TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, ithal ilaçların tedarik sorunu ile aylardır devam eden ilaç krizini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

CHP’li Demirtaş; “Ülkemizde ithal edilen ilaçların tedariki önemli bir sorundur. Yurt dışından getirilen ilaçlarda da tedarik sorunu, hastaların tedavilerinde aksamalara hatta hastaların hayatlarını kaybetmesine neden olmaktadır. Son olarak, Zonguldak'ın Çaycuma'nın İlçesi'ne bağlı Çamlık Köyü'nde ikamet eden ve “Genetik Kistik Fibrozis” hastalığı bulunan Kerem Sürkündağ bürokratik engeller nedeniyle ilacı zamanında tedarik edilemediği için daha 18 yaşında, hayatının baharında maalesef vefat etmiştir. Bunun yanında ithal edilen ilaçların fiyatları çok yüksektir. Nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar SGK tarafından karşılanmamakta, ailelerin önemli bir kısmı ilaç parasını karşılayamadığı için çocuklarını ya da yakınlarını tedavi ettirememektedir. Binlerce aile, yakınlarına umut olacak tedavileri sosyal medya üzerinden başlattıkları bağış kampanyaları ile sağlamaya çalışmaktadır” dedi

İLAÇ KRİZİ, HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELDİ

İlaç krizinin uzun zamandır sürdüğüne dikkat çeken CHP’li Demirtaş; “Ülkemizde uzunca bir süredir, vatandaşlarımızın sağlık hakkı tesisinde önemli sorunlar yaşanmakta, ilaç temininde yaşanan kriz nedeniyle vatandaşlarımızın tedavileri aksamakta, özellikle kronik rahatsızlıkları olan hastalar büyük sıkıntı çekmekte, ithal ilaçlardaki gecikmeler nedeni ile de maalesef can kayıpları yaşanmaktadır. Bugün, ülkemizdeki ilaç krizi, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden kritik bir noktaya gelmiştir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinden şunları ifade etti;

GEREKEN ÖNLEMLER ALINMADI

“Ülkemizdeki ilaç tedarikinde sorun yaşanmasının önemli nedenlerinden biri, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde temel alınan kur seviyesi ile güncel Euro kuru arasındaki farktır. İlaç fiyat kararnamesine göre her yıl şubat ayında bir kur güncellemesi yapılmaktadır. Fakat ülkemizdeki yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Euro kuru sürekli yükselmekte, bu durum da, belirlenen kur ile güncel kur arasındaki makasın sürekli açılmasına, bu durum da ilaçtaki tedarik sorununun daha da tırmandırmasına neden olmaktadır.

Ülkemizde 2021 yılında yaşanan ilaca erişim sorunu, 2022 yılında da devam etmiştir. 2022 yılı Temmuz ayında, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Türkiye’nin Avrupa’da onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişemediğini belirtmiş ve Türkiye’yi fiyat politikasını yeniden düzenlemeye çağırmıştır. Aynı dönemde İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası da senede bir yerine dört kez güncelleme talep ettiğini açıklamıştır. Sağlık Bakanı olarak, 2022 Temmuz ayında, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığınız açıklamada, ilaç takip sistemine ilişkin düzenleme, ilaç listelerini güncellenmesi ve ilaç stok yönetiminin daha etkin şekilde yapılması gibi önlemler alınacağını ve ilaç tedarikindeki sorunların minumuma indirileceği ifade ettiniz. Ancak, tarafınızca açıklanan bu tedbirler yeterli olmamış, 2022 yılının Ekim ayında, ilaçta yaşanan kriz belirgin bir şekilde kendini hissettirmeye başlamış, meslek örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda da bu krize dikkat çekilmiştir. Her 4 ilaçtan biri bulunamıyor. Sağlık temel bir insan hakkıdır. Sağlığa erişimde her yıl daha geriye gidiliyor” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi