Karadeniz Bölgesi mutfağı açısından zengin bir bölge. Mısır Sarması, Etli Lahana Sarması, Hamsili Pide, Hohollu Pide, Pazı Burmalısı, Hamsili Pilav, Kuymak, Su Böreği, Yufka Tatlısı, Laz Böreği, Gulya, Turşu Kavurması, Pazı Pilakisi, Lahana Kavurması, Hamsi Kuşu, Mısır Çorbası, Isırgan Çorbası, Hamsili Ekmek, Trabzon Kebabı, Zumur, Kaz Kaldıran gibi onlarca farklı tarifin arasında Kaygana da var. Sayılan bu yemeklerinde tarifini ar sıra vereceğiz…

Aynı şekilde Erzurum mutfağında da Kaygana kültürü özel bir yer kaplıyor. Kaygana pratik ve besleyicidir. Sahur yemeklerinin de vazgeçilmezleri arasındadır.

Kaygana Nedir?

Omlet. Yumurta çalkanarak yapılan bir tatlı türü. Çırpılmış yumurtaya batırılan ekmekler kızgın yağda kızartılır. Buna yörede "kaygana" denir.

Kaygana az malzemeyle hazırlanan, sabah kahvaltıları için omlet ve gözleme arasında bir tat sağlayan lezzeti sağlar. Karadeniz Bölgesinde kayan, kayağna gibi isimlerle de kullanılır.

Trabzon Kayganası

Farklı kaygana tarifleri günümüzdeki hamsi ve kavrulmuş sebze gibi tuzlu malzemeler içerir. Peki, Trabzon usulü geleneksel kaygana tarifi nasıl yapılır? Aşağıda Trabzon usulü geleneksel kaygana tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamalarını bulabilirsiniz.

3 yumurta

Yarım demet maydanoz

2 baş yeşil soğan

1 su bardağı un (buğday unu)

½ çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı pul biber

½ su bardağı süt

½ su bardağı su

 Hazırlanma Süresi : 15 dakika

 Pişirme Süresi : 15 dakika

 Kaç Kişilik: 4 Kişilik

Bir başka türlü Kaygana için malzemeler

2 demet nane

2 demet maydanoz

2 demet taze soğan

Masaj salonlarına fuhuş operasyonu! Masaj salonlarına fuhuş operasyonu!

3 yumurta

Yarım su bardağı un

2 yemek kaşığı tereyağ

Tuz

Nasıl Yapılır

Tarifin yapılışı ise geleneksel Trabzon mutfağında şöyledir: Yumurtalar bir kaseye kırılır.

Çırpıldıktan sonra tuz, un, karbonat katılır ve karıştırılır. İnce şekilde kıyılan maydanozlar eklenir.

Azar azar su eklenerek yoğrulur. Burada amaç boza kıvamında bir hamura ulaşmaktır. Bir tavaya (tercihen teflon tava) tüm yüzeyini kaplayacak kadar sıvıyağ konur.

Yağ kızınca hamurdan bir dolu kepçe alıp, tavaya bütün olarak dökülür. Kalınlığı yaklaşık 1 santimetre kadar olmalıdır. Orta ateşte iki tarafı kızartılır.

Evet; besleyici bir gıda çeşidi, özellikle çocuklar için harika, tavsiye ederim… (Virda Şahin)

Zonguldak Belediyesi açıkladı:  Skandal etkinlik yapılmayacak! Zonguldak Belediyesi açıkladı: Skandal etkinlik yapılmayacak!

Melih Gökçek’ten Selim Alan’a eleştiri! “Rezalete nasıl sponsor oldunuz!” Melih Gökçek’ten Selim Alan’a eleştiri! “Rezalete nasıl sponsor oldunuz!”

AVM’de kavga yaralılar var! AVM’de kavga yaralılar var!

Kurşun yağdırmıştı! Tutuklandı! Kurşun yağdırmıştı! Tutuklandı!

Yarım net yapan aday bile üniversiteli oldu Yarım net yapan aday bile üniversiteli oldu

 

Editör: Murat Barutçu