Türk Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören yaptığı açıklamada, “Öğretmenlik zor meslektir vesselam. İnsan yetiştirmek bitki yetiştirmeye benzemez. Hani benzetirler ya bir heykeltıraş gibi, bir nakkaş, oymacı gibi dantel gibi ilmek ilmek dokunmak gerekir insana” dedi.

Ören açıklamasında, “Baba gibi, anne gibi, ağabey, abla gibi hepsi birden hatta Teknik öğretmenlik biraz daha özveri ister. İşçi öğretmendir teknik öğretmen. Bir takım elbiseyi güle oynaya giyemez. Lekesiz bir pantolonu temiz bir iş önlüğü yoktur” diyerek şunları söyledi:

“Teknik öğretmenin eli yüzü yağ, pas kir' dir. Teknik altyapı ister teknik öğretmenlik. İşin içerisine ustalık, kalfalık, çıraklık girer. Ahilik girer. Sabah atölyeye giren teknik öğretmen akşam karanlığında çıkar. Hem insan yetiştirir, hem de iş üretir.

Değerli kamuoyu başımızdan bir covit belası geçiyor. Yüz yüze eğitim bitti. Öğretmenler artık uzaktan eğitim yapıyorlar. Teknik öğretmen beceri eğitim yapılan bir alandır. Kaynak motorculuk, tesviyecilik, marangozluk, dökümcülük, Sıhhi tesisat, Elektrik, Elektronik ve daha pek çok alan üretime yöneliktir. Yani bire bir atölye eğitimi gerektirir bu bölümler. Şimdi bu öğretmenler uzaktan eğitim nasıl yapacaklar. Teknik okullarda atölye kısım şefi olmak için en az 15 yıl, alan şefi olmak için en az 20-25 yılı devirmek gerekir.  Pandemi sürecinde eğitim öğretim; sene başı itibariyle teknik okullarda alan şefleri 10 saat kısım şefleri 6 saat eksik ücret alıyor. Teknik öğretmenlerin çoğu zaten maaş karşılığını dolduramıyorlar.  Bulaş ile uğraşılan ve hayatın zorlaştığı bu sıkıntılara birde hayat pahalılığını eklersek, bir de bu ücretleri kesmek bence insafsızlıktır. Öğretmeni gözden çıkartmaktır. Devlet zaten öğretmen için bu bütçeyi ayırmış, tasarruf tedbirlerinin uzaktan eğitim bahane edilerek öğretmenler ve eğitim üzerinden yapılması eğitime yapılan ihanettir.

Genel başkanımız Talip Geylan’ın yaptığı çağrıya Milli Eğitim Bakanlığı kulak vermelidir. Sene başında öğretmene verilen haftalık ders çizelgesi üzerinden ücretler ödenmeli ve mağduriyetler giderilmelidir. Yaklaşık bir yıldan beri süren pandemi süreci ve uzaktan eğitim; yüz yüze eğitimin hukuku ve yönetmelikleri ile yönetilmeye çalışılmakta bu da eğitim yönetimini ve yöneticilerini zora sokmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bir an evvel uzaktan eğitimi yönetebilecek hukuki alt altyapıyı hazırlamak zorundadır” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi