Merkez üssü Kahramanmaraş iki büyük depremin ardından on binlerce kişi hayatını kaybederken, sayı her geçen gün artıyor. Depremden 11 il etkilenirken, Hatay’da en fazla yıkımın ve binlerce ölümün meydana geldiği illerin başında geliyor.

Yıkımların nedeni şiddetli iki depreme bağlansa da, binaların inşaat ve inşaat sonrasındaki hilelerin de tek tek peşine düşülmeye başlandı. Hatay’ın Antakya ilçesindeki Farklı Yaşam Rende Sitesi’nin A ve B bloklarının yıkılmasının sebebinin kolon kesilmesi sonucu olduğu ve bunun şikayet edildiği halde belediyenin gelen basit bir yazıyla konunun kapatıldığı iddiası atıldı.

100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği siteyi yapan müteahhittin avukatının NTV’ye verdiği röportajda, A ve B bloklarının toprak sahiplerine, C ve D bloklarının ise müteahhit F.Y’ye kalacak şekilde paylaşıldığını belirtti.

Müteahhittin F.Y, daha sonradan, arsa sahibine kalan B bloğun zemin katındaki kolonların kesilerek kreş yapıldığı yönündeki şikâyetini çeşitli kurumlara şikayet ve suç duyurusunda bulunuldu. Bu şikâyetlerden sonuç alamadığı söyleyen avukatı Coşkun Atalay, NTV’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Ben; sitedeki müteahhit tarafın vekiliydim o dönemde, 2015 yılında. Toprak sahipleri, kendilerine ait olan bloklarda kolon kesmeye başladılar. Biz bunu tespit ettik. Daha vahimi, bu kolon kesilen yerlerde anaokulu yapılacağına dair bez afişler asıldı.

Kolonların kesildiğine dair fotoğraflarla önce Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne müracaat ettik akabinde valiliğe müracaat ettik, Antakya İlçe Belediyesi'ne müracaat ettik. Burada özellikle kolonlar kesildikten sonra bir anaokulu yapılmasının bir faciaya neden olabileceğini, çocukların mağdur olabileceğini, insanların zarar görebileceğini söyledik. Ancak ilgili kurumlardan bize herhangi bir dönüş yapılmadı.

Bunun üzerine biz, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak bir müracaat daha yaptık ancak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı da kolonları kesen kişinin ifadesini bile almadı, belediyeden gelen basit bir yazıyla takipsizlik kararı verildi."

Aynı sitede kolon kesilmeyen bloklar ayakta ve o insanlar oradan kurtuldular. Aynı site ve burada yapıda bir hatadan söz etmek mümkün değil. Burada kasten işlenmiş bir suç var. Bunu kim işlediyse kasten adam öldürmeden cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum ben. Çünkü bunun olacağını onu yapanlar da biliyordu, ona göz yumanlar da biliyordu. Maalesef biz de böyle bir sonuç ortaya çıkarsa bunun neticelerinin ne olabileceğini az çok tahmin ediyorduk. Önleyebilirlerdi ama yapmadılar."

Editör: Murat Barutçu