1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla Türk Dermatoloji Derneği Veneroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Osman Köse, alarm verici bir açıklama yaparak, son altı yılda AIDS vakalarının dört kat arttığını belirtti. Prof. Dr. Köse, 25-35 yaş aralığında en yoğun görülen AIDS vakalarının, eğer önlem alınmazsa 2030 yılına kadar yüzde 113 artarak toplam olgu sayısının 75 bin civarına ulaşabileceği uyarısında bulundu.

CİNSEL TEMASLA BULAŞIYOR!

AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) hastalığının HIV (Human Immunodeficiency Virus) virüsü ile bağlantılı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Osman Köse, hastalığın genellikle korunmasız ve riskli cinsel temasla bulaştığını ifade etti. Çok eşlilik durumlarının önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çeken Köse, ilişki sırasında kondom kullanımının en etkili korunma yöntemi olduğunu vurguladı.

KAN NAKLİNDE DE BULAŞABİLİYOR

AIDS'in sadece cinsel temasla bulaşmadığını belirten Köse, virüsün enjektörlerle, kan nakli sırasında ve anneden bebeğe doğum sırasında da bulaşabileceğini ifade etti. Ancak, hastalığın dokunmak, sarılmak, tokalaşmak gibi temaslarla bulaşmadığını ve genel kullanım alanlarından (havuz, banyo, tuvalet) bulaşma riski taşımadığını ekledi.

ÇOK EŞLİ CİNSEL YAŞAM SÜREN KİŞİLER UYARILIYOR

Deri hastalıklarının aşırı belirtilerinin AIDS hastalığının önemli bulgularından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köse, özellikle cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara sahip ve çok eşli cinsel yaşam süren kişilerde AIDS riskinin yüksek olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’DE DURUM ENDİŞE VERİCİ

Dünya genelinde AIDS vakalarındaki artış hızının yavaşladığını ancak Türkiye'de durumun endişe verici olduğunu belirten Köse, ülkede son altı yılda AIDS vakalarının dört kat arttığını ve 2030 yılına kadar bu artışın yüzde 113'e ulaşabileceği uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 sonu itibariyle açıkladığı resmi kayıtlara göre Türkiye'de 32 bin 376 kişinin HIV virüsü ile yaşadığı belirlendi.

Kronik Böbrek Yetmezliğini Önleme ve Tedavi Yolları Kronik Böbrek Yetmezliğini Önleme ve Tedavi Yolları

Prof. Dr. Osman Köse, Türk Dermatoloji Derneği olarak tüm vatandaşlara, iyileşmeyen yaralarda ve deri hastalıklarının belirtilerinin aşırı bir şekilde ortaya çıktığı durumlarda derhal dermatologa başvurmayı ve şüpheli durumlarda hemen test yaptırmayı önerdi. AIDS Farkındalık Günü vesilesiyle yapılan bu çağrı, halk sağlığını tehdit eden bu sorunla mücadelede farkındalığı artırmayı amaçlıyor. /Haber Merkezi

Fırıncılar ekmeğe zam istemiyor! Fırıncılar ekmeğe zam istemiyor!

Karanlık sokaklar tehlike saçıyor! Veliler çözüm istiyor Karanlık sokaklar tehlike saçıyor! Veliler çözüm istiyor

Zonguldak’ta korkunç kaza! Suya saplandı, takla attı Zonguldak’ta korkunç kaza! Suya saplandı, takla attı

Güzellik Uzmanı Çağla Sarıtaş: "Maliyetlerimizi karşılamıyor" Güzellik Uzmanı Çağla Sarıtaş: "Maliyetlerimizi karşılamıyor"

Dev fuhuş operasyonu! Dev fuhuş operasyonu!

Editör: Murat Barutçu