Büyük buluşma sürüyor Büyük buluşma sürüyor

Madenlere direk taşımak için kullanılan “Truka” isimli vagonlarla asker de taşınıyordu

I’inci Cihan Harbi zamanında Zonguldak’ta çekilmiş özel bir fotoğraf…

Madenlere direk taşımak için kullanılan “Truka” isimli vagonlarda askerlerin liman ve çarşı bölgesinden, Üzülmez bölgesine taşındığını gösteriyor…

Maden Müdürü Hüseyin Fehmi İmer’in günlüklerinde bu olay şöyle tasvir edilmişti:

“1912 yılında Balkan Savaşı patlayınca savaşta lazım olan kömürün havzadan çıkarılması ve İstanbul’a taşınması gerekli idi. Kilimli ve Kozlu demiryollarının havzada çıkarılan kömürün taşınmasına yetmemesi üzerine bu demiryollarını birer metre genişliğinde, vagonlarında demirden olarak 8 ton mamul alacak büyüklükte yaptırılması işine girişildi. Bu iki hat böylece inşa ve tamir edildi. Kilimli şimendifer hattı mevcut durumundan 3 metre kadar aşağıya düşürülerek İnağzı ocağına sahilden demiryolu ile bağlantı sağlanmıştır. Bu hatta 2 adet lokomotif ve 6 tonluk vagonlar çalışmaya başlamıştır. Kozlu şimendifer hattı ise 1,5 metre kadar yükseltilmiştir.

Rusya Osmanlıya savaş açınca bir Rus kruvazörü Zonguldak önlerine gelip şehri top ateşine tutmuştur. Hüseyin Fehmi Bey halkın bombardımandan zarar görmemesi için Zonguldak demiryolunun özelliğinden yararlanarak dağların içindeki güvenli bölgelere “Truka” denilen maden direği vagonlarına insanları yüklemiş madenlerin içine sevk etmiştir. Bu usul savaş boyunca uygulanmış ve kimsenin kılına zarar gelmemiştir.

Ayrıca limandaki kömür taşıyan vagonları da emniyet altına almıştır. Bu işi büyük cesaretle bombardıman sürerken lokomotife binerek bizzat kendi organize etmiş vagonlar çekilerek istasyona getirilmiştir…”

Yüksel Yıldırım-

Zonguldak Nostalji

Bartın’da feci kaza! Otomobiller kafa kafaya çarpıştı! Bartın’da feci kaza! Otomobiller kafa kafaya çarpıştı!

Bolu’da iki otomobil çarpıştı! Bolu’da iki otomobil çarpıştı!

Zonguldak'a meterolojiden uyarı! Fırtına geliyor Zonguldak'a meterolojiden uyarı! Fırtına geliyor

Palamut tezgahlarda, boy gösterdi Palamut tezgahlarda, boy gösterdi

Deprem Uzmanı Moriwaki'den Çağrı: Yapı Denetimi Hayati Önem Taşıyor! Deprem Uzmanı Moriwaki'den Çağrı: Yapı Denetimi Hayati Önem Taşıyor!

Defne ağaçlarından gelen bereket! Defne ağaçlarından gelen bereket!

Üniversitede konu Filistin Üniversitede konu Filistin

Çamura bulanmış martıya Zonguldak'ta özel bakım Çamura bulanmış martıya Zonguldak'ta özel bakım

Editör: Virda Şahin