Başkan Dökmeci “Yılmayacağız, üstüne gitmeye devam edeceğiz” Başkan Dökmeci “Yılmayacağız, üstüne gitmeye devam edeceğiz”

İsmet İnönü Zonguldak’a ne yaptı? Asker İsmet İnönü dönemini tarih kitapları yazmış, başlı başına bir konu… Siyasetçi İsmet İnönü olarak Zonguldak'a ne yaptı?

İnönü, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve milletvekili olarak Zonguldak'a 11 kez ziyarette bulundu...

Zonguldak'ın Türkiye'nin ilk ili kabulünde imzası var...

İsmet İnönü’nün başbakanlık döneminde Kozlu'da Kömür-İş, Üzülmez’de Türk-İş kuruldu. Madenler yabancı sermayeden satın alındı ve devletleştirildi... Her maden bölgesinde santral, lavuar ve maden tesislerinin yenilenmesi gerçekleştirildi. 1930 yılından sonra Amele Birliği sosyal hizmetleri ve hastanesi inşa edildi. Valilik Sarayı, Belediye ve Halkevi binaları başbakanlığı döneminde yapıldı. Ankara-Zonguldak demiryolu hattı ve tüneller İnönü ve Celal Bayar tarafından bizzat yerinde kontrol ederek tamamlandı. Zonguldak merkez lavuarının açılışı ve Karabük Demirçelik Fabrikasının açılışını İnönü gerçekleştirdi. Marmara bölgesi ve Türkiye’nin sanayinin büyümesinde önemi olan Çatalağzı Termik Santralı onun döneminde açıldı. Türkiye'nin en büyük Zonguldak kok fabrikasının temelini İsmet İnönü, açılışını Celal Bayar yaptı. Bayar açılış konuşmasın da İsmet İnönü'nün mesajını okudu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Maden ocakları başta olmak üzere Kozlu Kılıç, Fener, üzülmez, Kilimli, Karadon ve Kandilli’deki lojmanlar ve sosyal tesislerinin tamamı İnönü döneminde gerçekleştirildi…

Zonguldak Nostalji-y.yıldırım-

Editör: Murat Barutçu