-sertifika gönderilecek.
TEMA VAKFI NEDİR?
Temsilciliğini Zonguldak’ta Berran Aydan’ın yaptığı vakfın en önemli görevi erozyonla mücadele ve çevresel sorunlara çözüm arayışıdır.
Vakıf kendisini şöyle tanımlıyor:
Toprak.Toprak.Toprak.
TEMA Vakfı’nın varoluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak ve onu korumaktır. Çünkü toprak hepimizin yuvası, gıdamızın %95’inin doğrudan ya da dolaylı kaynağı, habitatlarımızın dayanıklılık kaynağıdır. Okyanuslardan sonraki en büyük karbon yutağı olarak toprak, iklim krizi ile mücadelenin de önemli bir aktörüdür. Toprağımız varsa ormanımız, tarımımız, meralarımız ve hayvancılığımız var. Toprağın 1 santimetresinin oluşması için 500 yıl gerekirken her yıl 642 milyon ton toprağımız erozyona uğruyor. Yaşama ve dolayısıyla toprağa sahip çıkmayı amaç edinmiş TEMA Vakfı’nın varoluş nedeni toprağı korumaktır.
UFKUMUZ
Sürdürülebilir yaşam ilkesiyle başta topraklarımız olmak üzere tüm doğal varlıkların korunması için bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, halkla bütünleşen, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, gönüllü, bilinçli, öncü, uluslararası ve muteber bir Sivil Toplum Kuruluşu olmaktır.
AMACIMIZ
Ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak,
Toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ile insan kaynaklı iklim değişikliğine dair politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmak,
Kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak,
Tarım alanlarını, çayır ve meraları korumak, geliştirmek ve bu alanların amacı dışında kullanılmasını önlemek,
Doğal varlıkların korunması ve doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek ve bu çalışmalara destek vermek.