Zonguldak eski Belediye Başkanı Secattin Gonca, Zonguldak Belediyesi'nin su ve atıksu tarifelerinde yaptığı düzenlemenin uygulanma şekline ilişkin kamuoyuna açıklamada bulundu. Gonca, yeni tarifelerin yürürlük tarihi ile sayaç okuma dönemleri arasındaki uygulamanın netleştirilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşların mağdur edilmemesi çağrısında bulundu.

Zonguldak Belediye Meclisi'nin 7 Temmuz 2026 tarihli ve 85 sayılı kararıyla su ve atıksu ücretlerinde kademeli tarifeye geçildiğini hatırlatan Gonca, eski tarifede metreküp başına 28 TL olan su ücretinin yeni tarifeyle ilk 10 metreküp için 42 TL'ye, 10 metreküpü aşan tüketimlerde ise 53 TL'ye yükseltildiğini ifade etti.

Zonguldak Belediye Meclisi’nin 07.07.2026 tarih ve 85 sayılı kararıyla su ve atıksu tarifelerinde güncelleme yapılarak kademeli su ve atıksu tarifesine geçilmiştir.

* Eski su birim fiyatı: 28 TL/m³

* Yeni tarife (0–10 m³): 42 TL/m³

(10 m³ üzeri): 53 TL/m³

Kararın yürürlük maddesinde açıkça;

“Su ve Atıksu Ücret Tarifeleri; Ağustos 2026 ayı dönemi faturalandırılması ile yürürlüğe girer.”

hükmüne yer verilmiştir.

Bu kararın uygulanması sırasında vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına, faturalar düzenlenmeden önce aşağıdaki hususların değerlendirilmesinde yarar görüyorum.

Bu değerlendirme; Zonguldak Belediye Meclisi’nin 07.07.2026 tarih ve 85 sayılı kararı, tarafıma düzenlenen Temmuz 2026 su ihbarnamesi ve EPDK’nın tarife değişikliklerinde uyguladığı “Kıst Uygulaması”na ilişkin kamuoyuna yaptığı resmî açıklama esas alınarak hazırlanmıştır.

TEMMUZ FATURASI BİZE NE GÖSTERİYOR?

Tarafıma düzenlenen Temmuz 2026 su ihbarnamesinde;

23.06.2026 - 14.07.2026 dönemine ait 10 m³ su tüketimi eski tarife üzerinden hesaplanmıştır.

* Su Bedeli : 280,00 TL

* Atıksu Bedeli : 140,00 TL

Burada dikkat çeken önemli husus, Temmuz ayı faturasında atıksu bedelinin su bedelinin %50’si oranında uygulanmış olmasıdır.

Bu nedenle, su tarifesindeki artışın vatandaşın ödeyeceği toplam faturaya gerçek etkisi değerlendirilirken yalnızca su bedelindeki artışın değil, atıksu bedelindeki artışın da birlikte dikkate alınması gerekmektedir.

Yeni tarifede uygulanacak atıksu bedeli, Belediye Meclisinin 85 sayılı kararının ekinde yer alan “Su ve Atıksu Ücret Tarifesi” ile kesin olarak görülecektir. Ancak Temmuz ayı faturasında uygulanan %50 oranı, yapılacak değerlendirmelerde dikkate alınması gereken önemli ve somut bir veridir.

ASIL SORU ŞUDUR

CHP'de yeni dönem: Olcay Can görevine resmen başladı
CHP'de yeni dönem: Olcay Can görevine resmen başladı
İçeriği Görüntüle

14 Temmuz 2026 tarihinde sayaç okunmuş, bir sonraki okuma ise Ağustos ayında yapılacaktır.

Bu durumda;

14 Temmuz - Ağustos arasındaki tüketimin tamamı yeni tarifeden mi hesaplanacaktır, yoksa Temmuz ayında gerçekleşen tüketim eski tarifeden, Ağustos ayında gerçekleşen tüketim ise yeni tarifeden mi değerlendirilecektir?

Bu sorunun cevabı vatandaşın ödeyeceği faturayı doğrudan etkilemektedir.

ÖRNEK HESAPLAMA (20 m³ TÜKETİM)

1- Tüketim dönemlerine göre hesaplama yapılması halinde

Temmuz (10 m³)

Su : 280 TL

Atıksu : 140 TL

Toplam : 420 TL

Ağustos (10 m³)

Su : 420 TL

Atıksu : 210 TL (Temmuz faturasında görülen %50 oranı esas alınarak örnek hesaplama yapılmıştır.)

Toplam : 630 TL

Su + Atıksu Toplamı : 1.050 TL

2- 20 m³ tüketimin tamamının yeni tarifeden hesaplanması halinde

İlk 10 m³

Su : 420 TL

Atıksu : 210 TL

Sonraki 10 m³

Su : 530 TL

Atıksu : 265 TL

Su + Atıksu Toplamı : 1.425 TL

İki yöntem arasında yalnızca su ve atıksu bedellerinde 375 TL fark oluşmaktadır.

Bu hesaplamaya ayrıca;

* Katı Atık Bedeli,

* Sayaç Bakım Bedeli,

* ÇTV,

* KDV

gibi yasal kalemler de eklenecektir.

BU KONUDA BAŞKA KAMU UYGULAMALARI DA BULUNMAKTADIR

Tarife değişikliğinin bir fatura döneminin ortasına denk gelmesi halinde uygulanacak yöntem konusunda farklı kamu kurumlarının da örnek uygulamaları bulunmaktadır.

Bunlardan biri de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) elektrik tarifelerinde uyguladığı **“Kıst Uygulaması”**dır.

EPDK’nın resmî açıklamasında, günlük tüketimin ölçülemediği durumlarda tüketimin günlere dağıtılarak eski ve yeni tarife dönemlerinin ayrı ayrı hesaplanması yöntemi açıklanmıştır.

Bu uygulama, Zonguldak Belediyesi açısından doğrudan bağlayıcı olmamakla birlikte; tarife değişikliğinin dönem ortasında gerçekleşmesi halinde tüketimin eski ve yeni dönemlere ayrıştırılmasının teknik olarak mümkün ve hakkaniyetli bir yöntem olduğunu göstermesi bakımından önemli bir kamu uygulamasıdır.

EPDK – Kademeli Tarife ve Kıst Uygulaması Hakkında Duyuru⁠

Henüz Ağustos ayı faturaları düzenlenmeden önce bu konunun kamuoyuna açıklıkla duyurulmasının faydalı olacağı kanaatindeyim.

Temmuz ayında gerçekleşen tüketimin eski tarifeden, Ağustos ayında gerçekleşen tüketimin ise yeni tarifeden değerlendirilmesi; hem Belediye Meclisi kararının yürürlük hükmüne uygun olacak hem de vatandaş açısından adil ve hakkaniyetli bir uygulama sağlayacaktır.

Bu paylaşımın amacı herhangi bir kurumu eleştirmek değildir.

Amacımız; belediyemizi önceden uyarmak, vatandaşlarımızın olası mağduriyetini önlemek ve ileride doğabilecek hukuki ihtilafların yaşanmamasına katkı sağlamaktır.

Kaynak: Haber Merkezi