2023 yılının başından itibaren vize reddi oranı yüzde 50'ye yakın bir artış gösterirken, vize alanlara sadece kalacakları süre kadar izin verilmeye başlandığı görülüyor. Özellikle Schengen vizesi başvuruları, "10. Madde" engeliyle karşılaşıyor.

Yurt dışına çıkmak isteyenler önceden planlarını yapıp biletlerini alıyorlar ve tüm gerekli belgeleri tamamlayarak vize başvurusunda bulunuyorlar. Ancak aylar süren başvuru sürecinin sonunda birçoğuna vize reddi cevabı veriliyor. Türkiye, 778 bin 409 başvuru dosyasıyla en çok vize başvurusu yapan ülke olmasına rağmen, geçtiğimiz yıl yüzde 15 seviyelerinde olan reddi oranı, 2023 yılı başından itibaren yüzde 50'ye yaklaşmış durumda.

Özellikle Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında, Schengen vizelerinin "10. Madde"ye takıldığı iddia ediliyor. Bu maddeye göre, planlanan seyahatle ilgili sunulan sebep inandırıcı bulunmadığı takdirde vize reddediliyor.

Konuyla ilgili CNN Türk'e açıklamalarda bulunan Vize Danışmanı Hüseyin Mert Sağlam, "Başvurunun inandırıcı bulunmadığı gerekçesiyle reddedildiği görülüyor. Başvuru sahipleri, istenilen tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde sunmalarına rağmen, konsolosluklar tarafından güvenilmez bulunabiliyor" ifadelerini kullandı.

Turizm sektörü temsilcileri ise özellikle Almanya, Hollanda ve İtalya başkonsolosluklarına yapılan başvuruların yoğunluk nedeniyle reddedildiğini belirtiyor. Ayrıca, vize alanların sürelerinin de kısaldığı ve sadece kalınacak gün kadar vize verildiği bilgisi paylaşılıyor. / Haber Merkezi

Kendini kesti, ameliyatta hayatını kaybetti! Kendini kesti, ameliyatta hayatını kaybetti!

Çaycuma'da feci kaza Filyos Nehri'ne düşmekten son anda kurtuldu! Çaycuma'da feci kaza Filyos Nehri'ne düşmekten son anda kurtuldu!

Gelin arabası şarampole uçtu: 5 yaralı Gelin arabası şarampole uçtu: 5 yaralı

Vatandaş çeyrek ve gramdan sonra ona yöneldi… Vatandaş çeyrek ve gramdan sonra ona yöneldi…

Direksiyon başında kalp krizi geçiren şahıs hayatını kaybetti Direksiyon başında kalp krizi geçiren şahıs hayatını kaybetti

Editör: Murat Barutçu