Koparmanın cezası 387 bin lira Koparmanın cezası 387 bin lira

Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası kuruma yapılan başvurulardan yaklaşık bin 700 kişinin aylık bağlama işleminin gerçekleştirildiğini söyledi.

En fazla nasıl aylık bağlayabiliriz çabası içerisinde olduklarını ve çalışma arkadaşlarının hafta sonları dahi mesai yaptıklarını belirten SGK Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

TALEPLERİN BİRAN ÖNCE BAĞLANMASI İÇİN GAYRET EDİYORUZ

“Son yıllarda ısrarla takip edilen ve beklenen EYT düzenlemesi meclisten geçti, talepleri almaya başladık. 3 Mart 2023 tarihi itibariyle E Devlet üzerinden diğer illere yapılan müracaatlar müdürlüklerimize ve bağlı Sosyal Güvenlik Müdürlüklerimize yapılan müracaatlar müdürlüklerimizin kayıtlarına girmeye başladı. Yoğun bir şekilde talep alma sürecini ayın 15’ine kadar devam ettirdik. Halen talepler devam ediyor ama eski hızında değil. Arkadaşlarımızla birlikte elimizden geldiğince Cumartesi günleri ve akşamları mesaiye kalarak taleplerin biran önce bağlanması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

ŞUANA KADAR 1700 CİVARINDA AYLIK BAĞLAMA İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Şuana kadar 1700 civarında aylık bağlama işlemini gerçekleştirdik. Ancak kamuoyunda şöyle bir durum var; Bizim almış olduğumuz talepler sistemde işlem yapılıp sonuçlanacağa kadar ‘beklemede’ diye görünür. Israrla telefonlar geliyor ve “benim talebim beklemede bir sorun mu var” deniyor. Ancak bunların beklemede olması işlem sırasında olduğunu, incelemelerin devam ettiğini gösteriyor. Sorunsuz dosyaları daha önce bağlanması çabası gösteriyoruz çünkü sayı olarak daha fazla insanın maaşını bağlamış oluruz ama şahısların ilk sigortalık girişleri farklı illerde ise oralarda hizmetlerin istenmesi durumu var. Bağkur sigortalık süreleri varsa o hizmetlerin istenmesi durumu var. Çakışan süreler varsa bu sürelerin iptalinin ve ipkasının yapılma işlemleri var. Bu süreçlerde haliyle ciddi zaman alabiliyor. Tabi bunlar teknik konular ve dışarıdan bakıldığı zaman bunlar görülmediği için “niye bu kadar yavaş gidiyor” denilebilir.

EN FAZLA NASIL AYLIK BAĞLAYABİLİRİZ ÇABASINI GÖSTERİYORUZ

Şunda herkes müsterih olsun; Cumartesi-Pazar günleri dahi çalışan arkadaşlarımız var. İftar vakti gidip orucunu açıp tekrar kuruma gelip çalışmasına devam eden arkadaşlarımız var. En fazla nasıl aylık bağlayabiliriz çabasını gösteriyoruz. Aylıklarını bağladıklarımızın SMS kayıtları yapılmışsa telefonlarına mesaj olarak bildirimlerde bulunuyoruz. Eğer SMS oluşmamışsa aylık bağlandıktan sonra kendilerine posta vasıtasıyla aylık bağlama bilgilerini gönderiyoruz.

ARKADAŞLARIMIZ SEFERBER OLMUŞ DURUMDA

Sigortalılarımıza, emekliliğini bekleyenlere çağrımız; biraz sabırlı olalım, biraz anlayışlı olalım. Burada ciddi manada çalışma var ve arkadaşlarımız seferber olmuş durumda. Aylıkları bağlamak için gerekli çabayı gösteriyorlar. Aylığın hemen bağlanmamış olması bir hak kaybı değil eğer emeklilik hakkını kazanmış isek, şartlarımız uyuyor ise 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle talebimiz geçerli. Sadece maaşımızı almamış olacağız ama birikmiş olarak bağlandığı tarihte tamamını almış olacağız. Karşılıklı anlayış içerisinde inşallah bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatacağız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Seçkin