Türkiye Taşkömürü Kurumunda üretim işçisi açığına dikkat çeken Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Bu kadar eksik kişiyle çalışmak gerçekten çok zor! Yeraltında arkadaşlarımız yoğun bir mücadelenin içinde” dedi.

Bu kadar zorluğun içinde Türkiye Taşkömürü Kurumunda 11 ayda 1 milyon 350 bin ton tüvenen kömür çıkarttıklarını belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, konuşmasına şöyle devam etti:

ZOR ŞARTLARDA DERİN MADENCİLİK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

“Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Ülkemiz ve bizler adına zor bir yıl oldu. Türkiye Taşkömürü Kurumunda arkadaşlarımız zor şartlarda derin madencilik yapmaya çalışıyorlar. Bu zorlukların sebebi de işçi açıklarımızın had safhada olmasıdır. Yakın zamanda da Amasra Müessesemizde üzücü bir olayla karşılaştık ve 42 arkadaşımız vefat etti. Bunun sebep ve nedenlerine baktığımızda sebeplerinden bir tanesi işçi açıklarımızdır. Şuan kurumda 7 bin 300 işçi ile çalışıyoruz bunun 6 bin yeraltında bin 300 arkadaşımız yerüstünde görevli. Herkes görevini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Bu kadar eksik kişiyle çalışmak gerçekten çok zor! Hemen hemen 300 kilometreyi bulan yeraltında arkadaşlarımız yoğun bir mücadelenin içinde.

11 AYDA 1 MİLYON 350 BİN TON TÜVENEN KÖMÜR ÇIKARTTIK

Bu kadar zorluğun içinde Türkiye Taşkömürü Kurumunda biz 11 ayda 1 milyon 350 bin ton tüvenen kömür çıkarttık. Satılabilir kömür olarak ta 1 milyon ton 11 aylık periyodda arkadaşlarımız bu zorluklara rağmen üretimi gerçekleştirdiler. Derin madencilikte bu rakamlar bu kadar işçiyle çok iyi rakamlar ama daha iyi olabilir. Bu durumu da raporladık ve uzun zamandır görüşüyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumunda üretimi canlandıracak hazırlıklarımızın yüzde 95-96’sı bitti ne yazık ki işçi açıklarımız sebebiyle bu yapılan hazırlıklarında atıl duruma geçmesini istemiyoruz. Biran önce Türkiye Taşkömürü Kurumuna istihdam artıracak, üretimi artıracak, ekonomiye katkı verecek işçilerin alınması gerekiyor. Bununla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık sonucu bekliyoruz.

KURUMU CANLANDIRACAK ATILIMLAR BEKLİYORUZ

Şuan için kurumda 7 bin 300 çalışan var ama önümüzdeki yılda emekliliğini hak etmiş arkadaşlarımız emekli olur işçi alınmazsa Türkiye Taşkömürü Kurumunda daha büyük sorunlar, zorluklar ile iş güvenliği anlamında zafiyetler bizi bekliyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız ve raporlarımızı gerekli mercilere ulaştırdık. Onlardan bu kurumu derhal canlandıracak atılımlar bekliyoruz.

2 BİN 600 İŞÇİ İLE ÜRETİM YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

7 bin 300 işçimizin zaten bin 300’ü yerüstünde çalışıp yeraltında görev yapan arkadaşlarımıza destek veren arkadaşlarımız. 6000 işçimizde yeraltında görev yapıyor 6000 işçimizin yaklaşık 2600’ü ise sadece üretim işçisi. Yardımcı servisler dediğimiz hazırlık aşamasında, taban ve galeri sürme aşamasında çalışan arkadaşlarımız onlardan ayrı ama 2600 işçi ile üretim yapmaya çalışıyoruz. Ayak uzunluklarımızın hemen hemen 2200 metreyi bulduğu ve sadece bu ayak uzunluklarının yüzde 32’sini çalıştırabildiğimizi düşünürsek arkadaşlarımız zor şartlarda büyük işler yapmış. Çalıştığımız yüzde 32’lik kısımda yıllık 1 milyon 350 bin ton kömür çıkartmak derin madencilikte öyle kolay değil. Hem doğayla mücadele edeceksin, hem metanla mücadele edeceksin, hem iş sağlığı ve iş güvenliğine uyarak sağlıklı bir şekilde yerin metrelerce altında çalışmaya gayret göstereceksin bu o kadar kolay değil onun için arkadaşlarımız büyük bir başarı göstermişler diyebilirim.

ELİMİZDEN GELEN MÜCADELEYİ VERİYORUZ

Biz göreve geldikten sonra 2 tane toplu sözleşme geçirdik. Bu iki toplu sözleşmemizde bizler açısından iyi geçti. Yeterli mi dersek tabi ki yeteri değil. Bizler arkadaşlarımızın yaşam kalitesini artırılabilmesi için daha yüksek ücret almasını talep ediyoruz. Asgari ücretin artmasıyla beraber bazı işyerlerimizde çalışan arkadaşlarımızın ücretleri neredeyse asgari ücret düzeyine geldi. Bunlarla ilgili çalışmalar yapacağız. Önümüzde toplu sözleşme dönemi var bu toplu sözleşmede daha önceki kazanımlarımızın üzerine koyarak yaşadığımız enflasyon şartlarının altında ezilmemesi için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz.

TÜRK-İŞ ÇATISI ALTINDA EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Son dönemde asgari ücretle beraber bazı polemiklerde oldu. TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay bir televizyon programına çıkarak güzel bir açıklama yaptı. Türk-İş’in Türkiye’de ne kadar önemli olduğunu insanlara bir defa daha anlattı. Bizler Türk-İş çatısı altında elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sayın başkanımızın öncülüğünde güzel geçeceğine inandığımız yeni bir toplu sözleşme dönemine gireceğiz. Kazanımlarımızın yüksek olacağını düşünüyorum. Gerekli mücadeleyi hep beraber vereceğiz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi