Zonguldak’ta kantin çalışanlarının, çalışma şartları, asgari ücretin çok altında maaş almaları, okul kantinlerinde satılan sağlıksız yiyecekler ve usulsüzlükler konusunda şikâyetleri her geçen gün artıyor. Okullarda satılan yiyeceklerle ilgili kan donduran ifadeler kullanan çalışanlar, yetkililerin bir an evvel harekete geçmesini bekliyor.

Sabah erken saatlerinden itibaren hazırlık süreci ile çalışmaya başlayan gün içerisinde ise geç saatlere kadar çalışan okul kantini personelleri, haklarının savunulmadığını iddia ediyorlar.

PATRONUN İNİSİYATİFİNDE MAAŞ ALIYORLAR

Öte yandan, günlük 10 saat çalışan ancak aylık en fazla 2 bin lira ile 3 bin lira arasında maaş alabildiklerini söyleyen kantin çalışanları, il genelinde bu sorunun hakim olduğunu dile getirerek, bir an evvel yetkililerin gerekli inceleme yapmalarını ve şartların iyileştirilmesini istediler.

Usulsüzlüklerin yanı sıra çocukların sağlıkları ile de oynandığını belirten çok sayıda kantin çalışanı, yiyecekler konusunda kan donduran ifadeler kullandı. Bazen 3-4 günlük yemeklerin kantinlerde satıldığını iddia eden çalışanlar, öğretmenler ile çocuklara yapılan tostların dahi farklı olduğunu belirttiler.

“VİCDANEN RAHATSIZ HİSSEDİYORUZ”

Kantin çalışanları, “Çok erken saatte çalışmaya başlıyoruz. Hem mutfakta hem kasada hem de reyonlar düzelmede çalışıyoruz. Ne yazık ki günlük alabildiğimiz en fazla 200 lira. 10 dakika geç kalsak bu maaş düşüyor. Çocuklara sağlıksız yemek satılıyor. Bu konuda da gerekli incelemelerin yapılması gerekiyor. Vicdanen rahatsız hissediyoruz.” İfadelerine yer verdiler.

Hastalardan Sağlık Bakanına tepki Hastalardan Sağlık Bakanına tepki

“BAZI TATLILARIN 3-4 GÜN SONRA SATILDIĞINI BİLE BİLİYORUM”

Yapılan yemeklerin sağlıksız olmasından dolayı vicdani olarak rahatsızlık duyduklarını ifade eden ve ismini vermek istemeyen E.A. ise, “Kalan yiyecekler ertesi gün ısıtılıp satılmaya devam ediyor. Tavuk ürünleri en korkutucu olan kısmı. İkinci günde de çok rahatlıkla satıyorlar. Bayat poğaçalar ertesi gün aynı fiyata satılıyor. Bazı tatlıların 3-4 gün sonra satıldığını bile biliyorum. Çocukların sağlığı ile oynuyorlar. Çorbaları sulandırıp ertesi gün satıyorlar. Kalan makarnalar da aynı şekilde.” dedi.

“ÇOCUKLARA RESMEN ZEHİR SATIYORLAR”

E.A, “Sağlıksız ürünlerin satılması yasak deniyor ama her türlü zararlı madde satılıyor. Veliler çocuklarını okula güvenip gönderiyorlar ama 3 kuruş fazla para kazanacaklar diye çocuklara resmen zehir satıyorlar. Bir an evvel bu durumun denetlenmesi gerekiyor. Tost yapıldığında bile müdür isteyince dana sucuğunda öğrenci isteyince tavuk sucuğundan tost yapılıyor. Elinden gelen herkes çocuğuna kendisi evde yiyecek hazırlayıp göndersin.” İfadelerine yer verdi.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu