CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, rödovanslı saha işletmecilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili bir meclis araştırma önergesi veren CHP’li Demirtaş, aynı zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi de verdi.

Ünal Demirtaş; “Rödovanslı saha işletmecileri, Zonguldak’ta TTK’nın üretime değer görülmeyen atıl sahalarını ekonomiye kazandırmaktadır. Rödovanslı saha işletmecilerinin sorunlarının çözülmemesi üstüne üstlük EPDK’nın yerli ve milli üretimi olumsuz etkileyecek kararları, rödovanslı saha işletmecisinin iflasına, binlerce işçinin işsiz kalmasına, yerli ve milli kömürümüz olan taş kömürünün depolarda kalmasına neden olacaktır” dedi.

SORUNLAR SÜREKLİ ÖTELENDİ

Demirtaş açıklamasında, “Zonguldak, 1.5 milyar tonluk taş kömürü rezervi ile Türkiye’nin en geniş taşkömürü havzasına sahiptir. Burada çıkarılan taşkömürü, koklaşabilme özelliği olan kalorisi yüksek bir kömürdür. Bu özelliği ile taşkömürü özellikle, ekonominin lokomotifi olan demir-çelik sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır.  Türkiye’nin en geniş ve tek taşkömürü havzası olan Zonguldak’ta, kömür  üretimin bir bölümü Türkiye Taşkömürü Kurumu eliyle yapılırken bir bölümü de, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait sahaların rödovans usulü ile işletilmesi ile özel sektör tarafından yapılmaktadır. 3 bin kişi işsiz kalabilir. Kömür destek ödemeleri yetersiz kaldı. Maliyetler her yıl katlanıyor. Maliyetler her yıl katlanıyor. EPKD kararları yerli üretime darbe vurdu.

EPDK’nın bu kararları ithal kömürü destekleyecek, yerli kömür üretimine ise darbe vuracak bir kararıdır. Bununla birlikte EPDK’nın kararlarında sadece yerli kömür ve ithal kömür ayrımı yapılmıştır. Oysa, yerli kömür içinde de taş kömürü ile linyit kömürü arasında üretim maliyetleri açısından 4 kat fark bulunmaktadır. Bu fark hiç gözetmemek Zonguldak’taki rödovanslı alanlardaki taşkömürü üretiminin sona ermesi demektir. Yerli kömür teşvik edilmeli. Dünyada kömüre dönüş var”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, soru önergesinde soruların cevaplanmasını istedi. (Haber Merkezi)

Editör: Seçkin