Zonguldak Limanı'nda bulunan Kardemir Kömür Yükleme ve Depolama Tesisi'nin çevre kirliliği kapsamında sorun olmaya devam ediyor.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) tarafından kiraya verilen Kardemir'in bu tesisinin faaliyetleri sırasında rüzgarlı havalarda kömür tozlarının etrafa yayıldığı ve hava kirliliğine neden olduğu ifade edilirken bu durumun Zonguldak halkını rahatsız ettiği ve halkın da çevre kirliliğine tepki gösterdiği gözden kaçmıyor.

Yerel basında da yer alan haberlere göre Kardemir Kömür Yükleme ve Depolama Tesisi'nin kira sözleşmesinin Türkiye Taşkömürleri Kurumu tarafından 5 yıl daha uzatıldığı ortaya çıktı. Ancak böyle bir uzatmadan hiçbir yetkilinin ve partilinin haberi yok. Gizli kapaklı bir olay gibi yankılanmış bulunuyor böyle bir uzatma. Bu durum, çevre kirliliğine yol açan tesisin faaliyetlerinin daha uzun süre devam edeceği anlamına geliyor. Bu kira uzatma kararının Zonguldak Valisi, Belediye Başkanı, Milletvekilleri ve diğer yetkililer tarafından bilinmediği ve haberdar edilmediği belirtilirken halkın tepkisinin TTK tarafından dikkate alınmadığı da göze çarpan gerçekler arasında.

Ekipler çalışmalara başladı, bozuk olan kısımlarda yamalar sürüyor Ekipler çalışmalara başladı, bozuk olan kısımlarda yamalar sürüyor

Öte yandan Zonguldak’ın gelişimi için limanın TTK’nın elinden kurtarılması ve buraya işlerlik kazandırılması şart gibi görünüyor. Bu kapsamda, geçmiş dönem AKP milletvekillerinin de destek verdiği gibi limanın bir marina haline getirilmesi ve böyle bur dönüşümden de binlerce kişinin istihdam sağlanarak para kazanması isteniyor.

Çünkü liman bu haliyle sadece kömür ithaline yarıyor bu da Zonguldak ile ilgisi olmayan direkt olarak Kardemir’i ilgilendiren bir konu. Üstüne üstlük kömür depolanması sırasında toz olarak havaya kalkan kömür tozunun Zonguldak halkı üzerinde kanserojen etki yaptığı da inkar edilemez bir gerçek.

TTK’nın sorumluluk düşünmeyen ve sadece kendilerini düşünen yönetiminin limanı gereksiz yere sahiplenmesi eleştirilirken kurumun asi görevinin liman işletmek değil, kömür çıkarmak olduğu vurgulanıyor.

TTK’nin denizciliği bu kadar seviyorsa neden Tersaneyi kapattığı da konuşuluyor.

(Fadime Yılmaz Elma)

Editör: Murat Barutçu