Yaklaşık 32 yıldır kuyumcu esnaflığı yapan Mehmet Hakan Yanık, uzun vadeli yatırım yapmak isteyenlere altın almalarını tavsiye etti.

Altın fiyatlarında görülen yükselmelerden ötürü altın yatırımına olan ilginin arttığını belirten Yanık; “Altın uzun vadeli bir yatırımdır kısa vadede çok büyük karlar beklenmesi uygun olmaz. Altın uzun vadede tüm yatırımları geçebilecek durumda yalnız altın yatırımında biraz sabretmek gerekiyor.”

İmkanı olan, yatırım yapmayı düşünen herkesin altın almalarını tavsiye eden Kuyumcu Çarşısı Esnaflarından Mehmet Hakan Yanık, konuşmasına şöyle devam etti:

ALTIN UZUN VADELİ BİR YATIRIMDIR

“Yaklaşık 32 yıldır kuyumculuk sektöründe çalışmaktayım. Kuyumculuğun her alanında faaliyet gösterdim. İmalat, tamir, satış gibi kuyumculuğun her kategorisindeyim. Altın fiyatı yine yükselişte özellikle pandemi sürecinden sonra bayağı bir yükseliş eğilimi gösterdi. Son iki gündür bile yaklaşık yüzde altı gibi bir getirisi oldu. Altın uzun vadeli bir yatırımdır kısa vadede çok büyük karlar beklenmesi uygun olmaz. En az 1 veya 2 yıllık bir yatırımdır. Altın uzun vadeli yatırım yapıldığı zaman diğer yatırım araçlarının belki de hepsini geçecek bir yatırımdır. Özellikle Dolar ve Euro’yu yıllar içerisinde ciddi anlamda geçer. Biz Türk insanı olarak zaten altın yatırımını seviyoruz. Altın bizim için bir güvence. Özellikle bayanlar altını daha çok talep ediyorlar.

BANKALAR ARASINDAKİ MAKAS FARKI YÜKSEK OLDUĞUNDAN DAHA ÇOK FİZİKİ ALTINA TALEP VAR

Son zamanlarda sarrafiye gurubu dediğimiz çeyrek, cumhuriyet altını ve külçe altın talebi daha çok fazla oldu. Çünkü özellikle külçe altında alış ile satış arasındaki makas oldukça düşük. Bankalar arasındaki makas farkı çok yüksek olduğu için şuanda daha çok fiziki altına talep var. Aslında en doğrusu bu, olması gerekende bu çünkü fiziki altın insanın elinde olunca kendilerini daha güvencede hissediyorlar hem de daha karlı oluyor. Son zamanlarda bankalardaki makas aralığı en az 120-130 lira ama bizim sattığımız fiziki altındaki fiyat aralığı 30-40 lirayı geçmiyor o açıdan çok daha cazip. İmkanı olan, yatırım yapmayı düşünen herkesin altın almalarını tavsiye ediyorum.

HERKESİN GÜVENDİĞİ BİR KUYUMCUSU OLMALI

Kullanmayın daha iyi!.. Kullanmayın daha iyi!..

Altın yatırımının birde şu avantajı var; Kişi banka gidip parasını çekmek istediğinde hemen nakit parayı alamayabiliyorlar ama bizde öyle bir şey yok vatandaşımız paraya anında ulaşabiliyor. Yüksek miktarda altınları dahi olsa hemen nakite çevirebiliyoruz. O nedenle altın yatırımcılarının kuyumculardan altın almalarını tavsiye ediyorum. Altın uzun vadede tüm yatırımları geçebilecek durumda yalnız altın yatırımında biraz sabretmek gerekiyor. Birde altını sadece Türk Lirası karşısında gram fiyatı bazında değerlendirmemek lazım altın dolar bazında da ekstra yükseliyor. Altının ONS fiyatıyla bunu karşılaştırırsak altın dolar karşısında da ciddi anlamda yükseliyor. O nedenle altın yatırımı şuanda en doğru yatırımdır. En güvenilir yatırımdır. Herkesin istediği zaman altınını alıp istediği zaman bozdurup paraya çevirebileceği güvendiği bir kuyumcusu olmalı. Bence şahsi görüşüm herkesin telefonunda istediği zaman arayıp danışabileceği bir kuyumcu telefonu kayıtlı olmalı.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

IMG_0269IMG_0263

Editör: Murat Barutçu