Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara aykırı işlem yapmaları ve görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine sebep olan başta TTK Genel Müdürlüğü ve Banka yetkilileri olmak üzere ilgili tüm kamu görevlileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu sonrası açıklama GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "
evgili arkadaşlar, biliyorsunuz; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun da içinde bulunduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı TEİAŞ, TEDAŞ, MAPEG, TKİ ve TTK kurumlarını kapsayan maaş ödeme promosyon ihalesi, görevlendirilen komisyon tarafından tamamlanmıştı. Komisyonun almış olduğu karara göre promosyon ödemelerinin 31 Aralık akşamına kadar işçilerimizin hesaplarına yatırılması gerekiyordu.
Ancak anlaşılmayan bir şekilde, 31 Aralık akşamı itibarıyla bu promosyonlar işçilerimizin hesaplarına yatırılmadı. Bizler de öncelikle, yapılması gereken bu ödemelerin neden bugüne kadar gerçekleştirilmediğini öğrenmek amacıyla birkaç gündür yetkililerle görüşmeler yapıyoruz. Buna rağmen, şu ana kadar tarafımıza net ve tatmin edici bir bilgi verilmiş değildir.
Bununla birlikte, promosyonların 16 Ocak’ta yatırılacağı yönünde bir bilgi paylaşılmıştır. Ancak resmi kurumlara karşı oluşan bu güven zedelenmesi nedeniyle, işçilerimize bugün dahi “Promosyonlarınız 16 Ocak’ta kesin olarak hesabınıza yatacak” diyemiyoruz.
Öte yandan Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri tarafından yeni bir promosyon sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeye göre kişi başı promosyon tutarı 99 bin 500 TL olarak belirlenmiş olmasına rağmen, çalışan işçiler için bu rakamın 66 bin 300 TL’ye düşürüldüğü ifade edilmektedir. Bunun ihaleye hangi gerekçeyle ve nasıl uygun görüldüğünü anlayabilmiş değiliz. Günlerdir yaptığımız görüşmelere rağmen, bu konuda somut bir delil ya da hukuki dayanak tarafımıza sunulmamıştır. Şu ana kadar yazılı ve net bir cevap da verilmemiştir.
Sevgili arkadaşlar, bizler işçiler arasında 99 bin 500 TL olan promosyonun 66 bin 300 TL’ye düşürülerek bir ayrım yapılmasına kesinlikle karşıyız. Hiç kimse maden işçisinin alın teriyle hak ettiği emeğini; başka kurumlara, kuruluşlara ya da kişilere peşkeş çekemez.
Bugüne kadar olduğu gibi bugün de bu haksızlığa yasal ve demokratik temeller çerçevesinde karşı duracağımızı ve bunun hesabını yetkililerden soracağımızı bir kez daha buradan ifade ediyoruz. Ülkemiz ve bölgemiz için sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve misyonumuzu yerine getirmek için buradayız.
Bugün, Cumhuriyet Savcılığımıza, maden işçileri adına temsil yetkisine sahip Genel Maden İşçileri Sendikası olarak başvuruda bulunduk. Burada açık bir hukuksuzluk vardır. Mahkeme süreci sonucunda maden işçilerimiz, hak etmiş oldukları promosyonu geriye dönük olarak 99 bin TL üzerinden alacaklardır.”


