Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Ümit Ansen, doğanın sunduğu bitkilerden elde ettiği kökboyaları kullanarak ürettiği doğal ahşap oyuncaklarla dikkat çekiyor. Doğadan topladığı bitkilerin kökleri, dalları ve yapraklarından elde ettiği boyalarla oyuncaklarını renklendiren Ansen, hem sanatsal bir mirası yaşatıyor hem de çocuklar için sağlıklı alternatifler sunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, 21 – 27 Mayıs 2024 tarihleri arasında kutlanan "Türk Mutfağı Haftası"nın üçüncüsü Zonguldak'ta coşkuyla başladı. Esas 67 AVM'de düzenlenen etkinliklerde, Zonguldak yöresine ait yiyecekler ve çeşitli el emeği ürünler tanıtıldı. Bu etkinlikte özellikle Ümit Ansen’in organik ahşap oyuncakları büyük ilgi gördü.

Ümit Ansen, yaklaşık 18 yıldır doğal ahşap oyuncak üretimi yaparak bu geleneği sürdürmeye çalışıyor. Ansen’in topaç, müzik ağacı, uzun tırtıl, otomobil, çanlı ev gibi oyuncakları, doğadan topladığı bitkilerle renklendiriliyor. Bitkilerin zamanına ve iklim şartlarına göre toplanıp atölyede kaynatılmasıyla elde edilen kökboyaları, içerisine nişasta veya pirinç unu katılarak hazırlanıyor. Soğan kabuğundan kahverengi, sümbülden yeşil, dikenucundan kırmızı gibi birçok doğal renk elde eden Ansen, organik tutkalla boyaları kalıcı hale getiriyor.

“BENDEN BAŞKA YOK DÜNYADA”

Yaklaşık 18 yıldır oyuncak üreten Ali Ümit Ansen, Şafak Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Boyaların natürel olması, yani kök boya, dağlardan, yapraklardan elde ettiğim boyayla kendi oyuncağımı boyuyorum. Kök boya ile kumaş boyanabiliyor ancak ahşabı boyayan bir tek ben kaldım. Benden başka yok dünyada. Çinlilerin boyası kanser yapıyorsa benim boyam kanser önlüyor. Mesela ben zerdeçaldan sarı rengi elde ediyorum. Diken ucundan kırmızı rengi elde ediyorum. Hepsi doğal, el emeği. Kendi atölyemde yapıyorum. Literatüre girmiş oyuncaklarım var. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum.” İfadelerine yer verdi.

GMİS’ten yeni indirim anlaşması GMİS’ten yeni indirim anlaşması

“YAPTIĞIN HER HİZMET SANA BİR TEŞEKKÜR VE MİNNET OLARAK GERİYE DÖNER”

Çocuklara ve yaş almış kişilere yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Ansen, “Bugünkü kesime ne verirseniz size geri dönüyor. İnsanlar bugün vefasızlıktan, bencillikten şikayetçi. Ne çocuklarda ne de yaş almışlarda böyle bir şey yok. Yaş almış olanlar hayatın çemberinden geçmiş, her şeyi görmüş külyutmazlar. Dinlerler, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilirler. Onlara yaptığın her hizmet sana bir teşekkür ve minnet olarak geriye döner. Çocuklar da aynı şekilde. Bugün bir çocuğa oyuncak hediye ettiğinizde ya da standınızdan bir oyuncak satın aldığında aradan yıllar geçtiğinde gelip size sarılabiliyor. Siz şaşırıyorsunuz, ‘Ben sizi nereden tanıyorum?’ diyorsunuz, ‘Sizden oyuncak almıştım’ diyor.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma